Onsdag åpnet for første gang dørene til en helt ny etterutdanning ved Sørlandets fagskole - Prosessindustri+. Den skal ruste bedriftenes operatører for fremtidens industri.

– Det er veldig viktig at fagskolen er med på dette samarbeidet. Samarbeidet mellom fagskolen og bedriftene er det avgjørende samspillet for kompetansebygging. Det er en suksessfaktor at dere har vært så involvert i prosjektet, sier Gunnbjørg Tveiten Engehagen, rektor ved Sørlandets fagskole.

Endringer

– Det er spennende å treffe folk i samme bransje og få input fra andre bedrifter. Nå har jeg noe å komme tilbake med på jobben. Sjefen min oppfordrer oss til å komme med endringsforslag, sier fagskolestudent Tonje Jakobsen, som har jobbet fast på Alcoa Lista i halvannet år.

Det er spennende å treffe folk i samme bransje og få input fra andre bedrifter.

Nå blir det en dag i uka på fagskolen i Grimstad i en toårsperiode ved siden av jobben. Hun tenker det er smart å få litt faglig påfyll, og noe som vil gjøre henne bedre rustet til å komme med endringsforslag i bedriften. I en bransje som stadig krever endring for å holde tritt med den raske utviklingen, er det smart å tilegne seg ny kunnskap både innenfor bærekraft og kunstig intelligens.

Rektor ved Sørlandets fagskole, Gunnbjørg Engehagen sammen med studentene Ove Johnny Haddeland fra Eramet, Tonje Jakobsen fra Alcoa, Øyvind Kongevold fra Eramet og fagskolelærer Per Høyum. Foto: Birte Hegerlund Runde/ Eyde-klyngen
Ove Johnny Haddeland (38) og kollega Øyvind Kongevold (26) fra Eramet Kvinesdal gleder seg til å ta fatt på etterutdanningsstudiet Prosessindustri+. Foto: Birte Hegerlund Runde/ Eyde-klyngen

Gleder seg

– Det er første gang jeg tar etterutdanning, og jeg gleder meg til å lære noe nytt og å få egenutvikling, sier Ove Johnny Haddeland (38) fra Eramet Kvinesdal.

Han har jobbet i bedriften i 12 år og ba om å få bli med på dette studiet.

Jeg gleder meg til å lære noe nytt og å få egenutvikling.

– Vi er flere fra samme bedrift, så da er det lettere å komme i gang, sier han.

Kollega og nå medstudent, Øyvind Kongevold (26), ble spurt av en prosessingeniør på jobben om han kunne tenke seg å begynne på denne etterutdanningen, og nølte ikke med å si ja.

– Det er gøy å gjøre noe annet, og å lære noe nytt. Det blir også lettere å få folk med på å forbedre når vi lærer å lede, sier Kongevold, og fortsetter:

– Det er veldig viktig å ikke bli gående i de samme sporene. Det er positivt for bedriften at de får nytt påfyll.

Heine Østby, administrerende direktør i 3B Fibreglass, mener man må gjøre det enda mer attraktivt å gå fagveien. Foto: Birte Hegerlund Runde/ Eyde-klyngen

Rask prosess

– Dette har vært en fantastisk og rask prosess, sier Heine Østby, administrerende direktør ved 3B Fibreglass, som har vært med på å utforme etterutdanningen etter bedriftenes behov for kompetanse.

Han ser at fagskoleutdanningen dekker et behov som ikke tidligere er dekket - at de som allerede er ansatt i en bedrift, får mulighet til å etterutdanne seg i dette prosessoperatørstudiet samtidig som de er i jobb.

– Om vi som bedrift skal bli best - både på prosess og produkt, må vi levere på høy kvalitet hele tiden. Vi tror vi får det best og hurtigst til om vi klarer å integrere hele organisasjonen, sier Østby.

Han presiserer at grunnkompetansen til operatøren bør være at vedkommende kan være med på enkle til komplekse forbedringstiltak.

Prosjektoppstart var januar 2017 og godkjent av NOKUT i mars 2018. Dermed er det klart for oppstart allerede høsten 2018. Første skoledag var onsdag 22. august.

22 studenter fra hele Sørlandet startet denne høsten på studiet Prosessindustri+. Foto: Birte Hegerlund Runde/ Eyde-klyngen

Fremtidens behov

Behovet for økt satsing på operatørene kom frem ved en strategisamling i Eyde-klyngen i 2016. Her ble det lagt vekt på at bedriftene må henge med i de raske endringene - den teknologiske utviklingen og det grønne skiftet. Det stiller større krav til bedriftenes ansatte, og spesielt de som er tettest på prosessene.

– Den verden vi lever i i dag, og den beinharde konkurranseposisjonen bedriftene sitter i, fører til store og økende krav til prosesstabilitet og leveranseeffektivitet. Kostnadene må hele tiden ned. Verden kommer til å fortsette slik, påpeker Heine Østby.

Kostnadene må hele tiden ned. Verden kommer til å fortsette slik.

Ansatte i medlemsbedriftene har vært aktive bidragsyterne i å utvikle læreplanen. Enkelte av Eyde-klyngens kompetansegrupper har vært svært sentrale i dette arbeidet for å utvikle læreplanen til å være best mulig tilpasset fremtidens behov. Fremtiden stiller andre krav til kvalifikasjoner, ferdigheter og kunnskap enn det som tidligere var gjeldende i denne industrien.

Ansvaret fordelt

Å gi ansatte medvirkning, samsvarer med den norske arbeidsmodellen, hvor samhandling og en mer horisontal ansvarslinje er normen. Ansvaret er fordelt utover flere ledd, og krever at alle i organisasjonen har både medvirkning og ansvar.

– Jo flinkere vi er på dette området, dess bedre vil vi få til omstillingsprosessen. Og vi er fornøyde om dette prosjektet kan smitte over til andre klynger også, avslutter Østby.