Tirsdag 1. oktober gikk årets hummerfiske i landet i gang. Over 360 ivrige fiskere fra Søgne og Songdalen skal i aksjon på sine hemmelige plasser i regionen. Alle like troende på at de har funnet det perfekte stedet å sette teinene.

– Jeg fikk en sønn for knappe seks uker siden, så vi har litt andre forpliktelser i år. Vi kan ikke dra helt ut til Uvår og være bajas som vi har pleid, sier Håvard Sklett Larsen.

Selv en nyfødt hjemme stopper ikke Larsen fra å dra ut med båten den hellige uka i oktober.

– Du fikk lov til å ta deg en uke fri altså?

– Ja, jeg har en fru som er veldig tålmodig, men hun er glad i hummer også da. Dessuten benytter hun tiden når jeg er borte godt. Det blir vel noe shopping hvor bankkortet går varmt tenker jeg, sier Larsen.

Kaptein og matros

Larsen har drevet med fiske siden han bare var en neve stor, og med seg i båten har han den noe mindre erfarne kompisen Petter Kvevik som har tatt turen fra Bergen for å være med som matros.

– Det er et hierarki ombord. Det er veldig viktig. Det er agning og drittjobbene han tar seg av. Man må holde dem nede så lenge man kan, sier Larsen spøkefullt.

– Jeg har vært med i fire-fem år. Nå er jeg matros, men jeg satser på å rykke opp i år, kanskje til maskinist, sier Kvevik og ser på kaptein Larsen med håpefulle øyne.

– Inn her skal hummeren, sier Larsen og viser veien inn i teina. Foto: Julie Johansen

Travel oppladning

Det har vært en hektisk oppladning for Larsen med en nyfødt i hus.

– I år har vi faktisk ikke hatt mulighet til å fiske agnet vår selv. Det er første gang vi har måttet kjøpe agn, sier han.

Agnet er fra Danmark med et Nederlandsk preg. Men det var like før hummerfiskerne stod uten agn etter noen skeptiske tollere i Kristiansand.

– Det var full ransaking da vi kom over med båten fra Danmark. Vi hadde med oss flere tønner som tollerne ville undersøke, så vi åpnet lokket, sier Larsen.

– De ble ganske overasket over hva som var i tønnene. Da ropte dem bare at vi måtte få på det lokket igjen. Agn er ikke kjent for å lukte så godt, sier Kvevik og ler godt av situasjonen med Larsen.

De hjemmelagde teinene til Larsen og Kvevik stod klare på dekk før hummerfisket gikk av stabelen tirsdag morgen. Foto: Julie Johansen

Sosialt

Kompisene er i Høllen for å fylle drivstoff før de tøffer utover til Oksøy. Der venter ni karer på hyttene de skal oppholde seg på den neste uka.

– Hummerfiske er utrolig sosialt, det kan være blodig alvor, men for oss i år er det i bunn og grunn det sosiale det ligger i, sier Larsen.

Høydepunktet for hummerlaget Team Oksøy er på slutten av uka da det inviteres inn til fest og moro, med havets gull som trekkplaster.

– Vi har alltid et hummerlag med kjente og kjære som er veldig populært. Vi liker å eksperimenter litt med tilberedningen av hummeren også. Det er mange år siden vi sluttet å koke den for eksempel, sier Larsen.

Håvard Sklett Larsen og Petter Kvevik håper på god fangst av havets gull denne sesongen. Foto: Julie Johansen

Kriger med hverandre

Hummerfiske er en stolt tradisjon i regionen, og det blir nærmest en krig mellom de forskjellige hummerlagene om hvem som gjør det best for sesongen.

– Vi er litt underdogs i år når vi fisker så langt inne. Det er lengre inn i skjærgården hvor det pleier å være mindre hummer, men i fjor var ting snudd litt på hodet. Da var det bedre fangst lenger inne enn det var langt ute, sier Larsen.

– Men vi har brukt sommeren på å spotte plasser, så vi vet hvor vi skal sette teinene, sier Kvevik.

Larsen og Kvevik har ikke stor tro på at den trenden kommer til å gjenta seg fra i fjor, men håper de fortsatt gjør det godt. Det er spesielt noen av de lokale karene det smaker ekstra godt å slå.

– Det er litt krig mellom oss hummerfiskerne. Men så lenge vi får mer enn Pål Try og Kjell Thomassen er vi fornøyde, sier Kvevik lurt.

Larsen og Kevik ser frem mot både fisket og sosialiseringen denne uka. Foto: Julie Johansen