OSLO/SPANGEREID : Bokslukerprisen i regi av Foreningen !les ble delt ut på Verdens bokdag torsdag foran et entusiastisk publikum på Nobels Fredssenter i Oslo. Historiens første prisvinner var selv over seg av begeistring.

– Tusen, tusen takk! Dette var veldig overraskende. Jeg trodde ikke det var min bok juryen snakket om da de leste opp begrunnelsen, ikke før helt på slutten. Jeg må få takke spesielt de 25.000 elevene som har lest utdrag av bøker og de fem juryklassene som har lest de nominerte bøkene. Det er helt utrolig, sa Løken fra scenen på Nobels Fredssenter.

I løpet av høsten 2014 har 25.000 elever på 6. trinn lest utdrag fra ti bøker og stemt frem sine fem superfinalister. De fem superfinalistene ble så lest og diskutert av fem juryklasser over hele landet. Sjetteklassingene valgte altså Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm) som sin favoritt. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Leseren blir godt kjent med karakterene, spesielt siden den har så mange gode beskrivelser. Alle sansene våre aktiveres og pulsen øker i takt med sidetallene. Det er lett å leve seg inn i boka, og den gir deg til og med en grøsserfølelse.

Prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt, er stolt over det arbeidet elevene har lagt ned i prisen.

– Det har vært interessant å oppleve hvor engasjerte sjetteklassingene har vært i dette prosjektet og hvordan juryelevene har tatt oppdraget på alvor, sier han.

Også for lærerne til juryklassene har deltakelse i Bokslukerprisen vært nyttig. Det har blant annet bidratt til å skape leselyst og fellesskap blant elevene.

– Bokslukerprisen har åpnet for nye og fantastiske leseopplevelser. Bøkene vi har lest har engasjert oss, underholdt oss og ikke minst gledet oss. Gjennom Bokslukerprisen har vi blitt kjent med forfattere og bøker som vi kanskje ikke hadde oppdaget uten deltakelse, sier Line H. Hjellup ved Spangereid skole.

De nominerte var: Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm). Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue, illustrert av Ketil Bleidin (Cappelen Damm). En flåte av gull av Aslak Dørum (Aschehoug). Vindeltorn av Tone Almhjell (Gyldendal). Revolvergutten av Arne Svingen (Gyldendal).

Juryklassene var: Kila skole, Harstad. Haus skule, Osterøy. Spangereid skole, Lindesnes. Nordli skole, Østre Toten og Bøler skole, Oslo.