Kampene i Gaza eskalerte torsdag med noen av krigens mest intense bombinger, og Hamas har skutt raketter mot Tel Aviv samtidig som våpenhvilesamtalene pågår.

Den israelske hærens bombing torsdag var på sitt mest intense til nå i krigen nord på Gazastripen. Fra den israelske siden av grensegjerdet kunne man se oransje glimt fra eksplosjoner og svart røyk stige til værs idet morgenlyset brøt fram.

Fly duret over området og man kunne høre den tordnende lyden av luftangrep med få sekunders mellomrom, samt lyden fra skytevåpen.

Den israelske hæren opplyser at den slo til mot 230 mål det siste døgnet, blant dem et rakettutskytingsanlegg, mens bakkestyrker ifølge hæren fant våpen inne på en skole i Jabalia, nær Gaza by.

Rakettangrep mot Israel

Samtidig torsdag gikk flyalarmen igjen i Israels største by Tel Aviv. Over byen eksploderte raketter som ble skutt ned av israelsk luftvern. Ambulansetjenesten Magen David Adom opplyser at det var flere nedslag i Tel Aviv, men oppga ikke om det var noen ofre.

HamasŽ væpnede fløy Qassam-brigadene opplyser at den hadde skutt rakettene mot Tel Aviv som svar på israelske drap på sivile.

Men med Hamas-leder Ismail Haniyeh på plass i Kairo i Egypt for å forhandle om våpenhvile, så torsdagens rakettangrep mot Israel ut til å være godt koordinert med tanke på tidspunktet for møtet, som et budskap om at ti uker med krig har lagt store deler av Gaza i grus, men uten å ødelegge HamasŽ militære angrepsevne, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det ble også meldt om rakettangrep mot det sørlige Israel, men heller ikke der kom det meldinger om at noen var blitt drept eller såret.

FN-meldinger om summariske drap

Torsdag opplyste FNs menneskerettskontor i Ramallah at det har mottatt meldinger om at israelske styrker står bak «summariske drap» på minst elleve ubevæpnede palestinske menn.

Ifølge FN-kontoret skal drapene ha funnet sted i Rimal-nabolaget i Gaza by denne uken, og at de kan være en krigsforbrytelse. Ifølge meldingene ble mennene drept foran sine familiemedlemmer.

En israelsk tjenesteperson avviser påstandene og sier dette er «enda et eksempel på den partiske og forutinntatte holdningen» i FN mot Israel.

Samtidig torsdag opplyste Hamas at fire mennesker var blitt drept i et israelsk angrep i Rafah sør på Gazastripen. En av dem var oberst Bassam Ghaben, den Hamas-oppnevnte sjefen på palestinsk side av den israelske grenseovergangen Kerem Shalom, ifølge meldingene.

Israelske myndigheter har sagt at de ikke er kjent med Rafah-hendelsen.

Sammenbrutt helsetjeneste

Innbyggere i Jabalia nord på Gazastripen, nær grensen til Israel, sier at området torsdag var fullstendig avsperret med israelske skarpskyttere som skjøt mot enhver person som forsøkte å komme seg unna.

– Det var en av de verste nettene med bombing. Og vi kunne også høre kraftige kamper, sier en innbygger i Jabalia som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Gazas kommunikasjonsnett var torsdag nedstengt for andre dag på rad. Innbyggere klarte imidlertid å snakke med Reuters via telefon ved å bruke et elektronisk sim-kort med tilgang til det israelske mobilnettet.

Nedstenging av kommunikasjonssystemene er gjerne noe som skjer når israelske angrep skal gjennomføres, sier innbyggerne.

I et innlegg i sosiale medier opplyser Palestinsk Røde Halvmåne at ambulanser nå ikke lenger kunne ta seg fram for å hjelpe de mange sårede inne i Jabalia.

Torsdag uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at det siste sykehuset på den nordlige halvdelen av Gazastripen i praksis har vært ute av drift de siste to døgnene, og at det ikke er noen steder man kan frakte de sårede. 27 av 36 sykehus er satt ut av drift, ifølge Gazas helsedepartement.

Israel har lenge anklaget Hamas for å bruke sykehusene til militære formål. Det avviser sykehusenes ansatte.

Samtaler i Egypt

Ifølge Hamas er 20.000 mennesker drept på Gazastripen siden krigen startet 7. oktober. FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths kaller dødstallet «en tragisk og skammelig milepæl».

FNs sikkerhetsråd skulle senere torsdag møtes for å stemme over et forslag til resolusjon som krever stans i krigshandlingene i Gaza. Møtet skulle ha blitt holdt onsdag, men ble utsatt med ett døgn for å gi diplomatene mer tid på seg.

Mens angrepene pågikk for fullt torsdag, satt forhandlere i møte i Kairo i Egypt. Det har denne uken også vært holdt samtaler i Europa. Den diplomatiske innsatsen gir mer håp om at Israel og Hamas kan nærme seg en ny pause i kamphandlingene og om å få på plass en ny avtale om å sette fri de rundt 100 gislene som fortsatt er igjen på Gazastripen etter å ha blitt bortført fra Israel av Hamas 7. oktober.

Mossad-sjef David Barnea har hatt et positivt møte i Polens hovedstad Warszawa med CIA-sjef Bill Burns og Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, sier en kilde med kjennskap til samtalene til nyhetsbyrået AFP.

Hamas-sjef Ismail Haniyeh, som bor i Qatar, ankom Egypt onsdag der han skulle møte den egyptiske etterretningssjefen Abbas Kamel.

Stor avstand

Men Israel og Hamas står fortsatt langt fra hverandre. En Hamas-tjenestemann sier til AFP at «en full våpenhvile og tilbaketrekking av den israelske okkupasjonshæren fra Gazastripen er en forutsetning for enhver seriøs forhandling» om utveksling av gisler og fanger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier på sin side at det ikke vil bli noen pause i kampene i Gaza før Hamas er utryddet.

Israels utenriksminister Eli Cohen bekrefter at det pågår samtaler om løslatelse av gisler.

USAs president Joe Biden sier følgende om muligheten for å få på plass en avtale om løslatelse av gisler og fanger:

– Det er ingen forventninger i øyeblikket. Men vi presser på.

Haniyeh fortsatte møteaktiviteten torsdag, for andre dag på rad. Det er sjelden at han personlig involverer seg i samtaler, og når det har skjedd tidligere, så har det blitt sett på som et signal om at man er inne i en viktig del av det diplomatiske arbeidet.

Lederen for Islamsk hellig krig, en annen militant palestinsk gruppe på Gazastripen, skulle også til Egypt torsdag.

– Dette er svært seriøse diskusjoner og forhandlinger, og vi håper de kan føre fram til noe, sier talsmann John Kirby for Det hvite husŽ sikkerhetsråd.

Kristian van Pelt

Kontrollerte 55 bilførere i Mandal

Søndag formiddag har politiet hatt ruskontroll av bilførere i Mandal.

- 55 ble kontrollert, ingen var påvirket, melder politiets operasjonssentral på Twitter/X.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Vincent Thian / AP / NTB Foto: Foto: Vincent Thian / AP / NTB
Foto: Eyþór Árnason / AP / NTB Foto: Foto: Eyþór Árnason / AP / NTB
Foto: Steve Helber / AP / NTB Foto: Foto: Steve Helber / AP / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag. søndag 3. mars.

Kong Harald reiser hjem

Kong Harald skal starte den medisinske hjemreisen, opplyste kongehuset tidlig søndag morgen. Dronning Sonja skal reise sammen med ham, opplyser de videre.

Når kong Harald ankommer Norge, legges han inn på Rikshospitalet. Han blir sykmeldt i to uker, og kronprins Haakon overtar oppgavene hans.

Nato-øvelsen Nordic Response

20.000 norske og allierte soldater er med i Nato-øvelsen som foregår i Norge, Sverige og Finland. I dag begynner den mest storstilte delen av øvelsen. Vegvesenet varsler om mange militære kjøretøy på veiene i Finnmark og ber trafikanter passe på.

Markering for savnede fra MH370

Familiene til dem som var om bord, markerer at det snart er ti år siden Malaysia Airlines' flight MH370 forsvant i Indiahavet. Flyet er aldri blitt funnet

Nominasjonsvalg i Washington

Det republikanske partiet holder nominasjonsvalg i USAs hovedstad, Washington D.C. Lørdag vant Donald Trump i Michigan, Missouri og Idaho og tok et nytt skritt nærmere nominasjonen. Til uken er det supertirsdag, der 15 delstater holder nominasjonvalg og rundt en tredel av delegatene til begge partienes landsmøter skal fordeles

Folkeavstemning om pensjon i Sveits

Sveitserne går til urnene for en folkeavstemning om pensjonssaker. Blant annet skal det stemmes over et forslag om å heve pensjonsalderen til 66 år.

NTB

Nattens viktigste nyheter

Foto: Vincent Thian / AP / NTB Foto: Foto: Vincent Thian / AP / NTB
Foto: Chris Carlson / AP / NTB Foto: Foto: Chris Carlson / AP / NTB
Foto: Alberto Pezzali / Invision / AP / NTB Foto: Foto: Alberto Pezzali / Invision / AP / NTB

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 3. mars.

Kong Harald er snart på vei hjem

I 5-tiden meldte kongehuset at Harald snart drar til flyplassen på Langkawi for hjemreise. Det er ikke kjent når flyet letter eller når det ankommer Norge. Dronning Sonja skal reise sammen med ham.

Når kong Harald ankommer Norge, legges han inn på Rikshospitalet. Han blir sykmeldt i to uker, og kronprins Haakon overtar oppgavene hans.

Nødrakett observert utenfor Halsnøy i Vestland

Hovedredningssentralen fikk melding om en nødrakett tidlig på natten som ble observert utenfor Halsnøy i Vestland natt til søndag. Helikopter, redningsskøyte og ambulansebåt deltok i søket, som ble avsluttet etter noen timer. Redningsleder Cecilie Øversveen sa til NTB at de ikke har mottatt nødsignal fra et eventuelt fartøy i havsnød. Det er kun meldingen om nødraketten som var bakgrunnen for søket.

Trump foran Biden på måling

Donald Trump får 48 prosents oppslutning på en ny måling i New York Times, mens president Joe Biden ligger etter og havner på 43 prosent. Målingenble publisert lørdag, få dager før den såkalte supertirsdag. 5. mars skal 15 delstater, og rundt en tredel av delegatene til partienes landsmøter skal fordeles. Tross mange positive økonomiske indikatorer viser målingen at Biden sliter med å overbevise velgerne om at hans politikk fungerer for dem.

Aktivister pågrepet ved kjemikalieanlegg

Åtte aktivister ble pågrepet da de tok seg ulovlig inn på et kjemikalieanlegg i Frankrike for å protestere mot PFAS – også omtalt som evighetskjemikalier.

Rundt 300 aktivister fra Extinction Rebellion og Youth for Nature klippet hull i gjerdet for å komme seg inn på fabrikkområdet i utkanten av Lyon, sier arrangøren. Politiet anslår at rundt 150 deltok i aksjonen.

PFAS (per- og polyfluoralkylforbindelser) er en samlebetegnelse på rundt 4000 kjemiske forbindelser som ofte omtales som evighetskjemikalier fordi de lever lenge i miljøet og i kroppen.

Prisdryss for Raye på Brit Awards

Med seks Brit Awards satte artisten Raye rekord i antall priser på én kveld da britisk musikkindustri feiret seg selv lørdag. 26-åringen fra London fikk med seg seks priser hjem, inkludert Årets artist, Årets album for «My 21st Century Blues» og Årests låt for «Escapism». Allerede før kvelden begynte, hadde hun satt rekord i antall nominasjoner – sju kategorier – for en enkeltartist i samme år.

NTB

Kvinne bortvist fra Sørlandet i to år

Agder tingrett har ilagt en kvinne i 30-årene forbud mot å oppholde seg på nesten hele Agders østkyst i en dom om bortføringsforsøk.

Ifølge dommen har kvinnen forsøkt å bortføre sønnen sin flere ganger. Han er under barnevernets omsorg, skriver TV 2.

Kvinnen er dømt til ti måneder i fengsel og må gå med omvendt voldsalarm i to år. Hennes forsvarer, Magne Ørstavik, sier at dommen skal ankes.

– Hun har fått en dom, men denne gutten hindres jo i kontakt med moren sin, som han vil ha kontakt med. Det er det ikke tatt høyde for, sier Ørstavik til TV 2.

Kvinnen bor i området som er dekket av forbudssonen, og hvis dommen blir rettskraftig, er hun nødt til å flytte. Hun er tidligere domfelt for lignende overtredelser.

Kristian van Pelt

Biljakt på E39

Lørdag morgen melder Politiet i Agder om en bilforfølgelse på E39 mellom Lohnelier og Mandalskrysset, hvor bilen ble stoppet.

Bilføreren, en mann i 40-årene, skal ha holdt høy hastighet i en kort periode på den nye motorveien mellom Kristiansand og Mandal.

Operasjonsleder Miriam Strausland forteller til Fædrelandsvennen at bilfører kjørte opp mot 200 km/t, og at pågripelsen skjedde ved Mandalskrysset uten dramatikk.

Føreren blir anmeldt for kjøring i påvirket tilstand.

NTB

Kaldeste vinter på over ti år

Forrige gang en vinter var kaldere her til lands, var i 2012/2013. Da ble kulden målt til 2,9 grader under normalen. Foto: Paul Kleiven / NTB Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB

Denne vinteren har temperaturene i snitt vært 1,6 grader under normalen på landsbasis. Månedene som ligger bak oss, har vært de kaldeste på over ti år.

I tillegg satte vinterkulda inn allerede i oktober.

– Vinteren i år har føltes lang og kald fordi kulden startet tidlig. Fra oktober til midten av januar var det kaldt i Norge, selv om resten av verden var rekordvarm, sier Anita Verpe Dyrrdal, klimaforsker og leder for Norsk Klimaservicesenter i en pressemelding.

Snittemperaturen har vært lavere enn vanlig for fire av de siste fem månedene:

* Oktober: 1,7 grader under normalen

* November: 3,5 grader under normalen

* Desember: 3,2 grader under normalen

* Januar: 2,2 grader under normalen

* Februar: 0,6 grader over normalen

Forrige gang en vinter var kaldere her til lands, var i 2012/2013. Da ble kulden målt til 2,9 grader under normalen.

Vinteren biter seg fast i form av store snømengder mange steder. Ved utgangen av februar hadde sørlige områder på Østlandet og Sørlandet over 300 prosent av de normale snømengdene.

Minst snø sammenlignet med normale nedbørsmengder var det i deler av Trøndelag, Nordland, Troms og Øst-Finnmark.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Vincent Thian/AP Photo/NTB Foto: Foto: Vincent Thian/AP Photo/NTB
Foto: Emilie Holtet / NTB Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB
Foto: Geir Olsen / NTB Foto: Foto: Geir Olsen / NTB
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, lørdag 2. mars

Kongen innlagt på sykehus i Malaysia

Forsvaret har startet oppdraget med å hente hjem kong Harald, som i flere dager vært innlagt på et sykehus i Malaysia med en infeksjon. Et medisinsk evakueringsfly fra Norge har landet på Langkawi i Malaysia, men det er ikke kjent når flyet med kongen returnerer. Fredag ble det opplyst at kongen vil være på sykehuset i noen dager til for behandling og ro, før hjemreise.

Palestina-demonstrasjon i Oslo

I dag er det varslet en demonstrasjon mot Israels angrep på sivilbefolkningen på Gazastripen og byen Rafah. Det er Palestinakomiteen i Oslo og flere organisasjoner som arrangerer lørdagens demonstrasjon på Youngstorget i Oslo. Det er ventet at demonstrasjonen starter klokken 15.

Britiske musikkpriser deles ut

De britiske musikkprisene Brit Awards deles ut i dag. Prisutdelingen finner sted på O2 Arena i London. Artisten Raye har sikret seg flest nominasjoner på forhånd. Brit Awards, også kjent som Brits, er en årlig britisk musikkprisutdeling innen popmusikken.

Super-G i Kvitfjell

Etter at dårlig vær satte en stopper for utforrennet fredag, kjører alpindamene super-G lørdag – dersom været tillater det. Helgen i Kvitfjell er siste mulighet for å se Ragnhild Mowinckel i aksjon på hjemmebane. Hun har varslet at hun legger opp etter sesongen. I tillegg til Mowinckel stiller også Kajsa Vickhoff Lie til start for Norge.

Ajer i aksjon mot Chelsea

Kristoffer Ajer og hans Brentford tar imot Chelsea i den 27. runden av Premier League. Brentford, på 16. plass, har bare fem poeng ned til nedrykksstreken og trenger poeng for å få en liten luke til streken. Øvrige kamper i Premier League lørdag er: Everton – West Ham, Fulham – Brighton, Newcastle – Wolverhampton, Nottingham Forest – Liverpool, Tottenham – Crystal Palace, Luton – Aston Villa.

Kristian van Pelt

Ble stoppet med machete og knokejern

Fredag ettermiddag stoppet politiet en bil i Mandal sentrum.

- Under trafikkstansen ble det funnet knokejern og machete, opplyser operasjonssentralen på Twitter/X.

Bilfører hadde ikke gyldig førerkort.

Politiet oppretter sak på forholdet.

Iselin Vårøy

Kjørefelt på E39 var stengt

En trailer fikk stans i Skjeggestadtunnelen på E39 i Flekkefjord. Det østgående kjørefeltet var stengt og det var meldt om vanskelige siktforhold på stedet skriver politiet.

Klokken 13.54 var veien åpen igjen.

NTB

Arbeidsledigheten økte med 1000 personer i februar

77.400 personer var registrert som arbeidssøkere eller helt ledige hos Nav ved utgangen av februar. Det tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

– På ett år har det blitt 12.200 flere helt ledige og arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak. 40 prosent av økningen skyldes at flere ukrainske flyktninger har registrert seg som arbeidssøkere, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav i en pressemelding.

NTB

Meta vil ikke lenger betale for nyheter

Meta, som blant annet eier Facebook og Instragram, vil ikke inngå flere avtaler om å betale for tradisjonelt medieinnhold, slik de har gjort i noen land. Foto: Richard Drew / AP / NTB Foto: Foto: Richard Drew / AP / NTB

Meta sier selskapet ikke vil inngå nye avtaler om å betale for tradisjonelt nyhetsinnhold i Australia, Frankrike og Tyskland.

IT-giganten, som blant annet eier Facebook og Instagram, går bort fra en ordning der de har betalt mediehus for nyheter som blir delt på plattformene. Når de eksisterende kontraktene går ut, vil det ikke bli inngått nye, sier Meta.

I tillegg skal nyhetsfanen i Facebook fjernes i Australia og USA. Den er allerede tatt bort i Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

– For å sikre at vi fortsetter å investere i produkter og tjenester som driver brukerengasjement, vil vi ikke inngå nye kommersielle avtaler om tradisjonelt nyhetsinnhold i de aktuelle landene. Vi vil heller ikke tilby Facebook-produkter spesifikt for nyhetsutgivere i fremtiden, heter det i en uttalelse fra selskapet fredag.

NTB

Én person døde i trafikken på norske veier i februar

I februar var det én person som døde i trafikken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB

I februar døde én person i trafikken, fire færre enn i fjor. Dette er det laveste antall døde i trafikken noen gang, ifølge Statens vegvesen.

I januar og februar har til sammen fem personer mistet livet i trafikkulykker, viser foreløpige ulykkestall fra Statens vegvesen.

Ifølge Vegvesenet er februar en måned med svært varierende dødstall i trafikken. For ti år siden var det 14 døde på veiene i februar, og året etter var det sju, men aldri har det vært like få som i år.

– Det er en oppløftende start på året for oss som jobbe med trafikksikkerhet, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Én død i februar er fortsatt én for mye. Og fem døde i årets to første måneder, er fortsatt fem for mange. Men ser vi bort fra 2022, med pandemi på starten av året, har det aldri vært færre trafikkdøde når vi skriver 1. mars, sier hun.

Årsaken til nedgangen er ikke kjent, men Ranes sier at mye og krevende vintervær kan være noe av forklaringen.

– Trafikantene har vært gode til å tilpasse farten etter forholdene denne vinteren og har tatt det med ro eller holdt seg hjemme når været har vært som verst. Min bønn til trafikantene er derfor å fortsette sånn, sier Guro Ranes.

– Tilpass farten til forholdene, kjør rusfritt, bruk bilbelte og hold oppmerksomheten på veien; å kjøre er det eneste du skal gjøre.

Iselin Vårøy

Mistenkt for ruskjøring

Klokken 01.55 i natt stoppet politiet en vil langs Marnarveien ved Sandnes.

Føreren av bilen hadde ikke gyldig førerkort og ble mistenkt for kjøring i ruset tilstand.

Føreren ble tatt med til legevakten for blodprøve, og politiet oppretter sak.

Signe Marie Rølland

Har funnet en død person i Lillesand

Personen ble funnet ute i terrenget ved Prestholt nord for Lillesand sentrum torsdag ettermiddag, og politiet har sperret av området, skriver Agder politidistrikt i en pressemelding.

– Personen er ikke identifisert og foreløpig kan vi ikke si noe om kjønn eller alder. Det er også for tidlig å si noe om dødsårsak. Funnet er gjort i nærheten av stedet der en savnet mann sist ble sett i desember i fjor, sier politiadvokat Kine Wesseltoft i Agder politidistrikt

– Bakgrunnen for funnet var at turgåere i nærheten fant en mobiltelefon som tilhører savnede Christian Oleg Horge. De meldte fra om funnet av mobiltelefonen og politiet sendte da ut en hundepatrulje som etter kort tid fant den døde personen ute i terrenget, sier Wesseltoft.

– Det er for tidlig å si om det er den savnede som er funnet, men siden funnet ble gjort i nærheten av der savnede Horge forsvant, var det naturlig å varsle de pårørende til den savnede. Det er nå gjort. Politiet har sperret av området rundt funnstedet og kriminalteknikere vil arbeide på stedet utover kvelden, sier Wesseltoft.

NTB

Varsel om flom i Agder

Mye nedbør og snøsmelting gjør at det er sendt ut varsel om flomfare, gult nivå for lavereliggende områder langs Skagerrak-kysten og i Oslo, Akershus og Østfold. Her smelter snøen i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Det blir vått på Sør- og Østlandet de neste tre dagene, ifølge meteorologene. Det er sendt ut gult farevarsel om flom flere steder.

Det skal bli vått på Sør- og Østlandet de neste dagene, og det er ventet at det kan komme opp mot 50–70 mm regn på tre døgn, skriver Meteorologisk institutt på X/Twitter.

– Torsdag og fredag er det vest for Oslofjorden som får mest. Lørdag trekker nedbøren østover, skriver meteorologene.

Ifølge Varsom er det fare for flom i lavereliggende områder langs kysten fra Østfold til Agder fram til fredag morgen.

– Vannføringen vil øke i bekker og elver utover torsdagen på grunn av mye nedbør og snøsmelting. Dette kan føre til lokale oversvømmelser og overvann i tettbygde områder, heter det på deres sider.

– Det blir litt vind det første døgnet, og perioder med sludd- eller snøbyger i ytre strøk, skriver meteorologene om været i Nord-Norge fram mot helgen.

Vinden øker først på i sør, og i Finnmark skal den ikke avta før fredag morgen.

Det er ventet vindkast på 25–30 meter per sekund utsatte steder.

– Ellers blir det en fin avslutning på vinterferien, med sjanse for gode solforhold mange steder, legger de til.

NTB

Offshoreselskaper stanser helikopterflyginger

Det blir lite helikoptertrafikk fra terminalene på Sola og Flesland i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Equinor stanser alle helikopterflyginger fram til klokka 18 torsdag. Også andre selskaper innstiller sin helikoptertrafikk.

– Det vil bli et opphold i flyginger fram til klokken 18 i dag 29.02. Reisende trenger ikke møte på helikopterterminalen før ny info er gitt, skriver Equinor på heliport.no.

Også ConocoPhillips Norge stanser alle flyginger, i deres tilfelle oppgis det at det gjelder «inntil videre». Aker BP skriver også i en pressemelding at de stanser all helikoptertrafikk «inntil videre».

Onsdag kveld havarerte et Sikorsky S-92-helikopter utenfor Sotra. En kvinne i 60-årene omkom, og fem andre personer ble skadd.

NTB

Deler av helikoptervraket er funnet

Kystvakten deler torsdag dette bildet fra kystvaktskipet KV Sortland som deltar i søket etter vrakdeler fra helikopteret som styrtet utenfor Bergen onsdag kveld. Foto: Kystvakten / handout / NTB Foto: Foto: Kystvakten / handout / NTB

Noen av delene etter helikopteret som var involvert i helikopterulykken utenfor Sotra onsdag kveld, er funnet. Letingen fortsetter torsdag.

Da redningsaksjonen var over onsdag kveld, startet arbeidet med å hente opp vrakdeler fra sjøen, skriver Bergensavisen.

Redningsskøyten Kristian Gerhard Jebsen II og kystvaktskipet KV Sortland er med i søket.

– Det ble gjort funn av enkelte vrakrester fra inne i helikopteret. Funnene ble gjort i det aktuelle søksområde. Ytterligere detaljer om funn kan vi ikke gi på det nåværende tidspunkt, sier pressevakt Markus Plementas i Redningsselskapet til avisen.

Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, Jonny Karlsen, sier til BA onsdag at dårlig vær natt til torsdag gjorde at de ikke fikk søkt gjennom natten, men at de håper å komme i gang så fort som mulig.

En person døde og fem er skadd i helikopterulykken utenfor Sotra onsdag kveld. Helikopteret var på øvelsesoppdrag for Equinor og var tilknyttet områdeberedskapen for Oseberg-området i Nordsjøen.

Det er ikke kjent hva som forårsaket ulykken, men politiet og Havarikommisjonen er i gang med å undersøkelse saken.

Iselin Vårøy/Siri Wichne Pedersen

Innbrudd hos entreprenør

Klokken 07.20 fikk politiet meling om at det har vært innbrudd hos en entreprenør bedrift.

– Det er stjålet en del håndverktøy og elektrisk verktøy til estimert verdi på rundt 50.000 kroner. Dette er bare et foreløpig estimat som kan vise seg ikke å stemme, for det tar litt tid å få full oversikt over innbruddet, sier oppdragsleder Vegard Heyn i Agder politidistrikt.

Det var ansatte i firmaet som meldte ifra om innbruddet i morges.

– Sannsynligvis har dette skjedd i løpet av natten. Vi har vært på stedet og foretatt en åstedsundersøkelse, sier Heyn.

Politiet har nå dratt fra stedet, men opprettet sak på nok et verktøytyveri i kommunen.

– Det er dessverre litt gjengs med verktøytyveri i hele landet. Verktøy har en høy verdi, og derfor er det alltid attraktiv å stjele. Dessverre, sier Heyn.

NTB

En person omkommet etter helikopterulykken utenfor Sotra

Ulykken skjedde rundt 6 kilometer vest for Algerøyna i Øygarden kommune. Foto: Faksimile / NTB Foto: Foto: Faksimile / NTB

En person er omkommet og fem er skadd etter helikopterulykken utenfor Sotra onsdag kveld. Equinor stanser alle helikopterflyginger fram til klokken 13 i dag.

I alt var seks personer om bord i helikopteret som styrtet i sjøen. Alle ble hentet opp av vannet og brakt til Haukeland universitetssjukehus i Bergen onsdag kveld.

Klokken halv ett natt til torsdag meldte politiet at en person er omkommet. En person er lettere skadd, og for de øvrige fire melder politiet at skadegraden er «varierende», uten å gå nærmere inn på dette.

Helikopteret tilhørte selskapet Bristow Norge og var på et treningsoppdrag for Equinor da ulykken skjedde. Det havarerte rundt seks kilometer vest for Algerøyna i Øygarden kommune.

Politiet har varslet at de skal komme med mer informasjon i løpet av formiddagen. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

– Dyp sorg

– Det er med dyp sorg at vi har fått vite at en person på oppdrag for oss er omkommet i denne tragiske hendelsen. Våre tanker går til de nærmeste pårørende, sier Equinors pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen til NTB.

Han opplyser at Equinor stanser alle helikopterflygninger fram til klokken 13 i dag.

Store ressurser ble satt i sving da Hovedredningssentralen (HRS) mottok nødmeldingen klokken 19.41. Et redningshelikopter fra Forsvaret kom først til stedet og fant umiddelbart fem personer i sjøen, ifølge politiet. De ble hentet opp og brakt til sykehus. Et annet helikopter fant den sjette personen og heiste vedkommende opp.

Søker etter vrakrester

Ifølge HRS lå personene i vannet i rundt 50 minutter før de ble hentet opp, skriver Bergens Tidende.

Natt til torsdag ble det søkt etter vrakdeler, og politiet har bedt Forsvaret om å bistå med dette. Statens havarikommisjon har begynt arbeidet med å finne årsaken til ulykken.

– Det vi kommer til å gjøre i morgen, er å lokalisere hovedvraket og deretter finne ut hvordan vi kan få hevet det, slik at vi kan få gjort nærmere undersøkelser, sa avdelingsleder Kåre Halvorsen i havarikommisjonen til TV 2 onsdag kveld.

Vil avhøre overlevende

Politiet gjort forsøk på å avhøre de overlevende i natt.

– Vi har gjort noen forsøk på avhør av de skadde og vil gjøre et nytt forsøk nå. Det er ikke sikkert vi lykkes med det, fordi det har vært en stor påkjenning for dem som var om bord, sa stabssjef Landro tidligere i natt til NRK.

Politiet og Equinor har opprettet et pårørendesenter på Scandic Kokstad. De har også opprettet et nummer som pårørende bes om å ringe: 990 97 989.

Nødmeldingen som ble sendt ut, var et såkalt mayday relay, som er en nødmelding formidlet på vegne av andre.

Ifølge Bristow Norge var helikopteret på søk- og redningstrening. Det var av typen Sikorsky S-92.

Iselin Vårøy

Politiet rykket til privat adresse

Klokken 02.55 i natt fikk politiet meldinger om at en person sto og banket med en hammer på ei dør. Hendelsen skjedde på Torjusheia. Politiet dro til stedet og kom i kontakt med personen. Det viste seg at personen ikke kom seg inn i sin egen bolig. Politiet hjalp personen og dro fra stedet. Kort tid senere fikk politiet igjen melding om de samme forholdene. Denne gangen fikk personen pålegg fra politiet om å ikke forstyrre natteroen.