SONGDALEN – Hvis sønnen min tillater det, vil du fra og med neste år finne meg tilbake på familiegården i Finsland, forteller nåværende ordfører i Songdalen kommune, Johnny Greibesland

Han velger å ikke stille til valg igjen etter kommunesammenslåingen, og ser nå frem til å vende tilbake til gårdsdriften som han en gang tilbake i tid dro fra.

– Jeg kjenner det ble nok. Jeg har ingen vonde minner fra jobben som ordfører, men jeg er jo heller ingen unggutt lenger, smiler han.

Bevegelse i hverdagen fremover

På siden Greibesland har alltid vært bonde. Når han ble valgt inn som ordfører, nærmere 16 år siden, overtok sønnen hans gårdsdriften.

– Jeg regner jo med at jeg nå blir en gårdsgutt til sønnen min. Jeg har jo sittet stille i snart 16 år nå, det er på tide å bevege seg litt, forteller han.

– Nå blir de jo ikke kvitt meg så lett.

At Greibesland var godt likt som ordfører, er det liten tvil om. Selv om han selv ikke ønsker å kommentere det, sier han at det må ha vært en grunn til han ble gjenvalgt så mange ganger.

Hvordan blir det å legge fra seg politikken?

– Nå blir de jo ikke kvitt meg så lett. Jeg skal være med i et verv for den nye kommunen i fire år til. Alle eiendommer i den nye kommunen skal omtakseres, så da skal jeg være med i nemda som er med på å godkjenne taksten, forklarer han.

Føler seg privilegert

– Jeg har vært så heldig som har fått være ordfører her i 16 år. Å få være med på samfunnsutviklingen av mitt eget lokalsamfunn gir inntrykk. Jeg synes vi har fått til utrolig mye fint til i Songdalen gjennom disse åra, forteller Greibesland.

Han nevner utbyggingen av sykkel- og gangstier, skoler, barnehager, idrettsanlegg, rådhus, som han mener har gjort mye med trivselen i kommunen.

Er det noe du syntes har vært ekstra stas?

– Jeg klarer ikke rangere tingene. Men det var jo kanskje litt ekstra gøy da kongen var med på åpningen av ungdomsklubben vår. Så har vi også nylig fått vedtak om ny avkjøring til Mjåvann ved Breimyra, noe jeg tror vil ha mye å si for industriutviklingen i fremtiden, forklarer han.

Johnny Greibesland vender tilbake til sitt sivile bondeliv, men legger ikke politikken helt på is. Foto: Sebastian Faugstad

Samarbeidet med kommunestyret ble en lykkehistorie

Johnny Greibesland ble valgt til ordfører som 47-åring i 2003. Selv kommenterer han forholdet til resten av kommunestyret som svært bra gjennom denne tiden, og mener han har vært heldig som har fått jobbet sammen med dem.

– Særlig i det siste kommunestyret, hvor vi har vært samstemte om nesten alle ting, har det vært mye lykke på jobben. Det har betydd mye skal man få det til. Skal alt være en kamp, når man til stadig jobber mot administrasjon og politikere, hadde det vært mye mer krevende, forteller Greibesland.

– Jeg har vært privilegert, rett og slett. Tiden som ordfører har gått så utrolig fort, avslutter Johnny Greibesland, som trer av som ordfører fra og med starten på 2020.