Havarert: Den havarerte RS Ægir på land ved Lista.

MANDAL/LISTA: – Vi ble slengt rundt i styrhuset på skøyta uten sjanse til å få kontroll på fartøyet. Heldigvis klarte vi å varsle redningssentralen om at vi var i havsnød og å få på oss overlevelsesdraktene før vi måtte evakuere, sier skipsfører Thor Hugo Johansen fra Skjernøy i en pressemelding fra NTB.

Skulle være rutineoppdrag

Ulykken skjedde da redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger for å lete etter en person som hadde havnet i sjøen utenfor Lista. Under leteaksjonen i mørket blir RS «Ægir» truffet av brottsjø og går rundt – to ganger. Mannskapet på tre blir nødt til å evakuere redningsskøyta og plukkes opp av redningshelikopter fra 330-skvadronen.

– Jeg er overrasket over at en slik båt kunne gå rundt, sier skipsfører Johansen til Stavanger Aftenblad.

Vi ble slengt rundt i styrhuset på skøyta uten sjanse til å få kontroll på fartøyet

Det som så ut til å være et rutineoppdrag for mannskapet om bord på redningsskøyta RS Ægir ble etter hver til en langt mer dramatisk affære. Hovedredningssentralen hadde kalt dem ut for å bistå i leteaksjonen etter en savnet person som hadde falt på sjøen utenfor Farsund. Etter hvert kantrer altså redningsskøyta i 8 meter høye bølger. Mannskapet besto av skipsfører Thor Hugo Johansen, maskinsjef Casabo Lango og overstyrmann Jan Adolfsen.

Er glad de er i live

Johansen fra Mandal og Adolfsen ble plukket opp av redningshelikopteret fra sjøen mens Lango ble reddet fra dekk. Alle tre er glad for at de fortsatt er i live, står det i pressemeldingen.

– Du rekker ikke å tenke så mye før du plutselig er i sjøen. Men jeg ble litt redd når jeg kjente hvilke enorme krefter som var i sving i bølgene, sier overstyrmann Jan Adolfsen til NTB.

Mannskapet er tydelig på at de straks vil tilbake på jobb og fortsette sammen som team.

– Vi er trent på slike situasjoner og inneforstått med at det vi driver med ikke er uten risiko. Av og til er det litt rufsete forhold men det skal ikke hindre oss i å gjøre jobben vår, sier maskinsjef Casabo Langotil NTB.

LES OGSÅ:

Erstattes neste uke

Redningsskøyta RS «Ægir» er nå ute av drift. For at beredskapen i området ikke skal svekkes har redningsskøyta RS «Emmy Dyvi» fra og med i dag fått utvidet operasjonsområde fra Farsund til Egersund. RS «Ægir» blir erstattet av en annen redningsskøyte allerede neste uke.

LES OGSÅ: