Helgen 27. – 29. november er landets beste basketballutøvere fra 2001- og 2002-årgangene samlet i Bergen på Norges Basketballforbunds nasjonale talentcamp. Talentcampen inneholder treninger, spill og møter – og gir deltakerne en mulighet til å måle sine ferdigheter mot de beste spillerne fra resten av landet. Treningene ledes av landslags- og regionslagstrenere, og er en enestående mulighet for landets unge spillere til både å vise seg frem og forbedre sin teknikk og spilleforståelse.

Fra Aust- og Vest-Agder har det blitt valgt ut til sammen syv spillere i ulike klasser til å delta på campen: Tre gutter født i 2001, og tre gutter og en jente født i 2002. Av disse Simon Andreas Røed (2001) og Storm Julian Thorsen (2002) fra Søgne & Mandal Basketballklubb.

"Dette er en stor opplevelse for oss", sier de to guttene om hverandre. De synes det er en ære å delta på talentcampen, og vi vil gjøre alt for å vise trenere og andre ledere at de setter enormt stor pris på den sjansen de har fått til å delta. "Treningene er skikkelig bra. Det er mange gode øvelser, og jeg lærer mye", sier Storm. "Trenerne er utrolig dyktige, og de velger øvelser som gjør at de ser hva vi er gode til og hva vi må trene mer på", sier Simon.

I forkant av treningssamlingen har basket-videoene om Simon fått stor oppmerksomhet både i og rundt det norske basketmiljøet. På www.facebook.com/Simon.Basketball forteller han om målene sine, hvordan han trener, og hvordan han forbereder seg til oppholdet i Bergen. Titusenvis av mennesker har sett disse videoene, og det har kommet mange positive og hyggelige tilbakemeldinger. "For meg er videoene først og fremst en måte å vise ledere i basketmiljøet i Norge at jeg eksisterer, at jeg har satt meg klare og høye fremtidsmål, og at jeg virkelig arbeider knallhardt for å nå dem", sier Simon. "Man må bli lagt merke til hvis man skal komme noen vei. I tillegg tenker jeg at videoene kan være en litt artig ting som gjør at andre kan oppdage basketball og få lyst til å prøve det selv.", legger han til.

Fredag formiddag stilte spillere og ledere reiseklare og spente på Kjevik. Etter flyreise til Bergen og buss til overnattingsstedet, bar det av gårde til Haukelandshallen og det flotte idrettsanlegget Amalie Skram, der helgens tette treningsprogram startet kl. 16.45. De to årgangene trener hver for seg, og alle spillerne fra Region Sør har vist at de fortjener å delta på samlingen. I følge regionslagets hovedtrener Kevin Juhl-Thomsen har de hatt topp innsats, en god holdning og et nivå som han er meget godt fornøyd med.

"Etter noen forholdsvis stille år i Sørlands-basketballen, bygges det nå opp et miljø omkring et nytt regionslag for 13- og 14-åringer. Det er et utvalg spillere fra dette laget som deltar på NBBFs talentcamp denne helgen. Klubbene arbeider bra, og det skjer mye positivt innen utviklingen av basketball på Sørlandet", sier Juhl-Thomsen. "Da er det ekstra moro å se at de beste spillerne våre kan måle seg med nivået til spillerne fra de store og etablerte klubbene på Øst- og Vestlandet, der juniorlagene er en viktig del av rekrutteringen til lag som spiller i toppserien."

For Region Sør er det i år viktig med deltakelse på talentcampen for å lære, bli sett og opprette tilhørighet i det nasjonale basketmiljøet.  Samtidig er det selvsagt et ønske å bidra på landslagsnivå. "Når landslagsledelsen nå får øynene opp for at basketballen på Sørlandet har reist seg etter noen års stillhet, og at det igjen finnes dedikerte og målbevisste ungdommer i sørlandsklubbene, så har det blitt sendt et tydelig signal om at vi må vurderes og regnes med også på landslagsnivå", legger Juhl-Thomsen til.

For spillerne født i 2001 inneholder samlingen også infomøter om U-landslagets program, ledet av landslagskoordinator Baard Stoller. I etterkant av talentcampen vil det bli tatt ut 16 av cirka 50 fjortenåringene som skal danne utgangspunktet for neste generasjons U16-landslag for 2017. I treningsperioden frem mot deltakelse i landslagsspill åpnes det for at andre spillere vurderes på nytt, med mulighet for utskiftninger i troppen.

I løpet av helgen vil guttene gå gjennom fem energiske 2-timers treninger, to teorimøter og diverse instruksjon og oppfølging. Med andre ord, en drømmehelg for basket-elskende ungdom!