LINDESNES: – Jeg bor i Brogården på Vigeland og merket at hele bygget ristet. Jeg har leilighet mot elva, og sønnen min på 17 år kom inn og lurte på hva som hadde skjedd. Han var på kjøkkenet, jeg satt i stua og så på TV, mens datteren min lå i senga si, sier Anita Svensson til Lindesnes.

Anita Svensson merket skjelvet fra denne sofaen, ved 01-tiden natt til søndag. Foto: Privat

Klokken 01.07 kom det inn melding om høyt smell og risting i hus. Det samme innmeldt fra Kvinesdal, Feda og Vigeland . Norsar som bedriver seismiske målinger ved jordskjelv ble kontaktet. De bekrefter at det er registrert et jordskjelv kl. 0059 med senter i nærheten av Flekkefjord med styrke 3.0 på Richters skala. Det er ikke meldt om skade på person eller bygninger/ materiell som følge av jordskjelvet, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

Merket skjelvet: Anita Svensson bor i Brogården og merket smellet godt. Foto: Privat

– Datteren min mente at det måtte være et jordskjelv, men jeg kunne ikke skjønne det før jeg så det på nyhetene. Vi kjente godt at det vibrerte rundt klokken ett i natt. Det var som om noen kom inn i bygget, men ingenting falt i gulvet. For noen år siden kjørte noen inn i tannlegekontoret ved broa på Vigeland, og da merket vi også at det vibrerte, sier Svensson.

Lite utsatt

Norge er veldig lite utsatt for jordskjelv, men Norge er likevel det området i Nord-Europa som opplever flest jordskjelv i dag. Det har imidlertid forekommet jordskjelvskader i Norge i løpet av de siste par hundre årene, og det er ingenting som tilsier at ikke dette kan skje igjen, skriver Norsar på sine nettsider.

Det kraftigste jordskjelvet målt på norsk territorium i nyere tid er skjelvet ved Jan Mayen 30. august 2012, med et dyp på 9,9 km i Midthavsryggen og en styrke på 6,6.

Anita Svensson er ikke redd for at det skal skje igjen.

– Det er sjokkerende å lese om jordskjelv, vi opplever jo vanligvis ikke sånt i Norge. Men jeg er ikke redd det skal skje igjen. Jeg føler meg trygg i Norge, sier hun.

Stort engasjement

På Facebook-siden til Lindesnes har mange kommentert saken. Her er noen av reaksjonene:

Hilde Melhus skriver: «Lå i senga hjemme i Buhølen og ante fred og ingen fare da det plutselig ristet og bråkte noe veldig, en kort stund. Kunne ikke fatte å begripe hva det kunne være da alle andre lå og sov. Det var for kraftig til at det var noen som ramlet ut av senga på loftet (det kan bråke godt det også) men når jeg nå leser om jordskjelv får jeg en god forklaring på nattens mysterium.»

Kristian Wårøy skriver: «Hadde lagt meg først trodde tordenvær så tenkte jeg om det kunne være dynamitt Harry som holt på å sprenge noe men til slutt tenkte jeg jordskjelv sånn føltes det.»

Eirin Bergmann skriver: «Det merket jeg i natt. Var på nattevakt og lurte på om det var jordskjelv.»

Berit Hennestad skriver. «Lå i senga som plutselig tok til å riste ganske godt. Stod opp og kikke utforbi . Alt ok.»