Søndag ettermiddag på Søgne Gamle Prestegård lanserte lokalhistorikeren Jostein Andreassen sin 58. bok/hefte.

– Dette er definitivt noe av det viktigste, og fineste jeg har levert så langt, påpeker Andreassen.

Denne gangen lanserte han « Søgne Gamle Kirke – Søgnes best bevarte hemmeligheter». Han har jobbet med prosjektet siden juni, men har vært tilstede i kirken som guide siden 1969. Han har derfor tilbrakt 50 år på å samle materiale til boken.

– Ja, nå var jo tiden inne for å få boken ut. Jeg hadde mer enn nok å skrive om, også dukket det opp folk som kunne hjelpe med med å taksere og å finne alderen til utbyggingen, forteller han.

Da Andreassen presenterte boken for innbyggerne påpekte han blant annet at da det først var forventet at kirken var på 1640-tallet, ble det funnet materialer tilbake til 1560-tallet, altså 80 år tidligere enn forventet.

Søgne Bygdekor var også tilstede, både i takt med boklanseringen, og for å skape litt førjulstemning. Foto: Sebastian Faugstad

Fra 2300 til 200 bilder

Jostein Andreassen er med andre ord lommekjent i kirken. Det var ikke mangel på materialet det sto på da han skrev boken.

– Jeg har gått å glant der såpass lenge nå. Det største dilemmaet ble å forminske ned de 2300 bildene tatt til 200. Dette ble en tøff prosess, smiler Andreassen.

Det samme dilemmaet ble han møtt med da han skulle presentere funnene på Prestegården. Han ble nødt til å korte ned på presentasjonen.

Dette ga rom og Søgne Bygdekor, som i takt med boklanseringen, presenterte en sang fra helt tilbake til 1530, under rennesansen.

Helt til slutt ble det åpen omvisning i Søgne Gamle Kirke, etter at denne nye informasjonen ble fremmet.