– Vi skal være takknemlige til Norge og folk i Norge, sier Haytham Abdulsalam Zrek. Sammen med kona Faten Ebrahim Al-tayeb og deres fire barn Somar, Chima, Sura og Godaf, flyktet han fra krigsherjede Syria. Først til Libanon, der de bodde halvannet år. Deretter til Egypt, Algerie og Libya. For å komme til Libya, måtte de reise over fjellene i minibuss.

– En skummel, farlig vei. Vi måtte sove på bakken, der var både rovdyr og slanger, forteller Haytham via yngstesønnen Godaf. Sistnevnte går i 9. klasse på Songdalen ungdomsskole, og snakker norsk som en innfødt songdøl. Foreldrene snakker også norsk, men sliter tidvis litt med å finne de rette ordene.

Etter tre-fire dager i Libya, dro de til en havneby med båtforbindelse til Sicilia.

– Midt på havet ble båten ødelagt, fordi den var så gammel. Folk begynte å grine. En om bord, som var mekaniker, gikk ned i mottorrommet og kikket. Motorbeltet var ødelagt, han trengte ei reim, forteller Godaf. Belter fra mennene ble samlet inn, men til ingen nytte.

– Det rare var at en liten syrisk gutt hadde et tau han flere ganger var blitt bedt om å hive. Det ville han ikke. Nå kom tauet til nytte, og etter fire timer ble motoren fikset, forteller Godaf. Dramatikken var ikke slutt. En hval, hvis finne var like stor som båten de satt i, kom til syne.

– Alle mann leser Koranen og ber til Allah, forteller Godaf. Så kommer det en båt fra Røde Kors. Mannskapet deler ut redningsvester. Et militærskip plukker dem opp. Først barna, så kvinnene, og til sist mennene.

– I militærbåten var det et stort rom på størrelse med Nodelandshallen, forteller Godaf videre. Familier sov inne, de som var single sov ute. To dager var de på skipet før landgang på Sicilia.

Familien fikk spørsmål om de ville reise videre, noe de svarte bekreftende på. Politiet hentet dem i buss, og kjørte dem til en skole der de overnattet. Fra Sicilia tok de tog til Milano, og fly til Oslo. Fra to ulike mottak på Østlandet, gikk ferden til Lyngdal, der familien bodde i sju måneder. Chima møtte sin store kjærlighet og flyttet til Trondheim, der hun i dag er gift og har fått ei lita datter. Hennes (og familiens) historie har blitt til bok: "Flukten fra Syria" skrevet av Linn Kongsli Hillestad. Historien sto også omtalt i Magasinet til Dagbladet lørdag 8. oktober. Chima og hennes datter var, sammen med forfatter Linn Kongsli Hillestad, gjester på "God Morgen, Norge" på TV2 nylig.

Songdalen

Nå har familien bodd ett år og åtte måneder i Songdalen. De trives godt, men yngstemann Godaf hadde nok helst sett at de kunne bo i Kristiansand. Han savner et badeland og en innefotballhall.

– Det er greit i Songdalen, men jeg vil heller bo i byen, sier han.

– Alle ungdommer liker å bo i byen, smiler mor Faten.

Noen nordmenn har de klart å bli kjent med. Haytham setter stor pris på vennskapet han har fått med Torfinn Kleivset via sin praksis på Agder folkehøyskole. Faten nevner Eli Jensen, samt Astrid og Jan Kåre Haugland.

– Går det ei uke uten at jeg ser Astrid, går jeg til døra hennes og banker på, smiler Faten.

Arbeid, skole og fritid

Både Faten og ektemannen Haytham har praksis på Agder folkehøgskole to dager i uka. Tre dager går de på skole, nærmere bestemt voksenopplæringa på Birkelid. På folkehøgskolen jobber Faten i kantina sammen med tre andre damer. De snakker mye sammen, og Faten får praktisert det norske språket.

– Jeg er veldig glad for den jobben, sier hun og smiler varmt.

Aller best trives hun når hun får holde på med frivillig arbeid i organisasjonen Refugees Welcome to Agder. Her hjelper hun til med å skaffe andre flyktninger klær, sko og andre nødvendige ting. Hun var også med på å skaffe klær til ungdommen i asylmottaket på Birkelid.

– Når jeg har tid, jobber jeg frivillig. Jeg jobbet med tilsvarende i Libanon. Jeg liker å jobbe frivillig, sier Faten.

Takknemlige

Eldstesønnen Somar går på Tangen videregående skole, der han utdanner seg til kokk. Datteren Sura går på Søgne videregående skole, og har planer om å gå på universitetet neste år. Chima er som nevnt gift og bosatt i Trondheim sammen med mann og datter. Hun studerer mastergrad i fransk. Og Godaf, niendeklassing på Songdalen ungdomsskole, har planer om å fortsette på studiespesialisering, og bli politimann etter det.

– Alle barna studerer, og fremtiden er sikret, sier Faten fornøyd.

– Det er to ting jeg ønsker å takk Norge for. For det første at de tok oss i mot. For det andre at Norge hjelper den syriske befolkning både i Syria og her. Vi skal være takknemlig til Norge og folk i Norge, avslutter far Haytham Abdulsalam Zrek.