Kristiansand: Torsdag 8. februar vises Kai Erlands nye forestilling "Da jeg møtte Adolf" på Arkivet. Teaterforestillingen er basert på samtaler med Peter Praefcke som har vært engasjert ved Arkivet i flere år.

– Da Peter vokste opp i Hitler-Tyskland under 2. Verdenskrig var hans høyeste mål som guttunge å være med og stige i gradene i Hitler-Jugend. Selv i dag, kjenner Peter at det bruser i blodet, når han hører de gamle soldat- og partisangene, forteller Erland om mannen han har basert sin nyeste forestilling på.

Ved å sette opp forestillingen ønsker Erland å bruke Praefckes historie for å bedre forstå dagens utfordringer med radikalisering, fanatisme og respektløshet.

– For å begripe dette, må vi gå veien om kunstnerisk framstilling, nettopp fordi det for Peter ikke først og fremst handlet om fornuft og politiske vurderinger, men om sterke følelser, opplevelser, drømmer, fellesskap, identitet og symboler, som selv i dag har en viss kraft over Peters liv, sier Erland.

– Forestillingen skal belyse hvordan politiske systemer låser omgivelsene og fanger et barns tanker og drømmer. Fortellingen om Peter er en livsløpsfortelling som viser hvor vanskelig det er som voksen å endre holdninger som er indoktrinert som barn. Forestillingen kan hjelpe oss å forstå deler av maktmekanismene, knyttet til en felles menneskelig sårbarhet som er i spill, når unge mennesker radikaliseres, avslutter han.