I desember 2017 ble det vedtatt nye regler for eiendomsbeskatning av verk og bruk. Kategorien «Verk- og bruk»-beskatning opphører og går over til «næring» fra 2019. For GE Healthcare i Lindesnes betyr det på sikt en reduksjon på eiendomsskatt på mellom fire og fem millioner kroner.

– Selv om vi her i Lindesnes har vunnet i konkurranse med flere andre internasjonale bedrifter, så er selvfølgelig selskapet (GE) fremdeles opptatt av kostnadseffektivitet, og vi blir målt etter det. Noen mekanismer virker motiverende for selskapet til å satse i Norge, andre ikke. Perioder med økninger i skatter og avgifter kommer klart i siste kategori, sier Reinholdtsen.

– Så en reduksjon på rundt, «skarve» fire, fem millioner betyr noe?

– Helt klart. Ikke minst fordi vi i løpet av de neste fire - fem årene planlegger ytterligere investeringer i størrelsesorden 800 millioner til én milliard. Det ville jo også bety ytterligere økning i verk- og bruk-skatten, om den ble værende, sier han.

Voldsom forskjell: Verdien av maskinparken er langt større enn verdien av bygningsmassen. Det gir redusert skatt. Foto: Arkivfoto

Maskinpark til én milliard

Grovt regnet representerer maskinparken til GE om lag 1 milliard, eller om lag 75 prosent av skattetakstgrunnlaget med dagens Verk- og bruk-beskatning. Det betyr at takstgrunnlaget med endringene reduseres fra 1,35 milliarder kroner til ca 350 millioner. Det tas imidlertid forbehold om ny takst i 2018.

Vinner mot alle odds

I en viss forstand, mot alle odds, har bedriften i Ramslandsvågen overlevd i konkurranse med bedrifter i særlig tre europeiske land. Tyskland, Frankrike og Italia. Og særlig i Italia er lønnsnivået for industriarbeidere betydelig lavere. Men Lindesnes’ hjørnestensbedrift har fremdeles om lag 40 prosent av verdensmarkedet for kontrastvæskeprodukter.

– Men etter som patentbeskyttelsen opphører, som regel etter 20 år, har nå både India og Kina kastet seg på i konkurransen, og de er betydelige produsenter allerede. Og her er jo lønnskostnadsnivået enda lavere. Markedene i disse landene blir også stadig større. Vi har bevist at vi er konkurransedyktige totalt sett, men vi kan aldri lene oss tilbake, sier Reinholdtsen.

Positive ringvirkninger

Betydningen for 352 ansatte og for innleide og kontraktører som i perioder teller rundt 100 i arbeid på Ramsland samt betydelig positive ringvirkninger for lokalt samfunns- og næringsliv skal heller ikke bagatelliseres, mener Reinholdtsen.

– Sikring av bedriften er i neste konsekvens sikring av arbeidsplasser, både her på GE og for andre bedrifter lokalt. Det sikrer i neste konsekvens også kommunens inntekter fra ansattes inntektsskatt, sier Reinholdtsen.

Bidrar i lokalsamfunnet

– Men det blir likevel mindre til kommunen?

– Det avhenger av hvordan du griper det an. I tillegg til sikring av arbeidsplasser og ringvirkninger for lokalt næringsliv med de skatteinntekter det medfører, spesielt med de investeringer som planlegges i årene fremover, bidrar vi også ellers lokalt med støtteordninger. Som eksempel har vi bidratt med støtte til den nye Spangereidhallen, med 250.000 kroner i 2017 og ytterligere 250.000 blir gitt i 2018. I tillegg sponser vi lokale lag og foreninger med varierende beløp, sier Reinholdtsen