Som majoriteten i Søgne reiser Mona Lisa Hansen heller til Kristiansand for å kjøpe tøy og sko enn å handle på Tangvall. Hyppigst bruker hun Sørlandssenteret.

– Utvalget er bedre. Det er jo ikke så mange butikker på Tangvall, sier Hansen.

Hun skulle ønske det var et bedre utvalg av klesbutikker, samt billigere alternativer.

– Det hadde vært bra med en Cubus eller Hennes & Mauritz. Butikker som du finner på Sørlandssenteret, påpeker hun videre.

– Jeg har sju barn, så prisene er viktig, poengterer hun om hvorfor et mer økonomisk alternativer er ettertraktet.

Men dagligvarebutikken bruker hun lokalt.

– Matbutikker er det et stort utvalg av, også i apotek, men det kunne vært mer innen klesbutikker og sko, sier Hansen videre.

Servicen hun har opplevd på Tangvall har hun ikke noe å utsette på.

– På de butikkene jeg har vært på, vil jeg si at servicen har vært grei. På Rema 1000 der jeg handler er det veldig bra. Man blir jo kjent, og man får et forhold når man handler lokalt. Det er positivt, avslutter hun.

Handler bare lokalt

Terje Jørgensen er en av dem som handler nesten alt i Søgne eller Songdalen. Han bor i Songdalen, men tar ofte turen til Tangvall for handel.

På spørsmål om han gjør dette for å være patriotisk, får vi nei.

– Jeg gjør det fordi det er i nærheten. Det er naturlig å gjøre det, påpeker han.

– Vi er ofte i Søgne, vi har hytte der og er det hele sommeren. Resten av året er vi i Songdalen. Det er ikke så ofte jeg er i Kristiansand, om det ikke er i jobbsammenheng, sier Jørgensen som ikke ønsker å la seg avbilde til saken.

Han påpeker likevel at man noen ganger må til Kristiansand, om man skal ha noe som man ikke får tak i lokalt. Men han mener at man kan få tak i det meste i Søgne og Songdalen.

Det eneste Jørgensen har å utsette, er at han gjerne skulle ønske det var et bedre tilbud av varmmat.

– Jeg er jo veldig glad i varmmat. Den eneste butikken som har varmmat i Søgne og Songdalen er Coop Mega, noen ganger er det jo tomt der. Det burde kanskje vært mer i disken. Men det er jo bra de har varmdisk, påpeker han.

Les også ukens leder (side 16): Vær patriot.

Kristiansand: Folk fra Søgne og Songdalen elsker Kristiansand. Der handler de, spiser de og går på kulturtilbud.

Dette viser en omfattende innbyggerundersøkelse, utført av Opinion, i forbindelse med forslaget om å slå sammen Søgne, Songdalen, Kristiansand, Birkenes og Lillesand (K5) til én kommune.

I Søgne er det bare 44 prosent av befolkningen som handler lokalt. 54 prosent gjør sin shopping i andre kommuner. Hele 65 prosent spiser på resturant eller går på kafe i andre kommuner. Bare 30 prosent gjør dette i Søgne.

Samme trend ser vi på kulturtilbudsiden, der bare 10 prosent bruker kulturtibudet i Søgne. 78 prosent drar andre plasser. Kino er det bare 2 prosent som går på i Søgne. 86 prosent drar til Kristiansand.

Alt dette kan henge sammen med at 48 prosent som bor i Søgne jobber eller tar utdanning andre steder enn i egen bygd.

Men selv om handel, kafe og restaurantbesøk, og kulturtilbud hyppigere blir brukt i Kristiansand, holder folk flest i Søgne seg til egen bygd når det kommer til friluftsliv. Hele 91 prosent av Søgnefolk bruker friluftsarealer i Søgne. Bare 6 prosent drar ut av kommunen. Idrettstilbudet blir også godt brukt. 66 prosent bruker dette i Søgne, 16 prosent drar til andre kommuner. For mange spurte er ikke dette spørsmålet relevant.

Songdalen

Samme trend som i Søgne ser vi for Songdalen. Hele 86 prosent drar ut av kommunen for å handle. At tallet er høyere enn i Søgne, henger nok sammen med at det er færre butikker i Songdalen. 85 prosent av songdøler går på kafe eller restaurant utenfor egen kommune. Mens 83 prosent går på kulturtilbud, som det er lite av i Songdalen. 56 reiser ut av kommunen for arbeid eller utdanning, 90 prosent for å gå på kino.

Som i Søgne, bruker songdøler gjerne friluftslivområder i egen kommune. 86 prosent utfører friluftslivet i Songdalen, mens 58 prosent bruker idrettstilbudet der.