Vær åpen i møte med de unge flyktningene på mottaket, er oppfordringen fra tirsdagens informasjonsmøte i Songdalen rådhus om Birkelid mottak. Skeptiske fikk svar på sine spørsmål.

Leder av Link AS Morten Jørgensen og daglig leder ved Birkelid Åsa Lindholm, kunne gi en del praktisk informasjon om mottaket til de oppmøtte:

Det er nå 47 barn der, men det er fortsatt plass til seks flere jenter. De fleste av de mindreårige er fra Afghanistan. Men de kommer også fra Eritrea, Somalia, Etiopia, Iran og Irak. Mange har allerede lært seg litt norsk, da det er så mange språk at de må ha en måte å kommunisere på. De kommer til å være der i rundt to år, da det tar lang tid å gjennomføre asylintervjuet.

Mottaket er bemannet 24 timer i døgnet og det er folk spesialisert innen barnehjemtjeneste, helse, språk og sosialt arbeidet som jobber på mottaket. Det er også ansatte fra Iran, Afghanistan, Eritrea, Somalia og Rwanda som arbeider der. To av dem som jobber der har bodd på mottaket selv, informerer de.

Fra Brede Skaalerud i Songdalen kommune er oppfordringen til oss alle klar.

- Prøv å ikke vær så nordmann om du skulle møte noen av dem på gata. Si hei! Da får de en følelse av at de er en del av samfunnet, og vi kan motbevise at vi nordmenn er så kalde, sa Skaalerud.

Også en i publikum som er frivillig for Røde kors og Jørgensen sa seg enig om at dette blir satt stor pris på.

De som vil komme på besøk er også velkomne.

– Ta med en kakeoppskrift og ingrediensene og lag kaken med dem på kjøkkenet, oppforderet Jørgensen.

–  Eller ta med det et spill, fortsatte Lindholm.

Ingen problemer så langt

Så langt har det ikke vært noen problemer på mottaket.

-          Det største problemet vi har hatt er at noen av dem har prøvd å gå på butikken for å kjøpe røyk, sa Jørgensen.

Politiet er involvert, men det er mer for å vise dem at politiet er annerledes her hvor de kommer fra.

-          Vi vil vise dem at vi ikke er her for å slå, lyve eller presse dem til å si noe slik de kjenner politiet i sitt hjemland, sa landsmannen Terje Pedersen som også var tilstede på møtet.

Bekymret

Men noen er også bekymret. Ei mor til fire som går på Oasen var i publikum og uttrykte en bekymring for sikkerheten til egne barn.

Svaret hun fikk fra Jørgensen var at de ikke har registeret noen atferdsproblemer som gjør at de er voldelige eller ufine. De største traumene de har er at de savner mot og far. Lindholm påpekte også at i januar skal de begynne å skolen på fulltid, og da vil de ikke være i området når barna på Oasen er på skolen. Hun sier også at det er kontroll hver gang de går ut av mottaket og de kan ikke gå ut fritt.

Ordfører Greibesland sier at han skjønner at folk er litt bekymret.

- Vi er svært opptatt av sikkerhet, men vi kan ikke garantere noe, påpekte ordfører Johnny Greibesland.

Hilde Grimm  – rektor fra Oasen – sier at hun har møtt rundt 15 av de mindreåring på mottaket og det er noen flotte gutter. Hun føler en trygghet i forhold til mottaket, men at de likevel ikke skal være naive og vil ha godt vakthold i friminuttene.