Sjefen som vil være der det brenner

På slutten av 90-tallet hadde Terje Spilling sommerjobb som brannkonstabel.

Etter flere måneder uten fast sjef i Brannvesenet Sør IKS, har Spilling nå overtatt rollen. På to uker har han gjennomført kurs, vært på utrykning og overnattet på stasjonen flere netter.

– Det er veldig mye som skal læres og det er mange folk jeg skal bli kjent med. I tilegg til at det ligger noen arbeidsoppgaver til meg, som har blitt utsatt i påvente av ny sjef. Så det er mer enn nok å gjøre, sier han.

I august i fjor sa daværende brannsjef, Knut Berg Bentsen, opp jobben sin. I mellomtiden ble Torbjørn Høyland konstituert brannsjef fram til Spilling overtok.

Den nye brannsjefen starter dagene sine på kontoret rundt klokken 08.00. I utgangspunktet er dagen ferdig 15.30, men siden han startet i jobben har dagene vært langt fra like.

– Jeg vil forstå meg på det som skjer på stasjonene. Derfor har jeg fulgt med på radioen hele tiden, slik at hvis det skjer noe kan jeg bli med, sier han.

På to uker har han også tilbrakt to netter på stasjonen.

– Etter hvert skal jeg også inngå i en turnus som innsatsleder. Jeg ville få et innblikk i hverdagen til vaktlagene, bli bedre kjent med de ansatte, og overnattet av den grunn, sier han.

Når Lindesnes avis møter Spilling på kontoret fredag formiddag, forbereder de ansatte seg på øvelse.

– Jeg ringer inn da? spør brannkonstabel Fredrik Wolles.

Under dagens øvelse kjører Spilling den vanlige brannbilen til stedet.

Når alarmen går, hiver Wolles og Gustav Kohler på seg dykkerutstyret. Birger Haaland hjelper til med draktene, før han kaster seg i bilen.

Haaland forteller at han ser fram til å jobbe mer med den nye sjefen.

– Jeg tror det kommer til å bli bra. Han passer godt inn, så nå må vi bare bli enda bedre kjent, sier han.

Når bilen kommer fram, går Haaland ut først. Han får informasjon fra «vitnet» som ringte inn.

Deretter gir han instrukser til Wolles som skal dykke.

Brannkonstabelen er raskt ute av bilen og på vei uti Mandalselva.

Hele øvelsen er over på bare noen minutter.

– Det er veldig gøy å se på hvordan de gjør det. Hvor raske de er, og hvor god peiling de har på det de driver med, sier Spilling.

Brannvesenet Sør IKS eies av Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Lindesnes, Lyngdal og Åseral kommune, og det består av 13 stasjoner og 2 depoter.

– Det er viktig for meg å bli kjent med alle stasjonene og depotene. Derfor er planen å reise litt rundt. Jeg skal ikke bare sitte her i Mandal, sier han.

Det er eierkommunene som står for tildelingen til brannvesenet, og økonomien har vært trang de siste årene.

– Vi har et budsjett i 2024 som vi skal forholde oss til. Så vil det komme utfordringer vi må løse på en god måte, og involvere de ansatte i beslutningene, sier brannsjefen.

Tidligere har det blitt signalisert at ikke lovpålagte oppgaver kan stå i fare. Det gjelder for eksempel depotet i Vigmostad.

– Under flommen i januar så vi hvor viktige de er for bygda. De var raskt på plass og kunne bidra, selv om deres eget depot sto under vann. De gir en trygghet, sier Spilling.

En annen tjeneste som har blitt diskutert, er dykkertjenesten i Mandal.

– Enn så lenge har politikerne bestemt at dykkertjenesten skal bestå. Derfor har jeg ingen planer om å gjøre noe med denne nå, sier han.

Spilling har et ønske om å kunne bidra der han trengs.

–Jeg fullførte og besto den fysiske testen for røykdykkere forrige uke, for jeg ville teste hvordan den var, samt kunne være en ressurs ved ekstraordinære behov.

I den første uken hans på jobb, måtte brannvesenet i Mandal rykke på en pipebrann langs Daleveien.

– Da vi var der oppe skjønte vi at vi trengte en bil til, men det var ingen av de andre som var ledig til å hente den. Jeg har tidligere kjørt lastebil og har derfor riktig sertifikat. Jeg kunne altså kaste meg i bilen å hente bilen vi trengte, sier han.

De neste ukene skal Spilling gjennom flere kurs. Han trenger kurs for å kunne kjøre utrykning, og han skal ta kurs for å være innsatsleder.

– Noe av det jeg liker med jobben er beredskapen. Vi er alltid på vakt, og når ting skjer er vi forberedt og jobber godt. Jeg liker å tro at jeg klarer å holde hodet kaldt og lede selv om det er mye som foregår, sier han.

Til nå har sjefsjobben bestått av møter, e-poster og oppfølging av ansatte. Han har også fulgt nøye med på hva som skjer på stasjonen.

– Det er aldri stille her. Vi har mer enn nok å gjøre, selv om ikke alarmen går, sier han.

Hver fredag klokken 12.00 prøver de å spise en hyggelig lunsj sammen. Siden det er «Ede ude uga», spør Mona Stusvik Ellingsæther om folk vil bestille mat.

– Ting som dette er hyggelig. Da får vi en pause hvor vi kan snakke om andre ting enn jobb, sier Spilling.

Rundt lunsjbordet mimrer brannkonstablene om tidligere turer og snakker om planene de har for helgen.

– Nei, jeg får komme meg av gårde. Jeg skal en tur til stasjonen i Lyngdal, sier Torbjørn Høyland.

I Brannvesenet Sør er det rundt 50 biler. Disse skal på service og fikses fortløpende.

– Vi er utrolig heldige her i Mandal. Flere av brannkonstablene er bilmekanikere og kan derfor gjøre mye av jobben her.

Inne på verkstedet står blant annet bilen til Eiken. Den skal på sin årlige service.

– Vi har også brannkonstabler som tidligere har vært elektrikere og rørleggere. De er viktige ressurser, sier Spilling.

I bilhallen står det en tankbil, en stigebil, en vanlig utrykningsbil og dykkerbilen. Helt i enden av garasjen står det en litt spesiell bil.

– Denne bilen har folkene på huset her bygd selv. Etter en brann må alle skifte før de kan sette seg inn i bilene. Bilene er rene soner. Dermed kan de komme inn her, kaste av seg det skitne tøyet og vaske seg. I det andre rommet ligger det rene klær, forklarer Haaland.

I Brannvesenet Sør IKS er det rundt 200 ansatte. 34 av dem er heltidsansatte, mens 170 jobber deltid.

– Det er viktig med et godt arbeidsmiljø, og da er kommunikasjon viktig, sier Spilling.

Det er bare noen få timer igjen av arbeidsuken. Enn så lenge har ikke alarmen gått, men sambandet er alltid med.

– Jeg er klar. Hvis den går nå, hiver jeg meg i en bil og blir med mannskapet. Det er den beste måten å lære på. Å være der det skjer, sier Spilling.

Sjefen som vil være der det brenner