Påstanden tilhører leder i dyrebeskyttelsen, Arnfrid Robstad. Nå vil hun lavmoralen til livs og kvesser klørne mot Søgne og Songdalens katteeiere.

I forrige ukes avis skrev Robstad et krast leserinnlegg i Budstikka hvor hun angriper katteeiere. Hun mener moralen og likegyldigheten er dårligere enn i mer urbane strøk.

– Jeg har sluttet å være hyggelig, så jeg mente alt som sto på trykk. Det er spesielt holdningene i Søgne og Songdalen vi reagerer på. Det virker som det er lettere for folk på landet å kvitte seg med en katt. Folk skyter gjerne kattene sine lettere enn i byen. Dyrebeskyttelsen har fått inn mange klager fra naboer om skyting av katter, spesielt i Greipstad, sier hun.

En annen ting som er symptomatisk for Søgne og Songdalen, er vanskjøtsel, mener hun.

Veddertoppen verst

Da Budstikka traff henne i Søgne hadde et levende eksempel med seg. Den skjelvende katteungen er kun få uker, og ble funnet sammen med søskenflokken på 4. Nå er alle søsknene omplassert i trygge hjem. Men Robstad leter etter et godt hjem for den siste ungen som ble funnet i Søgne. Og lederen for Dyrebeskyttelsen sier hun har mange liknende eksempler fra området.

– Ja, Søgne er verst. Spesielt Veddertoppen er ille hva vannskjøtsel angår. I fjor vinter, på det kaldeste, fant vi fire kattunger døde. De lå rundt forbi, og litt senere fikk vi inn mora. Det var nesten bare skjelettet igjen av henne, forteller hun.

Veddertoppen er et av flere boligfelt som blir nevnt som versting i klassen. Hun mener det vel så mange som bare reiser fra kattene, og tror de klarer seg på egen hånd. Den type holdning mener hun at katteeiere bør ta avstand fra på det sterkeste.

For barnas skyld

Det er også mange familier som går til anskaffelse av kattunger for å tilfredsstille barna, mener hun. De fleste tilfellene av vanskjøtsel skylles kombinasjon av disse, fortviler Robstad.

– Vi reagerer sterkt på at slike mennesker tar til seg katter. Det er bare sludder og vås å tro at kattene klarer seg selv. Det er ikke som før i tiden da kattene var bruksdyr og holdt låvene fri for mus og rotter. Det er ikke slik lenger. Nå er de mye mer avhengig av oss, og det ansvaret må vi ta.

Dyrebeskyttelsen mener å se tendens i retning av at barna blir overlatt ansvaret, og at dyrene blir kun tatt inn i varmen for å holde de små med selskap.

– Mange sier det er så gøy for barn å få kattunger. Men hva er det de egentlig de tenker med. De lærer opp barna sine til at katter kun er et lekedyr som det ikke er så nøye med, sier en oppbrakt Robstad.

Hun presiserer at det finnes mange gode, trygge katteeiere i Søgne og Songdalen. For som hun sier det:

Det kommer jo så mange katter, og tips om omsorgsvikt, inn fra bekymra mennesker i Søgne og Songdalen.

Nå oppfordrer hun for n`te gang folk til å kjøpe/selge katter fremfor at de gis bort. Og at alle steriliserer husdyrene sine.

– Katter er de eneste av kjæledyrene som gis bort. Det må det bli slutt på. De fortjener status på lik linje med andre. Vi vet jo at både mus og rotter blir solgt, så hvorfor skulle ikke katter bli det, undrer hun seg. Og vær så snill: steriliser dem, så slipper vi uønskede kull, og flere katter som dør på grunn av likegyldighet og vannskjøtsel, ber hun.

Det sosiale problemet vil ifølge Robstad og Dyrebeskyttelsen bli mindre. Spesielt vil de som velger sterilisering fremfor p-piller få en katt som verken holder nabolaget våkne med slossing, eller parrer seg med Gud og hvermann.

– P-piller gir i lengden kreft. Alle bør sterilisere kattene sine. Og kommer med sin siste bønn:

– Finner du en katt: mat den og sett inn bilde i avisen. Det er gratis. Får dere ikke tak i eierne kan Dyrebeskyttelsen kontaktes på telefon 907 55 419 [/scrip