Alle de sju ordførerne fikk fem minutter til å dele sin erfaring med Njåstad (Frp).

Søgne-ordfører Astrid Hilde, sa hun forholder seg til det vedtaket som er fattet.

– Alle var enige om i K5-avtalen. Så ble det et krav vi ikke kunne motstå om folkeavstemning. Søgne sa først nei, to ganger. Spørreundersøkelsen viste noe annet enn folkeavstemningen. Det er vanskelig å vite hva folk vil. Mitt mandat er å respektere de vedtakene som er fattet. Det er jo litt spesielt for oss, for vi har ingen K3 avtale å falle tilbake på, sa blant annet Hilde.

Songdalen ordfører Johnny Greibesland, mener at det nå står på Søgne.

– Kommunestyret i Songdalen har forkastet K5 avtalen. Det respekterer jeg fult ut. Men vi fikk flertall for K3. Nå står det på Søgne. Hvis Søgne er positive så regner jeg med at det blir forhandlinger, la Greibesland frem.

De minnet begge om at det var et bredt flertall på Stortinget.

Kristiansand-ordfører Harald Furre, fortalte at døra til Søgne er fortsatt åpen.

– Vi har gjort noen vedtak. Den ene er at vi beklager at det ikke ble K5. Deta andre, at vi ønsker å slå oss sammen med Søgne og Songdalen. Døra er fortsatt åpen, påpekte Furre.

Anders Christiansen, ordfører i Birkenes mente at det er ikke så mye mer de kan gjøre nå.

– Det er ikke så lett å gjøre noe mer her. Vi må forholde oss til vedtakene som er gjort, sa han.

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal kritiserte hele settingen av møtet. At fylkesmannen var til stede og at det var i Frp sine lokaler i Kristiansand.

Lillesand, Arne Thomassen, sa også at saken er avgjort i bystyret, og at det nå er opp til Stortinget.

Håper på videre lokal debatt

Helge Andre Njåstad poengterte at de økonomiske gevinstene for de kommunene som slår seg sammen senere, ikke vil bli de samme.

– Det er viktig å poengtere at gulrøttene er gitt når oljeprisen var dobbel så høy som den er nå. Hadde den blir lagt i dag ville d ikke blitt like gode, tror jeg. De som slår seg sammen senere vil nok ikke oppleve det samme, sa han.

Han oppfordret videre til å diskutere dette videre politisk, også lokalt.

– Jeg håper dere nå tar en grundig debatt kjølevannet av fylkesmannens anbefaling. Ta tak i det selv, istedet for å vente på Stortingtet, avsluttet.