Leserinnlegg.

I disse dager er våre politikere samlet for å lage budsjett for nye Kristiansand. Arbeidet er svært krevende, for her er det ikke snakk om blanke ark og fargestifter.

Store og små valgløfter skal veies mot forpliktelser som de tre tidligere kommunene allerede hadde påtatt seg, og rådmannen har lagt fram et budsjettutkast som varsler mer havresuppe enn kanapeér de fire kommende årene.

En av forpliktelsene våre folkevalgte fra Søgne har et spesielt ansvar for er den tidligere og riktige beslutningen de tok om at folket på Langenes skal kunne bruke sitt engasjement, penger og dugnadsånd til å skape fellesskap i stedet for å måtte vedlikeholde det eneste offentlige forsamlingslokalet mellom Vågsbygd og Søgne gamle prestegård.

Vi var mange som jublet da kommunestyret i Søgne med solid flertall gikk inn for at kommunen skulle overta driften av Langenes arbeidskirke – på linje med alle andre kirkebygg i den nye kommunen.

Vi ble tilsvarende frustrert når rådmannen la fram sitt budsjettutkast uten at det var funnet plass til den relativt beskjedne forpliktelsen denne driften vil innebære.

Langenes arbeidskirke er i dag et velfungerende og godt vedlikeholdt bygg med høy standard og verdi. Kirka ble bygget på dugnad i 1987, og i over 30 år har bygdefolket på dugnad sørget for at taket er tett, vinduene rene og lokalet alltid klart til å ta imot de mange tusen som hvert år deltar på konserter, barnesamlinger, fritidsklubber, møter og gudstjenester, for bare å nevne noe av alt som bidrar til inkludering og fellesskap i bydelen vår.

Her er rom for både gammel og ung i et flott kirkerom, i en stor kjellerstue og ulike grupperom. Her er storkjøkken og alt som skal til for aktivitet med lav terskel og appell også langt ut over de mange faste kirkegjengere som bor i området.

Langenes arbeidskirke er stort sett fylt med liv og aktivitet hver eneste dag, året og uka gjennom. Behovet for frivillige og engasjerte mennesker som påtar seg ansvar er med andre ord stort. Også nye generasjoner stiller opp til dugnad for fellesskapet, men det blir stadig vanskeligere å motivere til vedlikehold og teknisk drift. Som alle andre steder er det aktivitet, innhold og møter mellom mennesker som motiverer til frivillighet. Ikke vaskebøtter, malerkoster og paller med takstein.

Vi forventer at våre politikere i praksis viser at de står for det de allerede har gått inn for. At de i praksis viser oss hva det betyr å prioritere bydelene i den nye kommunen. At de tar ansvar for arbeidskirka på Langenes slik at folk i Søgne og på Langenes får de samme mulighetene som folk over alt ellers i kommunen.

Sverre Falch leder, Stiftelsen Langenes Arbeidskirke Solveig Sagatun leder, Søgne menighetsråd