Ungdomsklubben på Nodeland har fått stor oppmerksomhet den siste tiden for sitt høye besøkstall. På en nokså vanlig fredagskveld i klubben har de opp mot 110 besøkende.

Kaisa Hansen, sammen med resten av ungdomslederne i klubben, mener det er flere grunner til at de har fått på plass en så god klubbkultur.

– Vi har sørget for et mangfoldig og inkluderende lokalsted for ungdommene. Mye av det vi har jobbet med handler om å få på plass et mangfold hvor alle, uansett bakgrunn, kan føle en tilhørighet til oss her, forklarer Hansen.

Ungdommene vil kunne kjenne seg igjen i minst en av ungdomslederne. Foto: Sebastian Faugstad

Ungdommene bestemmer innholdet

Mye av jobben for ungdomslederne har gått med på å rekruttere ungdommer fra ulike kompetansemiljøer. Om det da skulle være fra ulike familiekonstellasjoner, skater-grupper, ungdomspolitikere eller annet.

– Så jobber vi også med at ungdommene selv skal få styre innholdet som er klubben. De har laget alt fra neonparty, til Fifa-turnering, og nå nylig en jentekveld – som ble så populær at Marnardal Ungdomsklubb kopierte oppskriften, forteller Hansen.

Hansen understreker at ungdommen her føler en nærhet til ungdomslederne, altså «de voksne». Alle har hver sin sjargong, og lederne har jobbet for at hver enkelt ungdom skal kunne kjenne seg igjen i minst én av dem.

– Jeg gikk jo selv aktivt på ungdomsklubb, og kjente en nærhet til de voksne der. Dette er noe av grunnen til at jeg ville være med her. Det å kunne være med dem i en så skjør periode i livet mener jeg er en viktig samfunnsøkonomisk oppgave, forklarer hun.

Ole Markus Knutsen (14) (t.v.) og Fredrik Børslid Augland er leder og nestleder for ungdomscrewet, og skryter svært høyt over klubbens utvikling. Foto: Sebastian Faugstad

– Mye bedre enn å sitte hjemme

– Det er utrolig fint å være med på. Veldig snille voksne, påpeker Ole Markus Knutsen (14), leder av ungdomscrewet.

– Mye bedre enn å sitte hjemme. Vi får være med på utrolig mye gøy. Tror jeg gleder meg mest til julebordet, sier Fredrik Børslid Augland (14), nestleder av ungdomscrewet.

Både Augland og Knutsen fikk først høre om klubben gjennom andre deltakere, og kom derfra med på bølgen av deltakere.

– Tror det jeg setter mest pris på er at jeg kan snakke fritt.

Også Bayan Alrifai (16) setter stor pris på ungdomsklubben. Hun var den første jenta som ble med i ungdomcrewet, og er i dag det medlemmet som har jobbet der lengst.

– Tror det jeg setter mest pris på er at jeg kan snakke fritt, og at jeg har muligheten til å tulle rundt med de andre, forteller Alrifai.

Hansen forteller at de alltid kan stole på Alrifai til å stille opp og ta hånd om kiosken.

Bayan Alrifai setter også stor pris på ungdomsklubben på Noden. Banan Alrifai (16) (t.v.) og Kaisa Hansen (27). Foto: Sebastian Faugstad

Alt er åpent for diskusjon

Temaer som blir tatt opp i ungdomsklubben kan ofte være tabubelagte ellers. Blant annet blir det tatt opp diskusjoner rundt bruken av cannabis, seksualitet, og psykisk og fysisk vold.

– Dette med cannabisbruk var noe ungdommene selv tok opp som diskusjonstema. Det er jo klart de blir nysgjerrig når de ser dette gjennom tv-serien Skam, eller på musikkvideoer til dagens popstjerner. Vi gir dem et trygt sted hvor de kan lære og spørre om slike temaer, forklarer Hansen.

Et annet tema som har vært mye opp i diskusjon er maskoten, «Transine».

– Transine har skapt mange diskusjoner og undring. Ungdommene lurer jo på om det er en gutt med skjørt, om hun er homo, og generelt hvorfor hun har skjørt og penis. Vi er stolte av å kunne ta opp slike temaer med ungdommene, avslutter Hansen.

«Transine», transbamsen til Noden Ungdomsklubb. Foto: Sebastian Faugstad