I nærmere to-tiår har det blitt arrangert julebutikk i Finsland. Tradisjonen som ble dannet i 1997, har holdt til på en rekke lokaler. Men etter mye fram og tilbake, endte det i 2001 med å bli fast tilholdt på Grendehuset ved Kilen. Felles for alle årene, er at butikken har skapt fantastisk julestemning til alle besøkende.

Sosialt

Turid Hærås, butikkens primus motor, beskriver hvor spennende det er at deres dekorasjoner skal pryde finslendingene sine hjem i julen. Hun forteller at utvalget hovedsakelig er håndarbeid, men at de mange bordene er dekket med noe for enhver smak. Butikken som kun har åpent ti dager i året, lokker til seg mange lokale kunder. Hærås presiserer at salget går svært bra, og at det ser lovende ut også for de neste dagene.

– For meg er det sosiale det viktigste. Det er veldig koselig og positivt at folk bare kommer inn og tar en kaffe, man trenger ikke nødvendigvis å kjøpe noe, forteller hun.

Gammelt blir til nytt

Elleve arbeidsomme kvinner og menn samarbeider med bidrag til butikken. Blant dem er Jarle og Monika Tidemansen, også kjent som Herr og fru Krimskrams. Ekteparet har laget gjenbrukbare julegaver for butikken i nærmere syv år. Lys blir til nye lys, glass blir til nye glass og håndklær blir til betongvaser.

– Vi finner masse gamle ting som kan brukes. For eksempel glassene vi selger. De var rustet, men vi skrapte bare i dem og vasket dem, forteller Herr og fru Krimskrams, som ønsker alle velkommen til julebutikken.