SØGNE Fra høsten av fikk alle videregående skoler i Agder fylkeskommune tilskudd til gratis skolefrokost til elevene. Til sammen utgjør tilskuddet 1,5 millioner kroner til dette formålet.

Neste år vil tilskuddet økes til 2,4 millioner kroner, og tildeles alle videregående skoler i Agder fylke etter sammenslåingen.

– Det ble sagt helt tydelig fra elevrådene at om elevene skulle klare å fullføre utdanningen er de avhengig av den energien som er tilgjengelig, forklarer rektor ved Søgne videregående skole, Kari Brunvatne Kleivset, som var til stede da fylkesvedtaket ble gjort.

Søgne vgs. er en av skolene som var tidlig ute med tilbudet, da de startet med dette tilbudet gjennom egne midler 1. januar.

– Uten ekstra tilskudd bestemte vi oss tidlig for å starte dette prosjektet. Vi ser jo at elevene våre sliter, både psykisk i sosiale settinger og fysisk i form av manglende energi, påpeker Kleivset, og fortsetter:

– Vi har alt sett positive sider av frokosten i det sosiale. Elevene blir mye mer sosiale når de spiser. Selv om de da helst velger å sitte ved siden av dem som allerede står dem nærme, er det mye lettere for oss å legge merke til når en elev er alene.

Jennie Repstad (18) sier hun alltid kan lene seg på tilbudet når man ikke rekker frokosten hjemme. Foto: Sebastian Faugstad

– Slipper å tenke på enda en ting om morgenen

Jennie Repstad (18) er en av elevene som ser seg svært fornøyd med dette tilbudet på skolen.

– Det er helt supert! Oftest er det jo svært hektisk på morgenen, og det er ikke alltid man rekker frokosten. Dette går helt klart utover konsentrasjonen, forklarer Repstad.

Hun påpeker at dette tilbudet har vært tilgjengelig hver morgen siden oppstart og at man alltid kan lene seg på tilbudet når man ikke rekker frokosten hjemme.

– Man slipper jo da å tenke på enda en ting om morgenen. Og det er jo heller ikke slik at man må benytte seg av tilbudet hver eneste dag, forklarer hun.

– Kunne du tenkt deg litt mer variasjon i tilbudet?

– Ja, det hadde jo vært greit om vi også kunne fått tilbud om skiver, med et lite utvalg av pålegg, sier Repstad.

Jennie Repstad (18) kunne derimot gjerne tenkt seg litt større variasjon i tilbudene for skolefrokost. Foto: Sebastian Faugstad

Kan alltid lene seg på skolefrokosten

– Vi bestemte oss for å lage den enkle versjonen, som da er havregrøt. Da tilbyr vi havregrøt mandag til torsdag, og fordi vi vil unngå matsvinn bruker vi restene på fredag i en helt spesiell blanding, forteller Kleivset.

Fredagen benytter Søgne VGS seg av deres egenproduserte yoghurt som de blander sammen med restene av havregrøten.

– Det er en helt annen energi hos elevene etter dette tilbudet ble innført. Da er det ikke snakk om den raske energien som komme raskt og synker raskere. Tilbudet gir dem energi som varer ut store deler av dagen, og vi har helt definitivt sett resultater fra dette etter oppstart, avslutter rektoren ved Søgne VGS.

Fra det de ser av antall brukte tallerkener er det over 50% av elevene som benytter seg av skolefrokosten daglig.

Usikker gevinst

Folkehelseinstituttet har drevet forskning på fordeler og ulemper med gratis tilbud om skolemat, men påpeker at det er vanskelig å fastslå noe nå.

Selv om noen positive aspekter ved tilbudet er funnet, kan det fortsatt ikke fastslås om skolemåltidet er med på å bedre læringsmiljøet for elevene.

– Det er jo klart at flere får tilgang på et måltid, og at dette er særlig positivt for de eldre elevene, siden det med alderen er færre som tar med seg mat. I tillegg har vi jo funnet at det jevner ut sosiale ulikheter, og at det også gir dem en sosial sammenslåing under måltidet. Men det er fortsatt for tidlig å si ut fra forskningen om det bare er fryd og gammen, forteller seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Elling Tufte Bere.