Flere utviklere over hele verden har jobbet med å produsere miljøvennlig vind ved hjelp av drager eller motorløse fly.

– Det er mange som har forsøkt, men så langt er det ingen som har klart det. Vi har utviklet en vinsj som er utstyrt med en motor som produserer strøm når et førerløst fly beveger seg i luftlagene. Sammen med KiteMill fra Voss, skal vi forsøke ut systemet i Lista fly- og næringspark. Prøvene vi har foretatt så langt viser at generatoren i vinsjen produserer mer elektrisk energi enn vi trodde på forhånd, sier daglig leder Tomas T. Osen i Flekkefjord Elektro.

Vi har utviklet en vinsj som er utstyrt med en motor som produserer strøm når et førerløst fly beveger seg i luftlagene.

Utvikling over flere år

Arbeidet med den nye teknologien som kan bidra til produksjon av ren og fornybar energi basert på vind, startet i 2015.

Med økonomisk støtte fra SkatteFunn og VRI-Agder, gjennomførte Flekkefjord Elektro og Semcon Devotek i Kongsberg et forstudie. Denne konkluderte med at det var fult mulig å revolusjonere vinsjteknologien dersom de skapte en ny elektrisk vinsj med ultrakompakt drivlinje, der hele vinsjsystemet var integrert i vinsjtrommelen.

Flekkefjord Elektro etablerte senere et samarbeid med Universitetet i Agder om forsknings- og utviklingsprosjektet «Elektrisk vinsj med ultrakompakt drivlinje for krevende dynamikk».

Fly fra Voss

Resultatet av samarbeidet har igjen ført til realiseringen av en ny type vinsj som kan brukes både som motor og generator.

Vinsjen for luftbåren vindkraft har igjen ført til at flekkefjæringene har kommet i kontakt med selskapet KiteMill fra Voss. De har utviklet et seilfly som kan fly over et bestemt området knyttet til en vinsj.

Ved å fly i ulike høyder i en spiral, kan en utnytte flyets bevegelser til produksjon av elektrisk kraft.

– Vi har utviklet vår nye vinsj helt uavhengig. Vi har kommet i kontakt med KiteMill fordi de mener vår elektromotor er interessant. Planen våre framover er at er at vi sammen skal forsøke de to komponentene sammen. Etter planen skal flyet, som fungerer som et seilfly, fly i en spiral i mellom 500 og 1000 meters høyde. Etter som flyet er knyttet til vinsjen, vil den produsere strøm så lenge seilflyet eller kiten er i luften, sier Osen.

Stor interesse

Det er ikke kjent når prøveflyvingene på Lista vil bli foretatt, men dataene fra disse forsøkene kan bli svært verdifulle for videreutvikling av systemet.

De to virksomhetene presenterte både vinsjen og flyet under den internasjonale olje- og energimessen i Stavanger i sist uke. Interessen for prosjektet de to virksomhetene har gått sammen om er stor.

Veldig mange var innom for å studere motoren vår.

– Veldig god interesse. Vi holdt til inne på den del av messen som presenterte fornybare energiløsninger, der i blant ulike vindmøller. Veldig mange var innom for å studere motoren vår, som kan brukes sammen med andre produkter enn KiteMillen. Blant dem som var innom var Siri Kalvig som nå er direktør i Fornybar AS. Hun syntes kombinasjonen av disse to produktene var spennende, forteller Osen.