SØGNE – Jeg gikk inn i politikken med et håp om å gjøre endringer til det bedre. Det endte med å bli mye sirkus, krangling og mistillit, sier hun.

Etter fire år som ordfører i Søgne trer Astrid Margrethe Hilde (AP) av fra starten av 2020. Hun går da tilbake til sin tidligere karrière som advokat.

Hun velger nå trekke seg vekk fra politikken og har ingen planer om stille til gjenvalg etter kommunesammenslåingen.

Ingen dans på roser

Hilde ser tilbake på tiden sin som ordfører som lærerik, men samtidig i overkant krevende til tider. Blant annet mener hun at hun har fått mye av skylda for at kommunene blir sammenslått.

– Dette var det jo faktisk Stortinget som bestemte, uavhengig av om jeg støttet det eller ikke. Senest tirsdag kveld møtte jeg på en beruset person som mente at dette var min feil. Dette var heller ikke første gang, forklarer hun.

Som ordfører har hun også hatt et anstrengt forhold til rådmannen. Hun frykter at dette i ettertid kan ha påvirket Søgne sin posisjon i Nye Kristiansand kommune.

– Selv med våre uenigheter har vi prøvd å jobbe saklig sammen. Et flertall i kommunestyret har derimot gjort at situasjonen vedvarte, påpeker Hilde.

Rådmannen ønsket ikke å kommentere utsagnene.

Videre forklarer Hilde at noe av det første hun tok tak i var den lukkede møtekulturen som var i samspillet mellom administrasjonen og politisk ledelse. Hun forklarer at det tok henne, med hjelp fra fylkesmannen og kontrollutvalget, ni måneder å få rettet opp i det.

– Det ble en viktig kampsak for meg at møtekulturen skulle bli mer gjennomsiktig – at folk skal kunne følge hele prosessen som førte til at politiske beslutninger ble tatt.

Selv etter all motstanden har det vært mange fine preg fra stillingen som ordføreren tar med seg videre. Foto: Sebastian Faugstad

Var ikke bare mørkt

Mellom all kranglingen og kritikken har Astrid Margrethe Hilde også hatt mye glede av jobben.

Hun ser tilbake på alle menneskemøtene utenfor kontoret, folk som inviterte henne til ulike arrangementer, og at oppmøtet hennes ble satt pris på.

– Å få være med å holde en tale, eller bare besøke noen og gi dem en blomst var magisk. Mange av møtene har satt sitt preg hos meg. Blant annet da jeg fikk være med på medaljeutdelingen til krigsveteranen som feiret 100-årsdagen sin. Her ble jeg fortalt om hans innsats på d-dagen i Normandy, forteller Hilde.

Hun var også tilstede da kongen og dronningen feiret 25-års jubileum på Myhrengård.

– Det er mange flere eksempler på slike positive begivenheter som jeg kommer til å ta med meg videre. Det å møte befolkningen, og det å ha hjulpet dem som spør om hjelp å navigere seg gjennom jungelen av etater har gjort at jobben sammelagt har vært mer positivt enn negativt, smiler Hilde.

Kan senke skuldrene

Hilde forklarer at hun nå ser frem til å nå kunne ta en øl ute på byen uten å tenke politikken.

– Jeg ser også frem til å nå kunne ta opp sykling igjen, noe jeg er svært frelst av, avslutter hun og peker på sommerkjolen dekket av sykler hun hadde på seg under møte med Budstikka.