– Etter å ha drevet asylmottaket i ni år meldte vi i tirsdag oppbud. Jeg gikk til skifteretten selv som eier. Det er den situasjonen vi har kommet til nå, sier Øyvind Westermoen ved Mandal Statlige Mottak for Asylsøkere.

I august varslet Utlendingsdirektoratet (UDI) at de kom til å si opp kontrakten med flere asylmottak, deriblant Mandal. Dermed begynte prosessen med å si opp ansatte, og de resterende asylantene på mottaket ble flyttet.

Ble oppsagt 30. november

– Vi fikk oppsigelsen i august, og mottaket opphørte i november. Da ble de ti ansatte som var igjen hos meg oppsagt i august med siste arbeidsdag 30. november, sier Westermoen.

På det meste, under den såkalte flytkningstrømmen i 2015 og 2016, huset mottaket i Mandal 260 asylanter. Men etter hvert som færre og færre kom inn til landet, ble også UDIs behov mindre.

– UDI ga beskjed om at de var nødt til å si oss opp, selv om de sa vi har vært blant de beste mottakene. Vi har alltid hatt et mål om å drive godt med tanke på asylantene, men også med tanke på lokalbefolkningen som asylantene forholdt seg til. På slutten hadde vi ti kompetente medarbeidere, og heldigvis har mange av de fått seg ny jobb, sier Westermoen.

Blir pensjonist

22 år etter at han startet sitt første asylmottak i Marnardal er han nå ute av bransjen.

– Dersom behovet skulle øke igjen tror jeg noen andre må gjøre det neste gang. Det var trist å måtte gå til dette skrittet, men vi har valgt å gjøre dette og tror alle kreditorer skal komme greit ut av det. Den som taper absolutt mest på dette blir nok meg som eier, sier Westermoen, og legger til at det ikke dreier seg om store summer.

– Siste halvår 2017 gikk firmaet med overskudd hver måned og om vi hadde fått drive frem til kontraktens avtalte utløp den 31. mars i år hadde den økonomiske situasjonen vært en helt annen, sier han.

Etter at han meldte oppbud tirsdag er Westermoen nå pensjonist.

– Og som privat kan jeg kanskje drive med noen småting etter hvert, men først må vi bli ferdig med dette, sier Westermoen.

Gjeld på fem millioner

Bostyrer for mottaket er Øystein E. Krabberød i Advokatfirmaet Krabberød. Advokat Olaf Vaboen i samme firma jobber også med boet, og forteller at bakgrunnen for konkursen er at kontrakten fra UDI ble terminert.

– Det som foreløpig er opplyst er en gjeld på drøye fem millioner kroner, mens det er en samlet verdi på eiendelene på 4,6 millioner kroner. Det er de foreløpige tallene vi har fått opplyst, sier Vaboen.

Framover skal advokatfirmaet skaffe en oversikt over aktiva i selskapet, gå gjennom regnskapet og kontoutskrifter. De skal også skaffe en oversikt over ansatte.

– De skal være oppsagt, men vi kommer til å ta en sjekk så ingen er oversett, sier Vaboen og legger til at skiftesamlingen er satt til 14. mars

Nøkkeltall – Mandal statlige mottak for asylsøkere AS

(tall i hele tusen)

År201420152016
Omsetning12.85110.16312.890
Resultat før skatt10-141-402
Sum eiendeler270877777091

Kilde: Bisnode

Selskapet er heleid av Selskapet Multivekst AS, hvor Øyvind Westermoen er eneaksjonær.

Nøkkeltall - Multivekst AS

(tall i hele tusen)

År201420152016
Omsetning45001907991
Resultat før skatt868256150
Sum eiendeler38761134909

Med en egenkapitalandel på 71,84% regnes soliditeten som meget god.

Kilde: Bisnode