Skrevet av Enny-Karin Vindheim

Søndag 22.september har Søgne Historielag hatt vandretur i Holmenområdet. Lokale kjentmann, Ole Kristian Wigemyr, tok med seg de oppmøtte fra der Holmenfoss kro en gang var, via rasteplassen som før var en del av riksvei 40 og ned til Holmen.

Nede på Holmen ble stranden utforsket, etterfulgt av de flotte murene langs bekken og en tur opp til der den store saga og fabrikken lå. Det var ganske gjengrodd, trær, busker og bjørnebærkratt hadde tatt over.

Wigemyr fortalte om Holmenfossen som var grunnlaget for flere møller og vannsager, om ferjestedet ute på sandneset, A/S Trysfjord fabrikker med over 26 ansatte, lokal landhandel og bøkkerverksted. Flere av de 18 som var med på turen, stilte spørsmål og kom med småhistorier.

Foto: Enny-Karin Vindheim

A/S Trysfjord fabrikken stod ferdig i 1896. Det var en bygning på 280 kvadratmeter med to etasjer og loft. De bygde to stemmer og vannkraften ble utnyttet maksimalt til sirkelsag, dreiebenker, båndsage, kappsag, elektrisk lys og til å dra opp tømmeret fra osen opp til saga. Fabrikken produserte vognhjul. Noen av dem ble faktisk eksportert til Sør-Afrika. Ellers var det kosteskaft og diverse dreide bord- og stolbein.

Fabrikken lå greit til ved hovedveien med ferjeforbindelse til Ospedalen og for store og små skuter som kom inn Trysfjorden. Men driften gikk med tap. Noe skyldtes nok somrer med liten vannstand og vintre med islagt fjord.

Alle snakket om brannen lørdag 12.juli 1902. Det var dramatisk. Fabrikken, seks beboelseshus, lager, møller og uthus brant ned. Det var ikke så mange folk hjemme til å være med å slukke, men de klarte å redde tre hus.

Nede på glassverandaen på barndomshjemmet til Wigemyr ble det kaffe og mat, og nye historier. Denne gangen om landhandelen, båtturer og ombøkkerverkstedet som produserte tønner for salting av sild.

Mer kan leses i «Søgne før og nå», Søgneboka og i et skrift fra Agder Motorhistoriske klubb.

Foto: Enny-Karin Vindheim
Foto: Enny-Karin Vindheim
Foto: Enny-Karin Vindheim