Finsland skole var blant skolene i Vest-Agder som kom verst ut under årets nasjonale prøver. Resultatene viser at ungdomsskoleelevene igjen kommer under lands- og fylkesgjennomsnittet for lesing, skriving og regning.

Skolen er klar over de dårlige resultatene, men klarer ikke å peke ut en spesifikk årsak.

– Vi må erkjenne at resultatene er som de er. Det er mange elever med lav måloppnåelse i kullene, og vi har ikke behov for bortforklare det, forklarer rektor Harald Bjøran.

Han mener at resultatet kommer av en sammensetting av årsaker, da blant annet hvor mye fokus skolen har på forberedelser til prøvene; hvordan skolen gjennomfører opplæringen; hvordan foreldrene bidrar med oppfølging; og hvilken typer elever som er i kullene.

– Finsland er faktisk en bitteliten skole. Om man har en liten gruppe elever som gjør det bra eller dårlig påvirker det gjennomsnittet betraktelig mye mer, enn hva det gjør for de større skolene, tilføyer Bjøran.

Det var bare kombinert 48 elever mellom kullene som hadde mulighet til å delta på årets nasjonale prøver. Hver enkelt elev hadde derfor stor påvirkningskraft på resultatet. Foto: Sebastian Faugstad

Hver elev har mye innflytelse

På skolen er det 18 femteklassinger, 20 åttendeklassinger og 10 niendeklassinger som fikk delta på prøvene. I tillegg er det elever som har fritak fra prøvene.

– Det er klart at resultatene da baseres på kullvariasjoners faglige egenskaper, gjentar Bjøran.

Her ser du resultatene fra 8. trinn på Finsland skole, i kontrast til lands- og fylkesgjennomsnittet.

8. trinnEngelskRegningLesing
Landsgjennomsnitt505050
Vest Agder495050
Finsland skole434647

Vinner på trivsel

Til tross for de noe dårligere faglige prestasjonen, kan Finsland skole vise til et over gjennomsnittlig godt skolemiljø. Ifølge den sist gjennomførte elevundersøkelsen har ingen av elevene følt seg mobbet over tid, og det har vært svært få engangstilfeller. Heller ingen av elevene på skolen har blitt utsatt for nettmobbing.

– Vi har jobbet med å løfte trivselen og skolemiljøet, og det tar vi stolthet i. Det er en god skole å gå på. Elevene trives og har det bra. Så må vi heller jobbe mer med å det faglige fremover, avslutter Bjøran.

Til tross for de noe dårligere faglige prestasjonen, kan Finsland skole vise til et over gjennomsnittlig godt skolemiljø. Ifølge den siste elevundersøkelsen har ingen av elevene følt seg mobbet over tid. Foto: Sebastian Faugstad