MANDAL For med lokaliseringen, med egen inngang rett inn fra bussmetroen i Mandal deler de en helt unik infrastruktur med Rema 1000 og Burgerking. De kan alle skilte med egne innganger i Amfi Mandal, og kan dermed selv styre åpningstidene.

En åpenbar konkurrent til Subway befinner seg allerede i Amfi, Det helnorske franchisekoseptet Big Bite. Det tror ikke franchisetakerne, ekteparet Margret Jonsdottir Eik og Heine Munthe Eik nødvendigvis vil by på noe problem.

Ny i Mandal: Margret Jonsdottir Eik og ektemannen Heine Munthe Eik starter nå opp sin fjerde Subway. Foto: Privat

– Vi har allerede tre restauranter i Kristiansand. Èn i Lillemarkens, èn på Sørlandssenteret og en i Aquarama på Tangen. Og erfaringen, spesielt fra etableringen i Aquarama at dess større valgmuligheter publikum har, dess flere oppsøker senteret. Èn dag velger de kanskje Big Bite, og en annen dag Subway, sier Heine Munthe Eik.– Og for å si det enkelt; Vi er faktisk ikke så like, legger Jonsdottir Eik til.

Rivende utvikling

Da de to startet sin første Subway i Kristiansand var der 17 avdelinger i Norge. Nå er der rundt 50. Utviklingen har vært eksplosjonsartet.

– Og da dette nå blir vår fjerde avdeling vil vi fungere som støttespillere for en lokal avdelingsleder. Så nå søker vi etter både det og seks til åtte ansatte, både på full— og deltid, sier Jonsdottir Eik som også er daglig leder i eierselskapet Sub Kristiansand.

– Når regner dere med å være i gang i Mandal?

– Vi håper å åpne i slutten av oktober. Men er noe usikre ettersom det er mye som skal være på plass. Blant annet er vi avhengige av leveranser fra vårt hovedkontor i Europa, i Amsterdam. Konseptet er nemlig så pass strømlinjeformet at du skal kunne kjenne igjen alle interiørmessige detaljer fra avdeling til avdeling, sier hun.

Har lenge vurdert Mandal

Jonsdottir Eik sier de lenge har sett på Mandal som en aktuell kommune å etablere seg i.

– Vi er kresne, og har ventet på det perfekte lokalet, som også burde være på gateplan, slik dette er. Og det må være stor grad av aktivitet i området, slik det også er, med tanke på Amfi for øvrig, og med bussmetroen på utsiden. Slik skal vi nå målgruppen vår, på særlig 16 til 30 pluss, sier hun.

Hun mener selv at de har opparbeidet seg nok av erfaring til å vite at ting tar tid.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha en sunn og grei drift. Det er det viktigste for oss. Så vi har sakte men sikkert jobbet oss oppover til der vi er nå. Og det skal vi også gjøre i Mandal, sier hun.

Eierselskapet deres, Sub Kristiansand hadde i 2015 en omsetning på 12,9 millioner kroner, en økning fra 3,56 millioner i 2010. ## Nesten 45.000 utsalg

Subway er en amerikansk kjede av hurtigmatrestauranter som hovedsakelig selger sandwicher og salater. Den ble grunnlagt i 1965 og har vært en av de raskest voksende kjedene i verden, med rundt 100 nye restauranter i året, de siste 15 årene. Kjeden teller svimlende 44.853 utsalg fordelt på 112 land.

Det er i dag omlag 50 leietakere i Amfi Mandal. Tre til fire lokaler står nå ledige. Den neste kjente etableringen i kjøpesenteret er optikerkjeden Brilleland, som åpner dørene 20. oktober.