Det er et eget narkotikapoliti på flyplassen i Quito, her tas det i snitt smuglere fire av sju dager i uka. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

ECUADOR: Kvinnen fra Lindesnesregionen sitter fengslet bak murene i kvinnefengselet Centro de Detención Provisional de Pichincha sammen med 740 kvinner.VG var på besøk i fengselet, som ligger nord i hovedstaden, sent onsdag kveld lokal tid.

Flyplasspolitiet har opplyst til riksavisen at kvinnen fra Lindesnesregionen ble pågrepet og nå er mistenkt for å ha forsøkt å smugle tre kilo kokain ut av landet. Marcelo Almeida Teran ved det norske konsulatet i Quito gar tidligere opplyst til Lindesnes at kvinnen skal ha fortalt at hun var på vei til Madrid.

— Vi besøkte den norske kvinnen i fengselet tirsdag. Hun er veldig bekymret over situasjonen, men har fått spesialbehandling og medisinsk oppfølging på grunn av helsetilstanden hun er i, opplyste Teran på telefon til Lindesnes.

Får ikke kontakt

Advokaten Nils A. Grønås er også bekymret for sin klient, som han torsdag morgen fremdeles ikke har kommet i kontakt med.

— Nei, jeg har ennå ikke fått snakket med henne. Jeg har fått bekreftet fra den norske ambassaden i Santiago, Chile, at nummeret mitt er overlevert konsulatet i Quito. De har også bekreftet at nummeret er gitt videre til fengselet, men ettersom jeg ennå ikke har hørt fra henne lurer jeg på om hun ikke har fått det, sier Grønås til Lindesnes.

Ifølge Grønås er det kun ett familiemedlem av kvinnen som har fått kontakt med henne hittil.

— Jeg har løpende dialog med UD og ambassaden i Chile, og jeg er fornøyd med kontakten jeg har med ambassaden. Men jeg har et inntrykk av at et eller annet sted på veien fra konsulatet til kvinnen i fengselet, så er det noe som skjer i og med at jeg ikke har hørt fra henne. Jeg finner det som lite sannsynlig at hun ikke skulle tatt kontakt hadde hun hatt nummeret, sier Grønås.

Familien ber om fred

— Ifølge en representant fra det norske konsulatet i Quito, har kvinnen sagt hun skulle fly fra Ecuador til Madrid. Hva vet du om det?

— Jeg kjenner til hvor hun var på vei, men ettersom jeg ikke har snakket med henne og bekreftet reiseruten, vil jeg ikke kommentere det, sier Grønås.

Han har ennå ikke fått tak i den offentlige, lokale advokaten som representerer kvinnen i Ecuador.

— Nei, jeg har forsøkt gjentatte ganger, men ennå ikke fått tak i advokaten.

— Vet du noe mer om hun har tilstått eller ikke?

— Jeg vil ikke kommentere noe før jeg har fått snakket med kvinnen, sier Grønås.

Han er i løpende dialog med kvinnens familie hjemme i Norge.

— De har det veldig tøft nå, og er i dyp krise. De ber om at pressen har forståelse for den vanskelige situasjonen de er i, og lar dem være i fred, påpeker Grønås.

Henry López, sikkerhetsinspektør i EPMSA Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Første gangHenry López, sikkerhetsinspektør i EPMSA, forteller til VG at det trolig er første gang kvinnen forsøker å smugle narkotika.

— Tre kilo kokain er såpass lite, at det tyder på at dette var hennes første gang. De fleste som smugler kokain, har kvantum på rundt åtte kilo, sier López.

López opplyser til VG at kvinnen skal ha blitt undersøkt i omlag fire timer på flyplassen, noe som er normal prosedyre for personer som stoppes og mistenkes for narkotikasmugling. De mistenkte stilles en rekke spørsmål, samtidig som narkotikaen beslaglegges og gås gjennom. Deretter sendes dette som bevis til politiadvokaten, og den mistenkte blir tatt med til avhør.

Tolv års fengsel

— «Muldyr» risikerer mellom åtte og tolv år i fengsel, sier en representant for narkotikapolitiet, «antinarcoticos», til VGs reporter.

«Muldyr» er personer som smugler narkotika på ulike måter, enten ved kapsler i magen, skjult i bagasjen eller ved at stoffet festes på kroppen. Representanten opplyser at nordmenn ikke har utpekt seg som muldyr, og at slike personer kommer fra flere ulike nasjoner.

— Ecuador er blitt et transittland for narkotikasmugling. Fire av syv dager i uken beslaglegger vi ulovlige stoffer. Vi er blitt gode på å spore opp dop, forteller López til VG.