På Nodeland sitter Henrik Nilsen Mørch ved datamaskinen sin. Han skriver eposter til de fleste viktige politikere i Vest-Agder. Stortingsrepresentanter, bystyrepolitikere, kommunestyrepolitikere og partiledere. Det samme skjer i veldig mange andre ungdomshjem for tiden.

Regjeringa har foreslått å kutte 22,5 millioner kroner i søtten til studieforbundene i det nye statsbudsjettet. Ifølge Henrik og organisasjonen Frilynt, som Henrik selv sitter i styret i, tilsvarer det 28 millioner kroner med forventet prisvekst. For Henrik betyr det at det aller viktigste i hverdagen mister, nemlig teatervirksomheten i form av revy- og teaterlag, mister i underkant av to millioner av den årlige støtten.

– Ytterste konsekvens vil være at teater ikke lenger kan være for alle. Når det bevilges mindre penger til teaterlag vil prisen for deltakelse gå opp. Da kan det hende at ungdommer faller utenfor fordi foreldrene ikke har råd til å betale regningen, sier Henrik. – Vi vil at teater skal være for alle.

Sammen med resten av Frilynt bruker nå Henrik mye tid på å kontakte politikere som kan være med å bidra til å endre statsbudsjettet og gjennopprette den tidligere støtten Studieforbundet kultur og tradisjon har fått.

– Vi håper selvfølgelig at politikerne vil ombestemme seg. Det hadde vært det beste for oss og alle andre som er frivillige i kulturelle organisasjoner. Det er ikke bare vi i teaterlag som rammes, også korps og kor er andre eksempler på foreninger som mister støtte, sier Henrik.

Du kan lese mer om Henrik, kuttet i støtte og hvorfor teater er så viktig for han, i den kommende utgaven av Budstikka.