Quitopanoramica.jpg

ECUADOR/LINDESNESREGIONEN: — Familien fikk ikke beskjed før det hadde gått over en uke. De tok kontakt med meg den 8. mars bare timer etter at de hadde fått beskje dom at moren satt fengslet i Ecuador av UD, sier kvinnens advokat, Nils Anders Grønås tilVG.

Grønås understreker overfor VG at feilen mest sannsynlig ligger hos ecuadorianske myndigheter, og ikke hos Utenriksdepartementet. Advokaten mener dette skyldes at treg kommunikasjon fra myndighetene i Ecuador.

– De skulle ha varslet den norske ambassaden umiddelbart da kvinnen ble pågrepet, men her har det vitterlig gått mange dager, sier han.

Frykter hun ble lurt

Det var 28. februar at kvinnen i 50-årene fra Lindesnesregionen ble pågrepet med tre kilo kokain på flyplassen i Ecuadors hovedstad Quito. Hun skal selv ha oppgitt at hun var alene og skal da ha vært på vei til Madrid. Hennes familie er svært bekymret for kvinnen, og frykter at hun har blitt lurt.

Bekymret for kvinnen

Advokat Grønås har siden han ble engasjert i saken 8. mars, ikke klart å komme i kontakt med kvinnen.

– Det er veldig frustrerende at det ikke er mulig å oppnå kontakt med min klient. Og familien er naturlig nok enda mer utålmodige enn jeg er, sier han til VG.

Han mener det er bekymringsfullt at han fremdeles ikke har fått kontakt med kvinnen, spesielt fordi han har fått informasjon om at det skal holdes et rettsmøte neste onsdag.

— Jeg sitter på svært lite informasjon og det er veldig frustrerende, sier han til VG.

Grønås blir ekstra bekymret fordi han vet at det har vært knyttet språkproblemer til kvinnens fengselsopphold. Ifølge han snakker store deler av personene i fengselet kun spansk, og advokaten skal ha fått opplyst at kvinnen har signert et dokument hun ikke skal ha forstått noe av.

– Dette er informasjon fra konsulatet, men jeg må understeke at det ikke er bekreftet av kvinnen selv. Men dette er urovekkende opplysninger, sier Grønås til VG.

Rettsmøte neste uke

Neste onsdag skal det etter advokatens opplysninger holdes et rettsmøte. Grønås har fått bekreftet at det vil være en tolk tilgjengelig for kvinnen under dette møtet. Advokaten vet foreløpig ikke om han selv vil dra til Ecuador til dette møtet.

– Det er ikke diskutert med familien hvorvidt jeg skal reise ned. Jeg må nesten få kontakt med henne før vi avgjør det. Men det er mulig at familien selv reiser til Ecuador, sier Grønås til riksavisen.