SØGNE – For to år siden bestemte jeg meg for å dedikere et rosebed til de som står på for det aller viktigste, nemlig menneskeverdet, sa Annbjørg Skjævesland under sin tale.

Nærmere 40 mennesker var samlet i hagen til Skjævesland i det som er blitt betegnet som «verdens minste Pride-markering».

For Skjævesland er markering en naturlig motvekt til nynazistene som marsjerte mot «homolobbyen» i Kristiansand sommeren for to år siden.

– Jeg valgte å engasjere meg for at alt det grusomme som skjedde under 2. verdenskrig ikke skulle gjentas, forklarer Skjævesland.

Hun tok derfor kontakt med FRI Sør, hvor hun kom i dialog med Anna Charlotte Larsen, leder for organisasjonen.

Annbjørg Skjævesland står bak den første Pride-markeringen i Søgne. Arrangementet har vært under planlegging i to år. Foto: Sebastian Faugstad

Under planlegging i to år

– Jeg prøvde å få til dette arrangementet i august for to år siden, men da var FRI Sør forståelig nok opptatt med Skeive Sørlandsdager. I fjor ble det heller ikke noe av, da var vi for opptatt med påbygg av huset og sykdom. Så denne seremonien har vært arbeidet med i to år nå, forklarer initiativtaker Skjævesland.

Under mottoet «Mennesker er skapt for å blomste. Se på rosene og lær!», var det derfor endelig duket for markering denne søndagen.

Det ble holdt tale, lest dikt og en gjennomgang av den viktigste symbolikken blant noen av rosene i paletten. Fra venstre Aagot Cecilie Heiberg-Jacobsen, Annbjørg Skjævesland og Astrid Margrethe Hilde. Foto: Sebastian Faugstad

Gledes over engasjementet i Søgne

Representanten for FRI Sør under arrangementet, Aagot Cecilie Heiberg-Jacobsen, snakket om hvor fantastisk det er at Søgne engasjerer seg i kampen for LHBTIQ.

– Det skeive livet skjer jo i Kristiansand, og det fortsatt vanskelig å være skeiv på mindre steder. Dette er derfor så ufattelig deilig å få være med på som skeiv beboer i Søgne, sier hun.

Heiberg-Jacobsen forklarer også at i år er det 50 år siden Stonewall-demonstrasjonene i USA, og selv om det har skjedd en utvikling til det bedre gjennom de årene er kampen fortatt ikke vunnet.

– Jeg hører fortsatt «helvetes homo» på idretttsbanen. Hvis dommeren gjør noe feil er han «homo». Vi som skeive opplever fortsatt det at vi er annerledes og setter derfor oss selv i tvil fordi vi forelsker oss i samme kjønn, forklarer hun.

Ordføreren ble invitert for å si noen ord under arrangementet. Her leste hun et dikt fra den nye boka til Trygve Skaug. Annbjørg Skjævesland (venstre) og Astrid Margrethe Hilde. Foto: Sebastian Faugstad

Ordføreren i Søgne kommune, Astrid Margrethe Hilde, var også til stede under markeringen. Hun valgte å lese et dikt fra den nye boka til Trygve Skaug.

– Det er utrolig stas at vi i lille Søgne også skal få ha en Pride-markering. Jeg synes det er en utrolig fin måte Annbjørg har valgt å gjort det på med rosene, det trenger jo ikke nødvendigvis å være et tog, påpeker Hilde.

Nærmere 40 mennesker var med å feire Søgnes aller første Pride-markering. Her ser deltakerne på at regnbueflagget blir heist over Søgne. Foto: Sebastian Faugstad

– Resultatet ble både rørende og magisk

Nærmere 40 mennesker, gamle som små, fikk se regnbueflagget bli heist sammen med låten «Over the rainbow» av Israel Kamakawiwo’ole, originalt spilt av Judy Garland. Låten er ofte assosiert med LHBTIQ-kampen for likestilling, og har tidligere blitt brukt under Pride-markeringer i New York.

– Det var helt fantastisk at så mange valgte å bli med. Dette er virkelig noe vi har sett frem til, og resultatet ble både rørende og magisk, sier Annbjørg Skjævesland.

Tanken bak mange av rosene var at alle fargene fra regnbueflagget skal være med. Her er det roser i oransje, gult og rødt. Grønnfargen finner du i bladverket. Hun har brukt blomstene campanula og lavendel for lilla og blått, siden det ikke er det letteste å få frem i roser. Så har Annbjørg også valgt å ta med hvitt for fred.

– Noen av rosene i bedet ble også tatt med for symbolikken de brakte. Du fant blant annet rosen «New Image» som skal symbolisere at man ikke kan blomstre før man får kommet i sitt riktige kjønn. Så er rosen «Romanze» plantet i midten, fordi den sprer seg akkurat som kjærligheten. Så finner du også «Hope For Humanity», som vi viser til her i dag, avslutter Skjævesland.

Hvert år skal regnbueflagget stå over paletten med roser og representere mangfoldet og aksepten i Søgne. Foto: Sebastian Faugstad