Prisveksten i Norge landet på 6,8 prosent i juli målt mot samme måned i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig steg kjerneinflasjonen med 4,5 prosent fra juli i fjor til juli i år, opp 3,6 prosent fra juni.

– Det er det den høyeste underliggende prisveksten målt ved kpi-jae som noen gang er registrert etter at beregningene for denne indikatoren begynte i 2001, sier Espen Kristiansen i SSB.

– Med en så bred prisoppgang og det at underliggende vekst nærmer seg fem prosent, ligger alt til rette for et nytt dobbelt rentehopp, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener samtidig at inflasjonstrykket er klart høyere enn hva Norges Bank hadde ventet seg.

– Det taler klart i favør av en halv prosentpoengs renteoppgang i august, og kanskje også i september, sier Haugland til E24.

Haugland peker på økningen av kjerneinflasjonen – som er Norges Banks foretrukne inflasjonsmål – er vesentlig mye høyere enn Norges Banks eget anslag på 3,2 prosent.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at dagens tall er høyere enn det de hadde forventet på forhånd.

– Det blir vanskelig for Norges Bank å bare feie dette under teppet. Jeg tror det hvert fall blir en dobbelt renteheving nå i august, sier han.