Emil begynte med å kjøre cross på Venemyr i Finsland. Det ble for mye for onkel Kjetil Dale.

– Det var fryktelig å se på, jeg var bare redd og han ramlet over styret, nei nei, det maktet jeg ikke, forteller Dale som da kom med følgende tilbud til Emil.

– Hvis du vil begynne med gokart skal jeg følge deg opp, lovet onkelen.

Imponerer

Emil kjørte sitt første konkurranseløp på Østlandet i fjor vår. En ukjent gutt på ni år fra et sted på Sørlandet som heter Finsland. Det skapte forbauselse i gokart-miljøet.

– De hadde aldri hørt om han, så motoren ble tatt fra hverandre og sjekket. Han kjører så fort at det har skjedd flere ganger, smiler Dale.

Alle piloter i Emils klasse kjører med fem hestekrefter. Jevnlig er det sjekk at ikke det er fikset noe med motoren.

Sommeren i fjor tilbringte Emil sammen med familien i Thailand. Dermed ble det ikke så mange løp, men i år har han til nå kjørt syv løp. Det har gitt fire førsteplasser, en andreplass og en fjerdeplass. I et løp ble det havari. Og sesongen er ikke over.

Når vi treffer Emil, pappa Bjørn Djupesland og onkel Kjetil onsdag formiddag er go-karten plassert i bilen. Nå venter Andebu ved Tønsberg. Der er det NM, men på grunn av Emils unge alder kjøres det i en gjesteklasse, alderen for ordinært NM er 12 år.

– Det er spennende om det blir banerekord, det ble det i Haugesund. Han slo banerekorden med 0,6 sekunder, noe som er mye i go-kart, forteller Dale.

Gjennom sommeren skal Emil delta på Vestlandsmesterskapet, to er unnagjort, et løp i Bergen og et i Førde. Det ga en første og en fjerdeplass. I høst venter Klepp og Haugesund. I tillegg skal han delta på Sommercupen som foregår med to løp på Klepp og to i Haugesund.

Saken fortsetter under bildet

Go-karten kan gå i 80–85 km/t. Emil trives bak rattet når farten er stor. Foto: Anne Lise Riseng
Pappa Bjørn Djupesland, Emil og onkel Kjetil Dale foran campingvogna som de har med seg på løp og stevner. Foto: Anne Lise Riseng

Viktige faktorer

Nå har Djupesland racing gått til innkjøp av campingvogn. Den trekker de med seg når de er på løp og er da i miljøet hele tiden. Emil kjører for team Paroline med Frode Lie som teamleder.

– Vi har et fantastisk miljø og Frode Lie stiller opp noe helt utrolig. Hjelper og fikser, han må du nevne, fastslår Djupesland.

Emil har både en far og en onkel som stiller opp.

– Bjørn skrur, jeg er stort sett kokk. Det er nemlig veldig viktig at Emil får riktig mat. Når det er løp pågår det i ti timer, da er det viktig å ikke føre i seg feil mat mellom øktene. Først når løpet er over kan en innta søtsaker, sier Dale.

En annen faktor er at Emil ikke er redd. Go-karten han kjører kan gå i 85 km/t. Det skremmer ikke unggutten fra Djupesland i Finsland.

– Så er det viktig med oppfølging, noe han også får helt fantastik av Team Parolin med Frode Lie. I løpet av et år er han nå helt i toppen, en av Norges beste i sin alder. Det er spennende å følge han, men også de andre i go-kart miljøet, sier Dale.

Emil selv er ikke veldig snakkesalig, skryt og resultater er det onkelen som står for. At han trives i karten sin er tydelig, når han setter seg på den, da kommer smilet fram.

Emil (9) er fornøyd så langt i sesongen og gleder seg til nye triumfer. Foto: Anne Lise Riseng