Teksten er innsendt av Kjell Olsen

Etter en kald første vårmåned, ble april noe bedre. Et par uker ut i april ble det faktisk litt sommerlig, men det varte bare en uke.

Temperaturene på land ble toppet med 13,8 grader den 22. april. Det er ikke rekord, men 4-5 grader over normalstreken. Rekorden er fra 1995 og 2000 med 18 grader.

Laveste måling var i starten av måneden. Den 6. april var middeltemperaturen på det laveste med 2,7 grader. Månedens laveste temperatur kom 3. april med 0,8 grader. Månedsmiddeltemperaturen ble i år ble 6,6 grader, noe som er 0,5 grader varmere enn normalt. Litt inn fra kysten var det nattefrost den første uka i april.

Kaldt i sjøen

Sjøen var også «kald» i april, men fem dager med «makrelltemperatur» midt i april dro middeltemperaturen 0,2 grader over normalen.

Middeltemperaturen i sjøen endte på 6,3 grader, mot normalt som er 6,1 grader. Høyeste måling var 8,9 grader den 22. april og laveste var 4,4 grader den 1. og 2. april.

Årene med lavest gjennomsnittemperatur i sjøen i april er 1941 og 1970. Snøvinteren i 1970 var det mye drivis, og det medvirket nok til den lave sjøtemperaturen det året.

Tidligere fyrvokter ved Lindesnes, Kjell Olsen, lager månedlige værrapporter. Her i 2015 da det var orkan i vindkastene på sydspissen. Foto: Petter Emil Wikøren

17 dager med kuling

Noe vind har det vært, men ikke middelvind-målinger opp i storm. 17 dager med kuling eller mer, der tre av disse hadde sterk kuling og syv dager med stiv kuling. Mest vind var det den 12. og 13. april med sterk kuling og storm styrke i kastene.

Det var også den fjerde måneden i år med nedbør over normalt. Totalt kom det 77,9 millimeter, mot normalen som ligger på 60 millimeter. Måneden startet kaldt og med sludd. Det alle meste av nedbøren kom den 13. april med 30,7 millimeter.

Det har vært sol eller gløtt av sol alle dagene i april unntatt fire helt overskyete dager. Mengden sol er adskillig lavere enn i fjor, og produksjon fra solceller var 100 kilowatt-timer mindre enn april i fjor. På den mest solrike dagen, den 26. april, ble det produsert 30 kilowatt-timer.