Det gløder i øynene på de to politikerne når vi går inn i den gamle gymsalen på Nodeland. Her har de som ungdomskoleelever klatret i ribbevegger og slengt seg i tau. Sittet ved pynta bord og opplevd sosiale opplevelser. De ble voksne, skolen ble jevnet med jorda, men hva med gymsalen? Gymsalen som de har vokst opp med og som var bygdas storstue i 70–80-årene.

Helge Stapnes (Ap) og Svein Grødum (H) har forskjellige ståsteder politisk, men har i årevis hatt en felles drøm. Foto: Anne Lise Riseng

Politikere

Begge har sittet i kommunestyret gjennom trange kår i Songdalen kommune. Stapnes forlater politisk taburett etter fem perioder, Grødum etter fire. De står på hver sine respektive lister til bystyret, men nå er det Songdalen som gjelder. Få startet restaurering av den gamle gymsalen slik at Songdalen også får sitt kommunale kulturelle møtested. Sårt tiltrengt sted, Songdalen er eneste kommune i Vest-Agder uten kulturhus. Nå ser det ut som høyremannen og arbeiderpartimannen skal få sitt ønske oppfylt.

- Vi nærmer oss noe, nå har jeg tro på at dette får vi til, sier Stapnes.

Tomt for penger

Da nytt rådhus ble bygd og innviet i februar 2010 var økonomien på randen av Robæk-lista i kommunen de var med å styrte. Fagermoenområdet ble solgt for leilighetsbygg.

– Ikke det lureste som har skjedd, vi trodde vel det skulle gi økonomisk uttelling, men, sier Stapnes og ler. Det nytter ikke å være etterpåklok. Partiene deres var i opposisjon den gangen. Gymsalen skulle jevnes med jorden, men der stod Stapnes og Grødum side om side støtt i pengestormen.

– Pengene gikk til rådhus og vi støttet menighetshuset, erindrer de.

Gymsalen var deres felles hjertebarn. At bygget skulle jevnes med jorden var så hjerteskjærende at de vurderte å danne en stiftelse. Bygget ble stående, brukt i den form det var av flere, men upraktisk. Begge har vært engasjert i korps og andre ting.

– Vi har sjauet fælt her, det er ikke få bord og stoler som er flyttet og båret gjennom årene, men nå har jeg tro på at det endres, sier Stapnes.

– Det var den evige riggingen, suplerer Grødum.

Full fart

Da budsjettet skulle bankes i desember 2018 gikk et enstemmig kommunestyre inn for å bevilge 30 millioner til å skape den gamle gymsalen om til et moderne kulturelt treffsted. Økonomien i Songdalen har rettet seg etter år med stø kurs og harde prioriteringer.

Stapnes er leder av Kultur- og utviklingskomitèen som ble vedtatt som styringsgruppe for byggets innhold og form.

– Det gøyeste jeg har vært med på i politikken, kanskje sterkt sagt, det har vært mye interessant, men dette har vært veldig spennende, sier Stapnes.

Siste månedene har både administrasjon og kulturpolitikerne jobbet intenst med å finne ut hva en kan få ut av huset. Skissene er på plass.

– En kan få til noe kjapt når en jobber på lag. Entusiasmen er også hundre prosent til stede hos rådmannens stab, kulturkonsulenten, det har vært en enorm entusiasme, sier Grødum.

Nesten i mål

Begge berømmer arkitekten Gunn Torill Rike, BMG arkitekt AS.

– Hun har lyttet til oss, fått til det vi ønsker. Forstått hva vi er ute etter fra første stund, sier Grødum.

Arkitekt Gunn Torill Rike tegner og forklarer for kulturpolitikerne i startfasen av å finne innhold og rom i det nye kulturhuset. Hildegunn Schuff (MDG) og Jone Nyborg (Uavh.) følger med. Foto: Anne Lise Riseng

Selv om bygget blir forbedret og større, er alt basert på gymsalen hvor det ligger minner og identitet i bøtter og spann. Tilbygget med kontorer som ble bygd med en viss støy for noen år tilbake skal rives, men det har heller ingen kulturhistorie å by på. Det graves ut til full kjeller med masse lagringsplass.

– Et utrolig løft, nå er alt spredd utover bygda, nå kan alt samles her, sier Stapnes.

Det presiseres at dette er ikke et sted for ballspill. Den tid er historie, men det skal fylles av alt fra private selskaper til konserter. Når kulturhuset står ferdig ser de også for seg at det skaper kreativitet.

– Helt perfekt i forhold til sentrumsplanen som utarbeides for Nodeland, sier Stapnes.

– Bygda trenger dette, fastslår Grødum.

Penger

Vest-Agder Fylkeskommune har hatt som ambisjon å være med å støtte kultursteder. Alle kommuner har fått, unntatt Songdalen.

– Vi har noe til gode, sier Stapnes.

Penger fra Fylkeskommunen er avgjørende. Fylkesutvalget har saken på bordet i sitt møte 4. juni. Her foreslås det å bevilge 13 575 000 kroner til kulturell møteplass i Songdalen. Endelig vedtak gjøres i Fylkestinget 18. juni. Stapnes sitter i Fylkestinget. 19. juni er det kommunestyre i Songdalen. Stapnes og Grødum har tro på at penger bevilges. Målet er at en kan legge det ut på anbud like etter ferien.

– Jeg tror dette kommer til å gå veien, jeg er optimist, sier Stapnes.

De har begge drømt om dette i mange år. En drøm som ser ut til å gå i oppfyllelse.

Slik skal det nye kulturelle møtestedet bli. Foto: Skjermdump fra sakspapirer