I høst er det 60 år siden norske soldater reiste til tjeneste i FNs fredsbevarende styrker i Gaza. (United Nations Emergency Force). Nå går NVIO´s foreninger på Agder, sammen om en markering som kan samle alle som har tjenestegjort i UNEF styrkene. Markeringen vil finne sted i Kristiansand, den 21. okt. 2016.

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) har tre lokale foreninger på Agder (Aust-Agder, Kristiansand og Omegn samt Mandal og Lister).

Kompanisjefen i «Agdesiden Veterankompani» Jan Larsen, som selv har tjenestegjort i Gaza, er oppnevnt som prosjektleder.

– Jeg ønsker at så mange som mulig av de som reiste til Gaza i tidsrommet 1956-1967 vil kunne møte, kanskje treffer du igjen noen fra samme kontingent som de selv tjenestegjorde i, sier Larsen.

Håpet er å få til en dag med mange veteraner som samles til hyggelig samvær.

– Problemet for NVIO, er at vi vet ikke hvem det gjelder, derfor går vi nå ut med denne etterlysingen, sier han.

Markeringen vil primært være for alle UNEF-deltagere som er bosatt i Agder-fylkene, men skulle det være noen som er på besøk på Sørlandet denne dagen er også disse velkomne. Norge sendte nesten 11.000 soldater til UNEF-styrkene. De fleste tjenestegjorde i den Dansk/Norske infanteri bataljonen (DANORBN), men Norgesbidrag omfattet også ett lett feltsykehus (UNEF Hospital). Grunnlaget for denne FN-styrken var en anmodning fra FN´s Generalsekretær Dag Hammarskjold til den Norske FN- ambassadøren Hans Engen.  Anmodningen ble videresendt til Det NorskeUtenriksdepartement samme dag. Ambassadøren kunne overbringe den norske villighetserklæringen (med nødvendige forbehold) allerede samme dag søndag 4. nov. 1956. Stortinget behandlet anmodningen, mandag 5. nov. Forsvaret/Hærens overkommando ble orientert og gav sitt tilsagn om styrkeopprettelse, den 5. november.

– Dette må ha vært norsk rekord i saksbehandling.  Husk at på denne tiden var det ikke noe som het data, heller ikke mobiltelefon, i tillegg var det  søndag, forteller Larsen.

Det første norske frampartiet (50 mann) reiste med fly fra Fornebu flyplass allerede, den 10. november. Resten av styrken fulgte, den 23. og 14. november. Dette var de første på ett oppdrag som skulle vare i drøye ti år.

– Nå håper vi at UNIFIL-veteranene melder seg slik at vi får enverdig markering. Vi skal få omvisning på Arkivet, vi skal hedre Veteranene ved å legge krans på Veteranmonumentet i «Tresse», deretter god mat og hyggelig samvær. Det vil bli avkrevd en liten egenandel, sier Larsen og ber de det gjelder melde seg på Meld deg på til NVIO Kristiansand ved: Jan Larsen tlf. 90760038Mail adr: jalars1@online.no