Foreningen "Skolehuset" Ny-Hellesund hadde sendt ut invitasjon til politikerne i Søgne kommune om å bli med rutebåten "Høllen" på dens siste tur i ordinær rutetrafikk lørdag. Det var imidlertid ingen politikere å se om bord da rutebåten la fra kai i Høllen klokken 14.15.

– Litt spesielt, svarte Øyvind Karlsen på spørsmål om hvilke følelser som rir gjennom kroppen denne dagen. Til jul er det 40 år siden han mønstret på. I dag er det datteren Jenny Julianne Karlsen Risan som styrer rutebåten "Høllen" trygt mellom øyene i Søgneskjærgården. En tur som går fra Høllen til Borøya, Ny-Hellesund og tilbake til Høllen igjen. Så er det slutt.

– Trist. Jeg vil helst ikke snakke om det. Båten har vært en del av hele mitt liv. Helt spesielt, sier Karlsen Risan, og kjemper mot klumpen i halsen. For det er spesielt når livsverket viser seg å ikke være liv laga, og der er truffet valg om at andre aktører skal overta rutetrafikken. Kanskje er det på sin plass med et aldri så lite gravøl.

– Jeg skal synge "Mitt skip er så lite, og havet så stort", sier Øyvind Karlsen. Så går han om bord.

Igjen på land står Enya (5), Elias (9), Linda Severinsen og Adam Atkinson og vinker med norske flagg. De bor på Torvmoen, men mor Linda er vokst opp på Borøya.

– Litt rart. Vemodig. En båt som jeg har vært veldig glad i, sier Linda Severinsen. Hun skuer ut over Høllefjorden der rutebåten "Høllen" har stø kurs retning Borøya.