I en bod på Ime tilbringer Tone Blørstad mye tid. Det er hit hun går de dagene hun blir for rastløs.

– Det er viktig å ha noe å fylle dagene med, sier hun.

Det hele startet for seks år siden. Hun så på nettet at mange lagde skulpturer av betong. Hun er selv glad i å lage ting og være kreativ, så hun bestemte seg for å gi det et forsøk.

– Jeg er veldig glad i å strikke. Men dette var noe annet som jeg ville teste ut, sier hun.

Tone Blørstad bruker ulike former for å få de formene hun ønsker. Foto: Espen Sand

Da hun først startet med den nye hobbyen begynte hun i et rom i kjelleren. Der tok hun inn betong og helte betongen i ulike former.

– Det fungerte å være der en periode, men til slutt skjønte jeg at jeg trengte mer plass, forteller hun.

Løsningen ble å tømme boden og innrede den som et hobbyverksted.

I hagen til Tone Blørstad er det mange forskjellige typer figurer. Foto: Espen Sand

Voksende trend

I boden har hun hengt opp flere hyller. Alle hyllene er fylt med noe som kan se ut som vepsebol, men som egentlig er latexformer. Alle hyllene er markerte, slik at hun enkelt kan finne riktig form.

– Jeg har så mange former overalt. Egentlig burde jeg ha dobbelt så stor plass som det jeg har nå, sier hun.

Formene bestiller hun på nettet. Hun forteller at det er en voksende trend med betongskulpturer i Norge, men at det fremdeles er mer populært i Danmark og Sverige.

Blørstad har i mange år jobbet på malingsbutikken i Øvrebyen i Mandal, og har alltid hatt en interesse for å lage ting.

– Jeg elsket å jobbe der. Jeg lærte mye om ulike typer produkter, og det var så mye gøy, sier hun.

Etter at skulpturene er støpet er det flere av dem som males. Foto: Espen Sand

Vandt med å arbeide

Nå er hun ufør og jobber bare når hun kan. Det var sånn hun startet med å lage skulpturer av betong. En hobby som kunne fylle de ellers noe tomme dagene.

– Jeg kan komme ut her i boden og holde på med noe, i stedet for å bare sitte inne hele dagen. Jeg har jobbet hele livet, og jeg er vandt med å arbeide. Derfor kan jeg ikke bare stoppe, sier hun.

Ved hjelp av flere lag med maling og ulike teknikker kan en skulptur av betong se ut som noe annet. Foto: Espen Sand

Hun er glad for at det er en hobby å lage skulpturene og ikke noe hun lever av. Da kan det fort bli for seriøst og mindre gøy.

– Hvis jeg har en dårlig dag hvor jeg er sliten og ikke klarer å gjøre noe, da dropper jeg det bare. Jeg skuffer ingen hvis jeg ikke vil støype eller male en dag. Det er fordelen med en hobby, sier hun.

Betongskulpturene hun lager har blitt populære i Mandal. Det startet etter at ei venninne inviterte henne med på Skalldyrfestivalen.

– Vi hadde en liten stand under festivalen, og da solgte vi en del av de skulpturene jeg hadde med meg. Folk syntes de var veldig kule, forteller hun.

– Øvelse gjør mester

Interessen har bare vokst siden. I flere hager i Mandal finnes det nå pudler, frosker, griser og en haug av andre betongskulpturer som Blørstad har lagd.

I tillegg til å lage skulpturer ved hjelp av former, er hun også glad i å bruke fantasien.

– Dette er litt sånn øvelse gjør mester. Man må prøve og feile litt. Det er veldig gøy når jeg merker at jeg blir flinkere, sier hun.

Når en skulptur skal lages er det mange ledd den skal gjennom. Først skal betongen støypes i formene. Det kan ta noen dager før betongen har størknet helt, og den kan tas ut av formen. Når skulpturen kommer ut av formen må den pusses. Deretter må Blørstad fjerne de skarpe kantene, og sørge for at skulpturen ser ordentlig ut. Etter støypingen og pussingen er det malingen som står for tur. Det skal grunnes og males flere strøk før skulpturen til slutt lakkeres.

– Det tar lang tid å lage en skulptur. Hvis folk legger inn en «bestilling» kan det ta flere uker før skulpturen er klar.

Pudler har vært veldig populære. Foto: Espen Sand

Hun gjør mye av arbeidet med skulpturene sine i boden, men når hun maler de har hun et eget rom inne.

– Med mindre skulpturen er veldig tung å ta med seg inn og ut. Da må jeg nesten bare bli sittende her ute, sier hun.

I hagen hennes på Ime er det fullt av skulpturer. Havfruer, frosker, griser, sopp og en rekke andre ting.

– Det hender at folk tar turen innom for å se på det jeg har. Det krever litt å fylle bilen med alle disse betongskulpturene. Da er det enklere at folk kommer hit, forteller hun.

Marianne Utengen, fagansvarlig i Det norske hageselskap forteller at bruken av betong har endret seg med årene. Foto: Colin Eick

– Kan gjøre mye forskjellig

Marianne Utengen, fagansvarlig i Det norske hageselskap, forteller at betong har vært med oss en god stund. Men hvordan vi bruker den har endret seg litt.

– Å støpe med betong i hagen er det mange som gjør, men det er ingen stor trend akkurat nå. Det er ofte rimelig og enkelt å få til selv, sier hun.

Hun forteller at trendene de siste årene har gått fra å være vilter til å bli litt strammere og tilbake til det litt viltre igjen. Nå er det meste lov i hagen.

– Man kan gjøre veldig mye forskjellig ved hjelp av betong. Jeg har litt inntrykk av at det gir litt blod på tann. Hvis man først får det til er det mange som fortsetter å bruke det, sier hun.