Simon Andreas Røed (15) fra Rismyr er et stort talent innen basketballsporten. Nylig ble han Norgesmester i 3mot3-basketball, som ble arrangert i Oslo.

Det er ikke mer enn to og et halvt år siden Simon Andreas begynte å spille basket. Her forteller han hvordan det begynte:

– Fordi jeg ble så lei av fotball. Det var kjedelig. Jeg var med fordi alle vennene mine var det. Jeg hadde lyst til å begynne med noe nytt. En dag som jeg var med mamma, pappa og min storebror på tur, viste pappa meg reverse layup i basket. Jeg syns det var gøy, forteller Simon Andreas. Han fant Søgne & Mandal Basketballklubb.

– Jeg bare måtte begynne. Maste på pappa. Jeg hadde lyst til å spille noe unikt, noe som ikke alle andre gjorde.

Store treningsmengder

Etter god opplæringstid i Søgne & Mandal Basketballklubb, begynte Simon Andreas denne sesongen å spille for Kristiansand Pirates.

– Jeg føler at jeg kunne utvikle meg bedre der. Jeg likte meg i Søgne, men der var det ikke fullt så seriøst, sier Simon Andreas.

Nå trener han tre dager i uka med Kristiansand Pirates. Treningen foregår i Vågsbygdhallen og Idda Arena.

– Jeg håper at vi kan komme til Tunballen og få egne treninger, sier Simon Andreas. "Vi", viser seg og være han selv og faren, Finn Harald Røed. Det er faren som er trener på hjemmebane.

– Jeg trener veldig mye styrketrening i uka. Vet ikke hvor mange timer det dreier seg om, men meningen er at det skal være 12. Det er jo poenget, sier Simon Andreas.

Jeg klarer ikke la være å nevne de gangene jeg tilfeldigvis har møtt han borte på ungdomsskolen, så er det alltid med basketballen i hendene.

– Har du med deg ballen i senga?

– Av og til, svarer Simon Andreas med et smil.

Andre største sporten i verden

I følge Simon Andreas, så er basket den andre største sporten i verden. Fotball er på første.

– Basket har mange regler, her er mye å tenke på. Det er en sport som krever konsentrasjon og tålmodighet, sier Simon Andreas. Utfra det han forteller, er det også en sport der sekundene teller. Det er mye en kan gjøre, og mange måter å gjøre dem på. Her forklarer han betydningen av ei finte:

– Du må lære å gå mot venstre. Hvis du bare kan gå mot ei side, så er du veldig svak, sier Simon Andreas.

Norgesmester

Første helga i september deltok han i Norgesmesterskapet 3mot3 i Oslo, og ble faktisk Norgesmester.

– Sykt gøy. Jeg skreik "Yeah!" når kampen var over. Trodde først det var time-out når dommeren blåste av kampen. Jeg spurte dommeren: Er vi ferdige, er vi ferdige? For jeg var så usikker, sier Simon Andreas. Som nå altså kan titulere seg Norgesmester.

Fremtidsplaner

Simon Andreas går i 10c på Songdalen ungdomsskole. Neste år håper han å komme inn på NTG, toppidrettsgymnaset i Bærum. Der har de både eget basketballag og egen linje for basket.

– Drømmen er å komme inn på NTG, og så har jeg lyst til å komme til USA å spille college. Om jeg ikke skal sikte så himla høyt, så er det også en drøm å spille profesjonelt i Norge, sier Simon Andreas. Han kjenner også lysten til proffspill i Europa, der det er mulig å tjene godt på sporten.

– Det er ikke pengene som er fokuset mitt, men det at det faktisk går an å tjene penger på dette, sier Simon Andreas. Dermed fortsetter han treningsøkta si, helt alene på basketballbanen i Rismyr.