– For å realisere Norges neste industrieventyr har vi behov for spisskompetanse på havvind. Havvind vil i tillegg til å skape arbeidsplasser, endre energisystemet i tiårene som kommer. Derfor ønsker vi å tilrettelegge for utdanning, forskning og innovasjon på havvind, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi, i en pressemelding.

De tre partene går inn med mellom 25 og 30 millioner kroner for å opprette havvindutdanningen. Den skal bestå av blant annet masterprogrammer innen offshore-energi og havvindspesialisering.

Planen er at utdanningen skal starte opp høsten 2024.

– Utdanningstilbudet vil bidra til at Agder tar en ledende nasjonal posisjon på havvind. Universitet i Agder har en naturlig rolle for at det bygges sterke kompetansemiljøet i regionen. Det legger grunnlaget for nye arbeidsplasser og grønn verdiskaping både lokalt og nasjonalt, sier Sunniva Whittaker, rektor ved Universitet i Agder (UiA).

Den nye havvindutdanningen skal etter planen starte opp høsten 2024. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det skal også tilbys etter- og videreutdanning, i tillegg til forskning og utviklingsprosjekter med doktorgradstipendiater.

Whittaker forteller at de ønsker at studentene skal bruke hele Agder som læringsarena.

– Med næringslivet på laget kan vi skape fremtidens kunnskap innenfor havvind, sier hun.

De tre partene bidrar med hver sin kompetanse. UiA har utdanning- og forskningsmiljøer, Å Energi er et fornybarkonsern, mens Skeiegruppen, som bidrar via datterselskapet Lumber AS, er et investeringsselskap.

– Historien viser hvor viktig samarbeid, selv med konkurrenter, og klyngetekning er, for å bygge en verdensledende havvindindustri, sier Bjarne Skeie i Skeiegruppen.