– Starter man nå er man litt sent ute, men ikke for sent. Man må bare ta en hurtigvariant, sier leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, også kjent som Flåttsenteret, Randi Eikeland.

Flåttsenteret anbefaler at personer som er mye ute i naturen i de største risikoområdene (Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud) og som ofte blir bitt av flått vurderer å vaksinere seg. Grunnvaksinen må tas i tre omganger.

– Mellom den første og den andre skal det normalt gå en måned, men man kan trykke det ned til fjorten dager. Deretter må neste tas etter det første året, sier Eikeland.

Vedlikeholdes: For å holde vaksinen vedlike må man vaksineres hvert femte år om man er under seksti år, og hvert tredje år om man er over seksti år, ifølge Randi Eikeland ved Flåttsenteret. Foto: Privat

Voldsom økning i fjor

I 2018 ble 26 personer registrert med TBE-smitte. I 2017 var tallet 16 personer. Om dette er en reell økning i antall smittede, eller om det er en svingning grunnet klima er vanskelig å vite.

– Selv om sommeren i fjor var veldig tørr og gjorde at flåtten ikke var så veldig aktiv, så hadde vi en fin vår med tanke på TBE-overføring mellom flåtten, sier Eikeland.

– Hva mener du med TBE-overføring mellom flåtten?

Økning: I 2018 ble 26 personer smittet med TBE. I 2017 var tallet 16. Foto: Per E. Knudsen

– For at TBE-viruset skal overføres fra en flått til en annen så må de sitte på et vertsdyr samtidig. Når det er varmt over lang tid kan de sitte lenger på samme vertsdyr og dermed kan flere smittes, forklarer hun og kaller det for «co-feeding».

– Virusoverføring mellom flått kan også skje ved at vertsdyret har smitten, men det er langt mindre effektivt, forklarer hun.

SE VIDEO FRA LINDESNES’ FLÅTTJAKT PÅ SKJERNØY I FJOR.

Fjern flåtten - følg med

Eikeland påpeker at det finnes to spesielt viktige tiltak for å unngå å bli smittet av skogflåtten. Tar man vaksinen er man beskyttet mot TBE, men ikke borrelia.

– Borrelia smitter sjeldent flåtten før den har sittet fast i 24 til 48 timer. TBE smitter derimot med en gang, sier Eikeland og legger til at man blir syk av ett av hundre flåttbitt.

– Men vi får mange flåttbitt, også noen vi ikke legger merke til. Det er sjelden flåtten blir på størrelse med et maiskorn på oss mennesker, sier hun.

Maiskorn: Når en voksen hunnflått har sugd seg full av blod ser den slik ut og er på størrelse med et maiskorn. Foto: Per E. Knudsen

Får man et rødlig utslett som vokser utover 5 centimeter skal man gå til legen og få antibiotika. Sjansen for å få en alvorlig borreliainfeksjon er ti prosent dersom utslettet ikke behandles.

– Det rammer mellom tre hundre og fire hundre tilfeller i året i Norge og de aller fleste blir friske igjen etter antibiotika, sier Eikeland.

Ikke økt risiko

En studie utført av Sørlandet sykehus sammenlignet Søgne kommunes befolkning over 18 år, med normative data i Norges befolkning.

– De har samme grad eller mindre grad av sykdommer og kroppslige plager i Søgne som ellers i landet, sier Eikeland, men understreker at det ikke nødvendigvis betyr at det ikke er noen sammenheng.

– Man kan ikke dra to streker under svaret, men studien støtter ikke hypotesen om en stor sammenheng mellom flåttbårne sykdommer og subjektive helseplager, sier hun.