Johannes Hope, Dennis Aateigen og Christoffer Lohne er alle tre søgnegutter. De satser på svømming og i helgen deltar de i Skagerak swim som arrangeres i Aquarama i Kristiansand. Det er Kristiansand Svømmeallianse (KSA) som er arrangør.

Leder av KSA, Claes Lohne som er far til Christoffer og fra Søgne, sier til bsnett at dagens konkurranse har gått veldig bra.

– Det har gått over all forventing vil jeg si, sier Lohne.

Konkurransen fortsetter i morgen fra klokken 10:00 og fram til 13:30. Har man lyst til å se de unge svømmetalentene i sving er det bare å ta turen inn til Aquarama.

I siste papirutgave hadde Roar Vigeland Osmundsen intervju med både svømmerne og trener John Heddeland:

Unge svømmere med klare mål

De er tre kompiser med klare mål for svømmingen. For å klare dette er de i bassenget og trener før folk flest har klikket på snoozeknappen første gang om morgenen.

Vi treffer KSA-svømmerne Dennis Aateigen, Christoffer Lohne (begge født 2001) og Johannes Hope (født 1999) på Aquarama i forbindelse med en kveldstrening. Minutter før har trener John Heddeland gitt dem skryt. Guttene har klare ambisjoner.

– Jeg vil gjerne vinne ÅM. Det er årsklassemønstringen for de beste i landet, og beholde plassen på landslaget, sier Dennis Aateigen.

– Jeg vil komme under 4.30 på 400 meter fri og kvalifisere meg til UM, sier Christoffer Lohne.

– Jeg setter meg mål. Når jeg har klart ett setter jeg meg et nytt. I år er det å kvalifisere meg til NM, sier Johannes Hope.

Kan nå langt

Trener Heddeland tror de kan nå langt. Mange dropper ut av denne sporten når de kommer i 17-årsalderen. Han har tror på at de kan bli værende.

– Vi har en homogen gruppe med 6–7 gutter i samme alder. Ingen av de er best i alt, så alle har noe å strekke seg etter, sier trener Heddeland.

Han tror det kan være utslagsgivende for at de ikke dropper ut i den alderen.

Tre av guttene er altså fra Søgne. Selv om de har ulik bakgrunn, så ser treneren med 45 års erfaring stor fremgang.

– Johannes har for eksempel bare holdt på i to år, så han er relativt fersk, men han har hatt en kjempe fremgang, sier treneren.

Av de tre er det Dennis Aateigen som har kommet lengst sportslig til nå. Han har svømt seg inn på utviklingslandslaget.

– Det er klare krav for å komme inn der. Du må ha 500 poeng i to forskjellige øvelser. I Dennis’ tilfelle er det 400 meter crawl og 200 meter rygg, sier Heddeland.

Poengskalaen tar utgangspunkt i den gjeldende verdensrekorden, som utgjør 1000 poeng. Endres verdensrekorden, må svømmerne blir enda kjappere for å klare 500 poeng.

– Han er på landstoppen i sin klasse i flere øvelser, sier Heddeland om Dennis.

Deltagelse i utviklingslandslaget innebærer at svømmeren følges tett av forbundet. Videre deltar utøveren på flere samlinger med de beste i landet. Før jul var han to uker på Kypros sammen resten av utviklingslandslaget samt junior- og seniorlagene. I månedsskiftet januar-februar venter ny samling på landsplan.

Struktur

– Hva kreves for å konkurrere på dette nivået?

– Mye trening, først og fremst. Men du være et strukturert menneske, med en indre glød for å lykkes, sier Heddeland.

De trener åtte timer i uken i bassenget og har basistreninger i tillegg. I ferier har de to økter i bassenget hver dag. Basistrening foregår ute. Da trenes styrke, koordinasjon og balanse. De er ikke stille et minutt, når det er pause jogger de. I denne økten trenes muskulatur som ikke blir trent i bassenget.

Hver tirsdag og fredag i uken er de på plass i svømmehallen kl. 06.00 om morgenen. Hver lørdag kl. 08.00.

Men hvorfor svømming og ikke fotball eller håndball? Ofte er det sosialt, venner som drar man med. Slik var det for Christoffer: kompisen Dennis drev med svømming fra før. For Johannes var det annerledes.

– Vi flyttet til Tanzania. Der er det slik på skolen at alle må drive med en idrett. Det fristet ikke så mye å drive med fotball i den varmen, bassenget lokket mer. Jeg fortsatte her i Norge da jeg fikk gode resultater,  forteller Johannes.

Han og familien flyttet tilbake til Norge i 2012.

Claes Lohne er far til Christoffer og sitter på benken og overværer treningen. Etter at sønnen ble med i svømming har han og resten av familien blitt engasjert. Christoffers lillesøster har blitt aktiv svømmer og Claes selv leder av Kristiansand Svømmeallianse (KSA).

– Det er moro å følge med, se den utviklingen de har, gløden. Det som også er bra, er at dette gir dem et ekstremt fokus, noe som merkes på skolearbeidet. De har ikke tid til å rote bort tiden sin, sier Claes Lohne.

Trener Jahn Heddeland og KSA-leder Claes Lohne. Lohne er fra Søgne. Foto: Roar Vigeland Osmundsen

Anne Lise Riseng/Roar V. Osmundsen