Martin Fredriksen (20) fra Søgne har imponert både dommere og publikum gjennom årets sesong av Norske Talenter.

Under dommeropptakelsen ble det et helt klart enstemmig ja. Dommeren Janne Formoe gikk så langt som å motsi stereotypen om at «Sørlendinger er trege», etter søgneguttens fremførelse. Nå stiller Fredriksen i semi-finalen på fredag kveld.

– Jeg reiser inn til Oslo nå på onsdag. Utrolig spent, utrolig nervøs. Jeg skal tross alt langt utenfor komfortsonen min nå, men jeg tror det blir bra, sier Fredriksen.

Martin Fredriksen begynte å skrive låter da han ville hjelpe en venninne som hadde det tøft. Det ble mye mer naturlig for han å uttrykke seg gjennom rap. Foto: Sebastian Faugstad

20-åringen har holdt på med rapping i fire år nå, og skriver og fremfører egne låter. Før den tid gikk det i beatboxing, som viste seg å være veien hans inn i hiphop-miljøet.

– Det hele begynte når jeg hadde en venninne som hadde det tøft. Jeg ønsket å uttrykke meg til henne, men liker ikke å snakke om følelser. Derfor skrev jeg heller låten «Pain won’t last», som handlet om at ting blir bedre, forteller han.

Han forteller at låten ble godt tatt imot, og ble en pekepinne for han å fortsette med musikken.

– Samtidig som jeg legger all sjelen min i musikken, bruker jeg det også som et verktøy for å uttrykke meg, tilføyer han.

Mamma Laila Rudi Aanensen skal bruke spinning-salen på Family Sports Club Søgne for å samle så mange som mulig til å være med å heie opp og stemme på Martin Fredriksen under finalen. Foto: Sebastian Faugstad

Heiagjengen skal på plass

Selv om Martin Fredriksen befinner seg i Oslo under semi-finalen blir det likevel seerdramatikk i Søgne. Laila Rudi Aanensen, Martins mor, har valgt å mobilisere en heiagjeng i spinning-salen på Family Sports Club Søgne.

– Vi skal bære ut alle sykler og vise fremførelsen på direkten her. Mens han er i Oslo skal jeg jobbe med å håve inn så mange stemmer som mulig. De som vil kan trene her etterpå, ler Aanensen.

Hun ønsker at så mange som mulig kan møte, med et minstemål om i å fylle salen.

– Føler du et større press når du får en slik heiagjeng her?

– Joda! Det er klart det er litt mer press. Men det er jo som sagt utenfor komfortsonen min. Jeg skal blande inn litt sang i rappen, og har med meg lillebroren min som forøvrig ikke har noe tro på meg når det kommer til sangstemmen. Så det er klart jeg føler at jeg har mye å bevise, sier Fredriksen.

Laila Rudi Aanensen blir hjemme og håver inn stemmer under semi-finalen, når sønnen drar til Oslo for semi-finalen. Foto: Sebastian Faugstad

– Jeg trenger dere!

– Hvis ikke lokalbygda støtter meg nå så kommer jeg ingen vei. Nå teller stemmene, og dommerne har ingenting de skulle ha sagt. Så om mine nærmeste ikke stemmer så står jeg dårlig. Jeg trenger dere, understreker han.

– Og det er vel der du kommer inn som mor?

– Ja, det er det. Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Men etter at filmopptakene av Martin ble redigert har vi møtt på en liten utfordring, forteller hun.

Martin Fredriksen er oppvokst både i Kristiansand og Søgne, men i redigeringen til tv-sendingen ble det valgt å kutte bort Søgne-delen.

– Jeg sa jeg var fra Kristiansand, «aka» Søgne. De klippet bort den siste delen. Så nå skal vi heller prøve å få snike det inn under semi-finalen, sier han og fortsetter:

– Det er dette jeg har. Jeg har lagt alt i musikken. Uten den har jeg ikke så mye å stille opp med. Så jeg trenger dette. Trenger det virkelig, avslutter han.

Martin Fredriksen har satset alt på musikken. Alt annet er ubetydelig, og han sier han skal nå toppen. Foto: Sebastian Faugstad