– Det er mange som ringer legekontorene og legevakt etter informasjon om vaksinene. Det er også en del som har ringt meg. Derfor er det flott å kunne fortelle at nå er vaksinene kommet til Lindesnes, sier Viggo Lütcherath.

Ordningen med at fastlegene vaksinerer mot influensa har vært i Lindesnes i flere år.

– Relativt mange har pleid å vaksinere seg her. Nå som vaksinene er distribuert til alle legekontorene, er det bare for folk å booke time, forklarer han.

Lindesnes har fått rundt 4000 doser med årets influensavaksine, og alle over 65 år eller de som er i risikogrupper, skal få. Folk som er i risikogrupper er de med kroniske sykdommer, gravide og noen barn med sykdommer. Er noen i tvil om de er i risikogruppe, kan de ta kontakt med legekontoret sitt eller lese på Folkehelseinstituttets nettsider.

– Vi har rikelig med vaksiner og kan fort skaffe flere, sier kommuneoverlegen.

Koronavaksinering samtidig

I år er det slik at de som er i anbefalte grupper kan få både influensa- og koronavaksine samtidig. FHI anbefaler alle eldre å ta en oppfriskningsdose mot korona.

– Influensavaksine får de i risikogrupper til rabattert pris, mens koronavaksine er gratis for alle. Det må ha gått seks måneder siden sist koronavaksine eller tre måneder siden man har hatt korona, forklarer Lütcherath.

Det er ikke anbefalt for andre enn risikogrupper å ta en oppfriskning av koronavaksinen.

Alle kan få tak i

De som ikke er over 65 år eller i risikogrupper kan også få årets influensavaksine.

– Hvis du er frisk 25-åring uten kroniske sykdommer, kan du bare kjøpe en på apoteket. Det kan alle gjøre, også de eldre og de i risikogrupper, men det koster litt mer på apoteket enn hos fastlegen, sier Lütcherath.

Noen innbyggere i Lindesnes er uten fastlege, og da er det slik at ordningen med vaksinering kan være annerledes enn her.

– Eldre eller folk i risikogruppen som ikke får influensavaksine hos fastlegen, kan henvende seg til kommunens vaksinekontor og få vaksine der, opplyser kommuneoverlegen.

Vi har rikelig med vaksiner og kan fort skaffe flere.

Viggo Lütcherath