På grunn av feil på flere togsett har GoAhead Nordic innstilt flere avganger mellom Oslo S og Stavanger i dag.

Grunnen er ekstrem kule og snøvær, skriver de på nettsiden sin.

Avgangene det gjelder er:

Tog 701 fra Kristiansand kl. 05:02 til Stavanger kl. 08:20

Tog 705 fra Oslo S kl. 04:19 til Kristiansand kl. 09:16 er innstilt mellom Lunde og Kristiansand.

Tog 711 fra Oslo S kl. 11:25 til Stavanger kl. 19:19 er innstilt.

Tog 702 fra Kristiansand kl. 04:27 til Oslo S kl. 09:25 er innstilt mellom Kristiansand og Lunde.

Tog 704 fra Stavanger kl. 04:31 til Oslo S kl. 12:25 er innstilt mellom Kristiansand og Oslo S.

Tog 720 fra Stavanger kl. 19:36 til Kristiansand kl. 22:39.

De skriver at det vil settes opp alternativ transport.

Iselin Vårøy

Tunnel på E39 er stengt

Drangeidtunnelen i Flekkefjord har vært stengt i noen timer. Grunnen er et kumlokk inne i tunnelen.

Klokken 14.09 meldte veitrafikksentralen at kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn blir ledet gjennom tunnelen med ledebil. Personbiler må kjøre på omkjøringsvei.

Iselin Vårøy

Kjørte 80 km/t i 60-sone

Utrykningspolitiet har hatt laserkontroll på E39 ved Rom i Lyngdal.

Det ble gitt 25 forenklede forelegg.

Den høyeste hastigheten ble målt til 80 kilometer i timen i 60-sonene.

Julie Johansen

Tiltalt for vold mot mann

En mann i 40-årene skal ha slått en annen mann i ansiktet gjentatte ganger, slik at han ble påført kuttskader.

Mannen fra Lindesnes står tiltalt for å ha brutt straffelovens paragraf 273, som gjelder kroppsskade.

Det var en lørdagskveld i en privat bolig i november i fjor at tiltalte skal ha slått mannen i ansiktet flere ganger, slik at han ble påført to kutt på innsiden av leppen. Skaden førte til at fornærmede måtte sy flere sting.

Saken skal opp i Agder tingrett den 18. mars.

Julie Johansen

Kjørte i bakrus – fratatt lappen

En kvinne i 40-årene bosatt i Lindesnes ble i oktober i fjor stanset av politiet da hun var ute og kjørte bil i Kristiansand. Da blåste hun til over lovlig alkoholverdi, og ble tatt med til politistasjonen i Kristiansand. På nytt viste utåndingsprøven at hun hadde for høye verdier, tilsvarende 0,6 i promille.

Da rettssaken var oppe i tingretten, ga kvinnen er uforbeholden tilståelse.

Hun ble dømt til 14 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Som betyr at hun i første omgang slipper å sone. I tillegg ble hun fratatt førerretten for en periode på 12 måneder, og må betale 10.000 kroner i bot.

NTB

Nesten 105.000 arbeidsdager gikk tapt i streik i 2023

Peggy Hessen Følsvik under LO sin streikemarkering på Youngstorget i fjor vår. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB Foto: Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

Totalt streiket 25.706 personer i til sammen 104.581 dager i fjor, ifølge en oversikt fra FriFagbevegelse.

Historisk sett er det ikke vanlig med streik i et mellomoppgjør, men i 2023 skjedde det.

Den største streiken startet i april da det ble brudd i meklingene mellom LO og NHO om hvor store tillegg de ansatte i privat sektor skulle få. Da streiken tok slutt etter fire dager, hadde 24.000 arbeidstakere vært i streik og nærmere 95.000 arbeidsdager gått tapt før partene ble enige, skriver Frifagbevegelse.

Oversikten fra FriFagbevegelse viser også at arbeidstakere ved tre anledninger i fjor gikk til streik for å få opprettet tariffavtale.

Ti oljearbeidere i Schlumberger Oilfield UK, som nekter disse tariffavtale, har streiket siden mars 2023. Bare i fjor gikk 1701 arbeidsdager tapt i denne streiken.

Ved Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien i Oslo streiket ansatte i 57 dager for å opprette tariffavtale, fram til ledelsen ga etter 11. april. En tilsvarende streik varte i 50 dager i bedriften 360 Logistics.

I tillegg streiket barnehagearbeidere i private barnehager i en måned for bedre pensjonsordninger, og YS-forbundet Parats medlemmer i Luftambulansen streiket i 26 dager før det ble tvungen lønnsnemnd.

Geir Willy Haugen

Helsehus-prosjektet er i gang

Representanter fra kommunen og Skanska på Skinsnes mandag morgen. Foto: Kristian van Pelt

Mandag morgen går spaden i jorda på Skinsnes. Dermed er det store helsehusprosjektet i gang.

Prosjektsjef Runar Nykvist i Skanska Norge og ordfører Alf Erik Andersen (Frp) står klare til å sammen ta det første spadetaket.

I desember signerte Lindesnes kommune byggekontrakt med Skanska. Entreprenøren dro det lengste strået i anbudskonkurransen om å bygge nytt omsorgssenter og helsehus på Skinsnes.

Prosjektet har en ramme på 1,059 milliarder kroner. Kommunen får blant annet 251,5 millioner kroner i støtte fra Husbanken.

Flere har møtt opp for å få med seg byggestarten. Foto: Kristian van Pelt
NTB

Forlag krever 45 millioner av staten til dekning av advokatkostnader

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Fem bokaktører krever til sammen 45 millioner kroner til dekning av advokatutgifter knyttet til et straffevedtak fra Konkurransetilsynet som ble kjent ugyldig.

Det samlede kravet utgjør 45.373.310 kroner, opplyser Klagenemndssekretariatet til Dagens Næringsliv. Det er det høyeste beløpet sekretariatet noen gang har fått til behandling for dekning av sakskostnader.

Det er Bokbasen, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug som fremmer kravet. Bakgrunnen er at Konkurransetilsynets ileggelse av et samlet overtredelsesgebyr på 545 millioner kroner ble kjent ugyldig.

Tilsynet konkluderte med at de fire største forlagene ulovlig hadde utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen. Konkurranseklagenemnda var uenig.

Når et vedtak endres til klagernes gunst, har klagerne rett på erstatning for nødvendige sakskostnader, ifølge forvaltningsloven.

NTB

TV 2: Kristoff slapp unna alvorlige skader etter velt

Alexander Kristoff slapp unna skader etter en velt i Belgia søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Uno-X-rytter Alexander Kristoff gikk i bakken mot slutten av endagsrittet Kuurne-Brussel-Kuurne i Belgia søndag, men slapp unna store skader, melder TV 2.

Medieansvarlig i Uno-X, Magne Haugland, opplyser til kanalen at Kristoff ikke pådro seg stygge skader.

– Han er OK, ingen store skader, skriver Haugland i en tekstmelding.

Kristoff var over målstreken som nummer 118, 3.16 minutter bak vinner Wout Van Aert (Visma).

Belgieren satt store deler av rittet i brudd og slo Tim Wellens og Oier Lazkano i spurten om seieren.

Beste nordmann ble Visma-rytter Per Strand Hagenes. Han endte på 64.-plass, 1.51 bak lagkamerat Van Aert.

NTB

Dansk Muhammed-tegning på auksjon for millionbeløp

Tegneren Kurt Westergaard, som sto i sentralt i striden om de danske Muhammed-karikaturene, døde i 2021, 86 år gammel. Foto: Preben Hupfeld / Scanpix Danmark / NTB Foto: Foto: Preben Hupfeld / Scanpix Danmark / NTB

Søndag ble en av den danske avistegneren Kurt Westergaards originale Muhammed-tegninger lagt ut på auksjon. Startbudet er på 200.000 euro.

Beløpet tilsvarer litt under 2,3 millioner norske kroner etter dagens kurs. Tegningen forestiller profeten med en bombe i turbanen.

Auksjonen startet klokken 14 søndag og avsluttes klokken 16 fredag 1. mars. I mars skal ytterligere fem versjoner av tegningen på auksjon til samme startbud.

Erik Guldager fra auksjonshuset kwicons.com vil ikke si hvem som eier tegningene, men sier at de inntil nylig har ligget i en bankboks i Hamburg.

Muhammed-tegningene ble første gang publisert i Jyllands-Posten i 2005, og flere måneder senere utløste de en voldsom reaksjon i den muslimske verden.

Også flere norske aviser trykket Muhammed-tegningene, og saken ble en av de største utenrikspolitiske krisene i både dansk og norsk historie. Blant annet ble begge lands ambassader i Damaskus i Syria stormet og brent ned av rasende folkemengder.

Striden førte til at Westergaard ble utsatt for drapstrusler og måtte ha politibeskyttelse.

I 2010 ble han utsatt for drapsforsøk i sitt hjem i Viby da en 28 år gammel somalier brøt seg inn i boligen med øks og kniv. Mannen ble siden dømt til ni års fengsel.

Westergaard døde sommeren 2021, 86 år gammel.

NTB

Hjemfarten etter vinterferien er godt i gang: – Nesten mindre trafikk enn vanlig

Det var kø på de vanlige stedene søndag ettermiddag, men ifølge Statens vegvesen flyter trafikken overraskende greit. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Mange skal hjem fra fjellet etter vinterferien, men søndag ettermiddag flyter trafikken overraskende greit, ifølge Statens vegvesen.

Tidligere søndag ba Vegvesenet folk om å beregne god tid på veiene, men godt føre og få hendelser gjør hjemfarten overkommelig.

– Det har nesten vært mindre trafikk enn vanlig, sier trafikkoperatør Gry Solli i Statens vegvesen til NTB.

Hun mener trafikken foreløpig denne vinterferiesøndagen har vært akkurat som søndager ellers.

Kø på de vanlige stedene

Solli forteller at det er litt kø på flere av de faste stedene, blant annet på E6 fra Fåberg mot Biri, samt fra Hønefoss mot Sollihøgda.

I tillegg har det vært kø mellom Langsetkrysset og Minnesundbrua ved Eidsvoll. Årsaken er at ett felt i retning Gardermoen er stengt på grunn av en skade i veibanen. Trafikkoperatøren opplyser at dette feltet mest sannsynlig ikke åpner igjen søndag.

Dette kunne potensielt ført til langt mer kø enn normalt, men Solli gir ros til trafikantene som har fulgt Vegvesenets oppfordringer.

– Vi har anbefalt å kjøre om riksvei 4 eller annen alternativ omkjøringsrute. Trafikken har spredt seg fint, så folk har vært flinke til å følge med, sier Solli.

Dobbel elgstans

Langs E6 ved Vinstra har elgtrøbbel preget trafikken. Først ble Teigkamptunnelen stengt noen timer på grunn av en elg innenfor viltgjerdet. Denne ble tatt hånd om av viltnemnda.

Kort tid etter ble Hundorptunnelen litt lenger sør stengt etter en ny elgobservasjon. Den beveget seg etter hvert ut i skogen igjen, og tunnelen kunne åpnes for trafikk.

NTB

Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

Colosseum kino er blant kinoene i Oslo som har forestillinger før klokken 13 på søndager. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

– Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en epost til Aftenposten.

«På helligdag mellom kl. 06 og kl. 13 er det ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige tilstelninger eller forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.»

Bakgrunnen for forbudet stammer helt tilbake til «Sabbatsforordningen av 1735». Men kinoer over hele landet viser allerede filmer midt i kirketiden, og ingen gjør noe med det.

Årsaken er at de lokale politimestrene kan gi unntak fra forbudet. Aftenposten har kontaktet alle ti politidistriktene for å høre hvordan praksisen er. Halvparten har svart og ingen oppgir at de noen gang har stanset en kinovisning.

søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13. Første kinofilm i Buen starter klokken 15 i dag.

NTB

Jente alvorlig skadd i gasseksplosjon i Øvre Telemark

Et jente i ettårsalderen er fløyet til Ullevål sykehus i Oslo etter å ha blitt alvorlig skadd i en gasseksplosjon på en adresse i Kviteseid i Øvre Telemark lørdag kveld.

Nødetatene fikk melding om ulykken klokken 20.35 lørdag kveld.

Eksplosjonen skjedde i forbindelse med frakobling av en mindre gassflaske med gassbluss til matlaging, ifølge Sørøst politidistrikt.

– Barnet kom krabbende på gulvet akkurat idet en av de voksne skulle koble fra gassbeholderen, opplyser politiet.

Hun ble kort tid etter hentet av luftambulansen.

– Hun hadde alvorlige brannskader, men vi har ikke fått noen oppdatering på tilstanden hennes, sier operasjonsleder Tommy Bjerkholt Eriksen i Sørøst politidistrikt til NTB natt til søndag.

Politiet kan ikke svare på hva som førte til eksplosjonen.

NTB

Topp-ti-plassering glapp for Kristoff i belgisk endagsritt – Tratnik seiret

Alexander Kristoff (i midten) nådde ikke opp i Omloop Het Nieuwsblad lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Uno-X-rytter Alexander Kristoff spurtet til 14.-plass i det belgiske verdenstourrittet Omloop Het Nieuwsblad lørdag. Vismas Jan Tratnik stakk av med seieren.

Kristoff hang med hovedfeltet hele veien inn til mål, men var aldri med i kampen om seieren.

Et sterkt brudd bestående av blant andre Wout Van Aert og Christophe Laporte så lenge ut til å skulle gjøre opp seg imellom om førsteplassen, men med i underkant av ti kilometer igjen til mål ble de hentet inn av hovedfeltet.

Fra det nye hovedfeltet stakk så Tratnik og Nils Politt (UAE) ifra og fikk et forsprang. Duoen holdt unna, og i spurten var det Tratnik som sørget for karrierens største triumf.

I feltet vant Van Aert spurten og sikret tredjeplassen foran blant andre Kristoff, Rasmus Tiller (nummer 32) og Markus Hoelgaard (nummer 36).

Hele ti nordmenn stilte på startstreken sammen med et særdeles sterkt felt. Utover de sju nordmennene i Uno-X-trøya, var også Amund Grøndahl Jansen (Jayco Alula), Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ) og Edvald Boasson Hagen (Decathlon AG2R) med.

Uno-X-resultatene (plassering i parantes):

  • Alexander Kristoff (14)

  • Rasmus Tiller (32)

  • Markus Hoelgaard (36)

  • Jonas Abrahamsen (59)

  • Stian Edvardsen-Fredheim (69)

  • Erik Nordsæter Resell (fullførte ikke)

  • Søren Wærenskjold (fullførte ikke)

Rittet på de belgiske landeveier gikk over 202,2 kilometer mellom Gent og Ninove. Nederlandske Dylan van Baarle vant fjorårsutgaven. Da ble Kristoff nummer fire.

Søndag er det nye muligheter for triumf på belgiske landeveier. Da deltar Uno-X i rittet Kuurne-Brussel-Kuurne.

NTB

Vjakhireva strålte da Vipers smadret Larvik – møter Storhamar i NM-finalen

Anna Vjakhireva strålte i NM-semifinalen lørdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Anna Vjakhireva herjet da stjernegalleriet til Vipers booket finaleplass i NM med 40-24-seier mot Larvik. Der venter Storhamar.

I semifinalen mot Sola hadde Storhamar full kontroll og avanserte til NM-finale med 33-23.

Noen timer tidligere sto Anna Vjakhireva for en stor prestasjon da fjorårets trippelmester Vipers vant 40-24 mot Larvik.

Etter en jevnspilt åpning på kampen, ble russeren byttet inn på stillingen 8-7 til Larvik. Da oppsto det et sceneskifte i Arendal, og den tredoble Champions League-mesteren grep ordentlig tak i semifinalen. Til pause sto det 18-14 til Vipers.

– Vipers måtte ned i godteposen og hente ut Vjakhireva. Hun var med og snudde kampbildet. Skal Larvik henge med, må de få stoppet henne, sa TV 2-ekspert Ida Alstad.

Vjakhireva fortsatte å herje etter pause, og 28-åringen endte til slutt på seks mål.

– Det har vært en fryd å se hvordan Vjakhireva har styrt dette Vipers-laget, supplerte Gro Hammerseng-Edin.

Larvik-trener Arne Senstad erkjente at det ble langt vanskeligere da russeren entret banen.

– Hun synes jeg er så veldig mye bedre enn alle andre. Det er ikke det at vi ikke har lyst til å stoppe henne, men hun er vrien å stå imot. Jeg er veldig fornøyd med at vi klarer å være med på dansen så lenge hun ikke er på banen, sa Senstad til TV 2 i pausen.

Hos Larvik spilte stortalentet Sæteren en god kamp og noterte imponerende seks mål. 20-åringen var en del av den norske VM-troppen i desember.

– Det er så rått. Det er så presis og hardt, sa TV 2-kommentator Endre Olav Osnes da Sæteren hamret inn én av sine nettkjenninger lørdag.

NTB

Stortinget heiste det ukrainske flagget på toårsdagen for invasjonen

Daniel Mikkelsen (t.v.) og Per Vidar Brunvold heiser det ukrainske flagget på Løvebakken utenfor Stortinget to år etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Foto: Annika Byrde / NTB

To år etter at den første invasjonskrigen i Europa siden andre verdenskrig brøt ut, heiste Stortinget lørdag det ukrainske flagget for å markere støtte til ukrainerne.

Presidentskapet besluttet å gjøre et unntak fra Stortingets flaggreglement, i lys av den spesielle situasjonen, for å markere fortsatt støtte til Ukraina, skriver presidentskapet på Stortingets nettsider.

Flaggheisingen fant sted klokka 9 lørdag. Hensikten er å markere støtte til Ukraina, to år etter Russlands angrep på landet.

Det samme ble gjort 24. februar i fjor.

Også da prideflagget ble heist på Stortinget etter masseskytingen i Oslo sentrum sommeren 2022, ble det gjort unntak fra flaggreglementet. Presidentskapet avviste derimot et forslag fra Rødt om å heise Palestinas flagg på Stortinget på FNs dag for solidaritet med det palestinske folk 29. november.

NTB

Politiet: Ikke sett trailer som skal ha kjørt mot kjøreretningen på E39

Politiet har ikke sett noe til traileren som ble meldt å kjøre mot kjøreretningen på E39 i Kristiansand.

Det var lørdag formiddag at Agder politidistrikt varslet om at en trailer kjørte mot kjøreretningen på E39 i retning Hannevika i Kristiansand.

Kort tid etter at politiet rykket ut, ble alarmen avblåst.

– Politiet har ikke sett noe til aktuell trailer. Det har ikke kommet flere meldinger på forholdet, skriver politiet på X/Twitter.

NTB

Månelanderen Odysseus har veltet

Det har ennå ikke kommet bilder fra månens overflate. Odysseus tok dette bildet da fartøyet gikk i bane rundt månen ett døgn før landingen. Foto: Intuitive Machines / AP / NTB Foto: Foto: Intuitive Machines / AP / NTB

Det ubemannede månelandingsfartøyet Odysseus har veltet og ligger på siden, men er operativt, opplyser det amerikanske private selskapet Intuitive Machines.

Odysseus er det første private fartøyet som noensinne har landet på månens overflate, og det første månelandingsfartøyet fra USA siden 1972.

Det Houston-baserte selskapet Intuitive Machines, som har laget månelanderen, opplyser i en oppdatering dagen etter landingen at Odysseus trolig har truffet en stein under landing.

Ett av de seks beina på fartøyet støtte bort i steinen og dermed veltet den på siden. Hvor alvorlig velten er, er ikke avklart.

Men Odysseus «er stabil nær det påtenkte landingsstedet», ved krateret Malapert A i nærheten av månens sørpol, forteller selskapets administrerende direktør Stephen Altemus.

– Vi har kommunikasjon med landingsfartøyet og sender kommandoer til det, sier Altemus.

Det jobbes nå med å innhente de første bildene fra månens overflate fra landingsstedet, legger han til.

Det Houston-baserte selskapet samarbeider tett med Nasa. Men selv om Nasa er med på å sponse Odysseus-månelanderen, er mesteparten av prosjektet ledet av Intuitive Machines.

Bare fem land – USA, Russland, Kina, India og Japan – har klart å lande mykt på månen. Kina har vært på månen tre ganger siden 2013, India i 2023 og sist måned var det Japans tur.

Neste måned planlegger Intuitive Machines å sende opp en ny månelander som skal bore etter ressurser rundt månens sørpol.

Nasa håper at dette er startskuddet for det som kan bli en langvarig base på månen, der amerikanerne håper å samle inn is ved sørpolsområdet til drikkevann og rakettdrivstoff under det nye Artemis-programmet, til mulige framtidige reiser videre til Mars.

Den første bemannede månelandingen under Artemis-programmet er planlagt til tidligst 2026. Kina har varslet planer om å sende astronauter til månen i 2030.

Odysseus foretok resten av ferden mot månen på egen hånd etter å ha blitt skutt opp i verdensrommet av en Falcon 9-rakett fra SpaceX. Bildet er tatt like etter at de to skilte lag. I bakgrunnen kan man se vår runde planet. Foto: Intuitive Machines / AP / NTB Foto: Foto: Intuitive Machines / AP / NTB
NTB

Tyskland legaliserer cannabis til eget bruk

Tre cannabisplanter hjemme og 25 gram i lomma blir den lovlige grensen for voksne tyskere etter fredagens vedtak. Illustrasjonsfoto: Markus Schreiber / AP / NTB

Etter et vedtak i Forbundsdagen fredag blir Tyskland det tredje landet i Europa som legaliserer cannabis til eget bruk.

Det blir heretter lov for voksne å ha inntil 25 gram cannabis på seg og opptil tre planter hjemme. Vedtaket, som beskrives som en utvannet versjon av det opprinnelige forslaget, trer i kraft 1. april.

På et senere tidspunkt, trolig til sommeren, skal det også bli mulig for voksne tyskere å kjøpe cannabis i klubber som har lisens for salg.

Tyskland blir det tredje landet i Europa som legaliserer cannabis til eget bruk etter Luxembourg og Malta.

Heftig debatt

Det har vært heftig debatt om hvordan en legalisering skulle se ut og hva det vil føre til.

Forkjemperne sier det vil føre til bedre kvalitet på cannabisen, og at vanlige tyskere slipper å bli stemplet som kriminelle. I tillegg mener de det lovlige salget vil stikke kjepper i hjulene for dagens langere.

– Med cannabisklubber og hjemmedyrking kommer etterspørselen på det svarte markedet til å falle drastisk, sa regjeringens narkotikapolitiske talsperson Burkhard Reinert til medieselskapet RND før avstemningen i den tyske nasjonalforsamlingen.

Bekymret for unge

Motstanderne av legalisering frykter at resultatet blir det motsatte, og at det blir vanskelig å kontrollere. De er spesielt bekymret for unge brukere.

Rundt sju millioner tyskere anslås å bruke cannabis regelmessig, ifølge offisielle tall. Det er ventet at regjeringer verden over vil følge nøye med på Tysklands legalisering for å se hvordan den fungerer i praksis, skriver The Guardian.

NTB

Tsjekkisk tortillachips trekkes tilbake – så sterk at den anses som helsefarlig

Produktet «Hot Chip Challenge» trekkes fra markedet fordi den er så sterk at den anses som helsefarlig. Foto: Mattilsynet / NTB Foto: Foto: Mattilsynet / NTB

Den tsjekkiske tortillachipsen Hot Chip Challenge trekkes tilbake. Konsentrasjonen av chili er så høy at produktet anses som helsefarlig, ifølge Mattilsynet.

Tortillachipsen, som er dekket med chilipulver, selges i en eske formet som en kiste. På den står merkinger som «RIP»», «any last words?» og #hotchipchallenge.

– Produktet er en del av en chili-utfordring i sosiale medier. Produktet er trukket tilbake i flere europeiske land, skriver Mattilsynet.

Årsaken gjelder nærmere bestemt mengden av stoffet capsaicin som finnes i chilipepper. Det som anses som trygt er 6000 milligram per kilo, mens dette produktet inneholder 9300 milligram per kilo, ifølge analyser.

Produktet er solgt på nettbutikker og kiosker over hele landet. Kjeder som Fast Candy og superengros (Yerba mate) har importert produktet, og Mattilsynet jobber med å skaffe seg en fullstendig oversikt over ytterligere importører.

Kunder som har kjøpt produktet, kan kaste de eller levere tilbake til butikken, opplyser tilsynet.

Den tsjekkiske produsenten har for øvrig lagd en ny versjon merket med «new recipe», hvor mengden capsaicin er innenfor et nivå som anses som trygt. Pakken som trekkes tilbake, veier 3 gram, mens det nye produktet veier 2,8 gram.

NTB

Økning i inkassosaker tross redusering i nordmenns gjeldsvekst

Gjeldsveksten er på vei nedover, men likevel er det flere som misligholder regningene sine.

De siste tre månedene har det vært en økning på 30 prosent i antall inkassosaker hos inkassoselskapet Fair Collection, målt mot samme periode for ett år siden.

– Tempoet i husholdningenes gjeldsopptak har falt jevnt over tid. Samtidig øker misligholdet kraftig, og antallet inkassosaker stiger markant. Disse to effektene følger trenden vi så gjennom 2023 hvor presset økte kraftig på husholdningene. Våre prognoser viser at misligholdsveksten vil være sterk også gjennom 2024, sier administrerende direktør Christian Aandalen i Fair Collection.

Selskapet står for omtrent én av ti inkassosaker i Norge. Tøffere økonomiske tider har gjort at mange sliter med å betale selv de vanligste regningene.

– Kjøpekraften til husholdningene er kraftig redusert som følge av høy prisvekst over tid, rentetopp og svak krone. Det gjør at stadig flere husholdninger må prioritere hardere. Dette har gitt tydelig utslag ved at en større andel av vanlige krav som mobiltelefoni og strøm går til inkasso, sier Aandalen.