Tverrpolitisk Folkeliste For Hele Kristiansand, ble levert formiddagen 1. april, halvannen time før fristen til å levere inn valgliste til høstens kommunestyrevalg.

Listen har kumulert kun en person, Erik Rostoft fra Vågsbygd. Det er få navn fra Søgne og Songdalen, men på plass nummer seks står KrF-politikeren Espen Halvorsen. Morten Mosberg fra Søgne står som nummer 23 på listen. Ellers er kandidatene fra ulike deler av Kristiansand som Flekkerøy, Fagerholdt, Randesund, Søm, Lund, Slettheia med flere.

Stor respons

Rostoft sier at responsen etter at folk hadde lest kronikken som stod i avisen var helt utrolig.

– Det har vært flere hundre henvendelser etter dette. Vi åpnet opp en sekk som var begynt å bli tung. Vi har snakket med folk som har stemt Rødt til Demokratene, og dette var tydelig et alternativ mange har ønsket, sier Rostoft på telefon til Søgne og Songdalen Budstikke.

Ikke politisk

Det er viktig for han å presisere at dette er ikke en liste som skal bli assosiert med hetsing på nett. De som står på listen er heller ikke politiske broilere, men en liste med folk fra ulike ståsteder både politisk og yrkesmessig.

– Listen har svært få tidligere, eller aktive politikere. Vi ønsker å komme inn der beslutningen tas og jobbe for en mer åpen forvaltning, sier Rostoft og viser til at ofte kan det føles når en engasjerer seg både med høringsuttalelser og i diskusjonsmøter at saken er avgjort eller referat skrevet på forhånd.

– Selv om en deltar i ulike ting, så oppleves det likevel at beslutningene virker å være tatt, sier han videre og tilføyer at listen ikke speiler en ambisjon om å bli et parti. Det er heller ikke levert inn fylkesliste.

– Jeg kjenner ikke spesielt godt til Søgne selv om jeg har hytte på Ålo, men jeg har inntrykk av at det dreier seg mye om åpenhet. For de som har gått litt på skjær, og gir opp politikk og kanskje velger å ikke gå til stemmeurnene, håper vi dette kan være et alternativ, sier Rostoft.

Bydelsliste

I løpet av fjorten dager fikk de 60 kandidater til listen.

– Publikum responderte så kraftig og vi har prøvd å jobbe med å få flest mulig bydeler representert. Folk bor i bydeler og nå blir også Søgne og Songdalen bydelssentrum i den nye byen, sier Rostoft.

Gartnerløkka og silo

– Noen spesielle saker dere er opptatt av?

– Politikk dreier seg om fordeling av felleskapets goder, hvis en person har lyst til å kjøpe et bygg og utvikle det er det helt ok, men ikke at en tar midler fra felleskapet og garanterer for drift, sier Rostoft om den mye omtalte siloen i Kristiansand.

– Når Kilden går i minus, vet vi hvem som må betale, det er av fellesskapets penger. Gartnerløkka er et byprosjekt, ikke et samferdselsprosjekt. Derfor mener vi at Ytre ringvei må først. Få vekk gjennomgangstrafikken er viktigere, er vår oppfatning, sier han videre.

Vaktbikkje

– Vi skal vite når en tar en beslutning at opplysningene er korrekte og uhildet. Det vil være vår oppgave å få åpenhet så tidlig som mulig i prosesser og se til at ikke beslutninger tas på feil grunnlag, sier han.

– Blir dere en slags vaktbikkje?

– Vi er ikke en protestliste, vaktbikkje er nok en langt bedre beskrivelse, sier Rostoft.