Teknisk rom: Helene Aanonsen forteller Rasmus Hansson om hvordan oppvarmingssystemene i huset fungerer.
Sjekket varmen: Mdg Mandals listetopp, Erik Hoffmoen, tok like godt av seg sokkene og sjekket ut den behagelige, vannbårne gulvvarmen.
Muntert møte: Øko-bonde Kristian Køvener i munter passiar med Rasmus Hansson. Mellom dem skimtes Elisabeth Lindland.
Unikt: Miljøhuset Helene Aanonsen og ektemanen Uwe Bongsted har fått satt opp på Engedal er foreløpig ganske så unikt i regional målestokk.

MANDAL: Mandag ettermiddag var Hansson på lynvisitt i Mandal. Der fikk han hilse på Mdgs lokallagsledelse og listetopper foran høstens valg. Som bonus med besøket fikk han full omvisning i det unike miljøhuset som lokallagsleder Aanensen. Et miljøhus på folkelig måte beskrives som å være oppført med mest mulig naturlige, nedbrytbare materialer. I tillegg er det bygget svært energivennlig. Helene Aanonsen og hennes ektemann Uwe Bongsted og barn flyttet inn i huset lille julaften. Det splitter nye huset er helt unikt i regionen. Stortingsrepresentant Hansson likte godt det han så.

– Norge er dessverre ennå et u-land innenfor denne type husbygging og teknologi. Men bransjen beveger seg heldigvis i riktig retning, sier Hansson.

Helene fortellerat det har vært en stor logistikkutfordring å få på plass helhetlige materialer som passer til et miljøhus.

Huset er bygget av såkalte moduler som har sin opprinnelse i Sverige. Treverket heter på fagspråket iso-timber, det er satt inn vinduer som holder passivhus-standard og hele huset er kledd med kjerneved av furu, som skal kunne stå flere tiår uten å bli behandlet. Taket er spesialtilpasset for montering av solfangere, som skal være med å varme vann til oppvarming. I tillegg er huset utstyrt med et avansert vannbåren varmeanlegg, hvor energi tilføres ved sol og vedfyring.

Etter omvisningen hastet Hansson videre til Kristiansand. Der skal han mandag kveld holde foredrag om rasisme i Kristiansand rådhus.