– Hva skal DU spise til jul når du ikke skal spise kjøtt?

Det spørsmålet er Elisabeth Garlie Udjus blitt vant til etter at hun bestemte seg for å endre spisevaner for to år siden.

– Alle de store utslippene på grunn av kjøttproduksjon slik den er i dag er skadelig for miljøet, mener Elisabeth, som føler at hun bidrar til noe godt når hun i stedet velger fisk og grønnsaker.

– Det er et miljøtiltak, et lite bidrag. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, fastslår hun.

– Men du spiser fisk?

– Ja, det kalles Peskatarianer. Da dropper man kjøtt, men kan spise sjømat.

Politisk engasjert

Da er det i grunnen fint at tradisjonen annethvert år er å besøke mormor og morfar, hvor det serveres hummer på julaften. I år blir det imidlertid første året uten kjøtt, men det skal gå bra, forsikrer Elisabeth, som vet at det fins nok av gode oppskrifter på alternativer til ribba.

– Man må tørre å skape nye tradisjoner, mener hun.

Med solid politisk ballast hjemmefra, er det naturlig å engasjere seg i politikk. For Elisabeth skjer det gjennom Grønn Ungdom, ungdomspartiet til Miljøpartiet de grønne (MDG), hvor nominasjonskomiteen har plassert henne på fjerdeplass til stortingsvalget neste høst. Til daglig går hun i 3.klasse på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG), og i disse dager er det tid for heldagsprøver i historie, filosofi og samfunnsfag. Som om ikke det er nok, har hun jobb på et treningssenter.

Men innimellom politikk, skole og trening, tar hun seg tid til en prat om advent og tanker rundt jul.

Sjokoladekalender

– Hva forbinder du med advent?

– Jeg synes det viktigste er å kunne kose seg og kjenne på de gode følelsene som er knyttet til denne tiden. Det er et tankekors hvordan materialismen har tatt over det som høytiden egentlig handler om. Noen er jo svakere stilt, og det blir enda mer tydelig når kommersielle aktører hele tiden er på banen. Det tar litt overhånd, mener hun.

Hos familien Udjus tennes adventslys, og mor lager adventskalender.

– Den er enklere enn tidligere, det ble mye styr og vanskelig å finne på ting, så nå er det en sjokoladebit, men det passer fint, jeg liker sjokolade, smiler Elisabeth, som er glad i julen, men som også synes at det er litt stress med alle julegavene som skal ordnes til kun én dag.

Liberal kristen

Samvær med familien vel så viktig, og en spesielt hyggelig tradisjon har vært at mormor inviterer barnebarna til Kilden for å se en juleforestilling.

– Veldig koselig, sier Elisabeth, som kanskje også blir med i en forestilling selv, gjennom valgfaget ”musikk, dans og drama”.

– Det er ikke store greiene, men veldig artig. Kanskje en oppvisning i kantina på skolen.

For henne er det kristne budskapet viktig.

– Jeg er vokst opp i et kristent hjem, selv om jeg gikk mer i kirka før. Jeg regner meg for liberal kristen. Jeg er for eksempel ikke aktiv i skolelaget, jeg synes noen av holdningene der er for konservative.

Takknemlig

– Har du noen spesielle minner fra julefeiringen?

– Det har vært mange fine julekvelder hos mormor og morfar. Jeg har et minne om røde prinsessekjoler og massevis av gaver, men jeg synes ikke gavene er så viktige som før. Vi har jo alt vi trenger, men det er jo gøy med noe da, smiler 18 åringen og legger til:

– Jeg er heldig som har en god og trygg familie, og man skaper jo mye av stemningen selv.

Elisabeth blir alvorlig:

– Noen av vennene mine har skilte foreldre og bekymrer seg for hvordan julen skal bli. På sosiale medier er jo alt perfekt, folk legger ut bilder, og man hiver seg på bølgen. Det blir lett at man sammenligner seg med andre, og det blir enda mer tydelig når alt ikke er så bra.

Mange muligheter

For en samfunnsengasjert tenåring er drømmen å reise utenlands når hun er ferdig med siste året på videregående.

– Jeg ønsker å reise, gjerne jobbe i Afrika. ”Project abroad” virker interessant, og jeg kunne gjerne tenke meg å undervise i engelsk og drive menneskerettighetsarbeid. Jeg har lyst til å jobbe i en organisasjon som har fått til noe, men det er egentlig ikke lett vite hva man skal slå inn på. Det er mye å velge i, sier Elisabeth Garlie Udjus, en aktiv ung dame, som i disse dager ser fram til å feire jul med familien.