MANDAL Denne turnéen er en del av MONITOR-prosjektet, et samarbeidsprosjekt mellom Norsk jazzforum og de regionale jazzsentrene der blant annet en turné med et ungt band i hver av regionene inngår. Turneen foregår i perioden 1.-6. november, og 4. november gjester de Buen. Bandene i prosjektet jobber også sammen med en etablert profesjonell musiker hver som mentor i forberedelsen til turnéene. Målsettingen med prosjektet er kort fortalt å bidra til at flere unge får øynene og ørene opp for jazz.

Bandet som skal på turné i Sørnorsk-regionen, er BeHop. Med seg har de saksofonisten Marius Neset som er mentor for bandet i MONITOR-prosjektet.

BeHop ble dannet på musikklinjen på UiA i Kristiansand høsten 2012. Bandet ble startet som et ledd i trompetist Pål Gunnar Fiksdals masteroppgave i utøvende rytmisk musikk der han forsket på hvordan jazzinstrumentalister tilnærmer seg sjangeren hiphop. Musikken bandet spiller er en sammensmelting av disse to sjangerne; altså jazzmelodier og improvisasjon med en hiphop-estetikk når det kommer til sound og groove. Besetningen i bandet er trompet, trombone, keyboard, el.bass, trommer og elektronikk.

BeHop spiller hovedsakelig egenskrevet musikk, men også egne arrangementer av kjente låter. Bandet har jobbet mye med å skape et unikt sound hvor de kombinerer jazzens lekne tonespråk og frasering med hiphopens urbane og moderne uttrykk. Dette vil danne utgangspunktet for musikken som blir presentert på denne turnéen.

Bandet har i løpet av de to siste årene blant annet vært på en landsdekkende turné som omfattet over 20 konserter bl.a. i Bergen, Trondheim, Haugesund og Oslo. I tillegg har de hatt enkeltkonserter på Molde Jazzfestival og bransjetreffet Sørveiv i Kristiansand.

Nå får altså Agder og Telemark-publikummet anledning til å stifte nærmere bekjentskap med bandet, i tillegg til Marius Neset — tenor- og sopransaksofon - som spiller med bandet på denne turnéen.

Jan Rune Pedersen

Mandal Jazzklubb