Mandalsartist Helene Bøksle skal synge når Sommerbåten ankommer Mandal under Skalldyrfestivalen.
Kunstintallasjonen «Jegerlarven» av Erik Pirolt kan henge fra trærne, og også padles i på vann.
Her skal Violent Years spille når sommerbåten kommer. Ordfører Tore Askildsen og turistsjef Erling Løfsnes håper folk møter opp og lager liv og god stemning.

Når NRKs sommerbåt reiser fra Farsund tirsdag formiddag setter den kursen mot Mandal, og turistsjef Erling Løfsnes oppfordrer folk med båt til å følge etter båten inn mot elva.

– Og ellers lage liv på land langs ruta, sier han.

Lokalmusikk

Ved innseiling til Mandal står Lions klar med grillen og serverer pølser til de som står ved Piren eller på Ballastbrygga. Båten får en helt spesiell velkomst fra Mandal Sangforening, som fyller 150 år på dagen.

Og mens båten slepes baklengs inn elva står Violent Years klar på taket til Buen for å spille konsert. Samtidig blir det anledning til omvisning på båten.

Senere på ettermiddagen skal Showkoret synge på Kastellet. Elias-båten er i elva, og det samme er Hestmanden, som slepes inn dagen før.

På kvelden, under direktesendingen av Sommeråpent, skal Helene Bøksle synge, og da blir det også Barnas kokkeskole og innledende runder i VM i rekepilling, i regi av Skalldyrfestivalen.

Det blir gratis å overnatte i gjestehavna fra 4. til 5. august.

– La bilen stå

– Dette er en stor happening. Jeg har fulgt med på programserien, og entusiasmen øker jo lenger sør man kommer. Vi må vise hvor vakkert og bra vi har det her, at Mandal er en attraksjon hele året, sier ordfører Tore Askildsen, som er usikker på om han kommer til å bli intervjuet på sendingen, men som lover å være der – enten i båten eller på land.

Løfsnes kommer selvsagt også til å være der, og det ser ut som det blir mange andre deltakere også. I skrivende stund nærmer det seg 1000 deltakere på Facebook-arrangementet. Hvis noen har planlagt å gjøre sprell eller byr på artige aktiviteter, oppfordrer turistsjefen til å melde dette inn til Turistkontoret og NRK.

De oppfordrer også til å la bilen stå hjemme. Parkeringen ved Buen er stengt, da Lunds tivoli benytter plassen mens de er på besøk i forbindelse med festivalen.

Avslører lite

NRK ønsker ikke å avsløre mye om programmet under Sommerbåtens visitt til Mandal. Men en larvelignende kunstinstallasjon og Bøksle er del av showet.

– Vi ønsker ikke å avsløre for mye før vi har direktesendingen i Mandal, men vi er innstilt på å lage en suveren sending fra Ballastsbrygga. Bøksle skal synge og vi skal intervjue kristiansandskunstneren Erik Pirolt om hans kunstprosjekt «Jegerlarven», sier Thomas Hellum, prosjektleder for NRKs sommersendinger til Lindesnes.

Ifølge Løfsnes vil det komme mer informasjon fra NRK om direktesendingen når dagen nærmer seg.

Programledere for Sommeråpent-sendingen i Mandal blir Jeanette Plateau og Dan Børge Akerø.

Tok sveisekurs i Mandal

Pirolt sier at Jegerlarven er en konstruksjon av glassfiber-polyester, og kan blant annet svinges opp i trærne. Den kan også flyte på vann.

Kunstinstallasjonen befinner seg nå i Gudbrandsdalen oppe i skogen, og er tilknyttet et større kunstprosjekt der.

– Jeg har vært veldig engasjert i båt og utopiske fantasibyggeprosjekter langs kysten. Min far hadde faktisk en restaurant mellom Søgne og Mandal, og selv gikk jeg på sveisekurs i Mandal. Selv om dette var et industrisveisekurs, så fikk jeg mulighet til å sveise kunst. Her fikk jeg boltre meg med kreative innfall, sier Pirolt til Lindesnes.

Lokal sang

Helene Bøksle synes det er stas å synge under Sommerbåtens besøk.

– Og jeg synes det er fint å kunne være med å vise alt det flotte Mandal har å by på, sier hun til Lindesnes.

Hun skal synge sangen «På trammen» av Jens Gundersen, og gleder seg til å vise frem sørlandsk visekunst.

– Resten av Norge får høre en sang som representerer noe litt annet enn det vi pleier å vise fra Sørlandet, for denne sangen viser bredden i visekunsten og er litt melankolsk, sier Bøksle om sangen hun mener er en hyllest til Hille.